Évtizedes harcok után Románia nyert Washingtonban

2024. április 14. 16:28

A román állam némi meglepetésre győzött a bányavállalat által indított perben, a rendkívül összetett folyamat jogi, politikai és civil oldalába a Mathias Corvinus Collegium kolozsvári központjában nyerhettek betekintést az érdeklődők a főszereplők beszámolói által

2024. április 14. 16:28
null

Nyitókép: MCC

A román állam nyert Washingtonban a bányaprojekt meghiúsulása miatt perelő vállalat ellen. Az egész országot megmozgató utcai tüntetések óta tíz év telt el, és Verespatak esete mára a civil összefogás, környezetvédelmi megmozdulás és bátor kiállás példája lett. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében az ügy kulcsszereplői beszélgettek a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézményének kolozsvári központjában.

A Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) márciusban döntött Románia javára a Gabriel Resources Ltd. vállalat által indított kártérítési perben. Mint megírtuk:

a bányászvállalat szerint a verespataki lelőhelyről 300 tonna arany és 1600 tonna ezüst nyerhető ki, de a nemesfémeket cianidos technológiával termelték volna ki, amit a hatalmas tiltakozások hatására a román kormány nem engedélyezett.

A kolozsvári eseményen olyan személyek beszéltek tapasztalataikról, akik közvetlenül is érintettek az ügyben: dr. Liviu-Marius Harosa ügyvéd, Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter és Tică Darie aktivista által a rendkívül összetett folyamat jogi, politikai és civil oldalába is betekinthettek az érdeklődők.

A korábbi miniszter hangsúlyozta, ha nem lettek volna a tüntetések, a verespataki beruházással foglalkozó különleges parlamenti bizottságot sem hozták volna létre 2013-ban. Az ügyvéd pedig arra emlékezett vissza, hogy két aktivista megkeresésére vállalta el, hogy ingyen képviseli az ügyet – előbb 2-3 perről volt szó, végül 54 lett belőle. Hozzátette:

a washingtoni győzelem váratlanul jött, hiszen az ICSID ügyeiben általában a befektetők nyernek az államokkal szemben,

az ügy lezárása pedig a teljes társadalom győzelmének tekinthető.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:10
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­ö­­g­­ö­­s­ ­­l­­á­­­n­­y­o­­­k­­­ ­­v­á­­r­­­n­­a­k­­ ­­­r­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
Héja
2024. április 14. 17:11
Kivételesen mindvégig Romániának drukkoltam, mert az az erdélyi magyarokat-székelyeket is érinti.
templar62
2024. április 14. 17:06
Celebus román dákóromán fejedelem már rég lenyúlta aszajrét cowboyok .
Akitlosz
2024. április 14. 16:58
Szép dolog a környezet, de arany meg ezüst akkor is kell. Amelyik országban sok az arany meg az ezüst azt olyan nagy baj nem érheti gazdaságilag. Mintha nem lenne aranya. A nemzeti valuták fedezetlen semmik. Az aranyat akár 3-4 km mélyről is megéri felhozni. Ott már 50-60 C fok van, nem egyszerű dolgozni. A pénz rendre elveszíti az értékét. Az arany sohasem fogja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!