Rendkívüli!

Híres vezető-gyilkosságok, melyek megfordították a világtörténelem menetét

Árulók és ellenséges ügynökök a szomszédainknál

2024. április 29. 09:08

Az európai választások közeledtével egyre több kémhistóriáról olvasni a környező országokban. Nem is akármilyenekről!

2024. április 29. 09:08
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: Alexey Nikolsky/AFP

*

Az, hogy március végén az ukrán elhárítás bejelentette, hogy letartóztatott két feltételezett orosz kémet, akik érzékeny katonai célpontok helyzetét továbbították Moszkvának – már meg sem lepi az olvasót.

Ellenben arra mindenki felkapja a fejét, hogy április közepén Ausztriát hatalmas kémbotrány rázta meg. Egy volt titkosszolgálati ügynök éveken át érzékeny információkat közölt Moszkvával. 

Ezt a legnagyobb kémbotrányának nevezik szomszédunk, amely az elmúlt évtizedekben történt.

Az ügynek még közel sincs vége, de a 61 éves Egisto Ott-ot március végén őrizetbe vették, mert azzal gyanúsítják, hogy Oroszország számára kémkedett. Az osztrák sajtó birtokába került 86 oldalas osztrák rendőrségi jelentés szerint Ott urat azzal gyanúsítják, hogy információkat adott át Jan Marsaleknek, a becsődölt német Wirecard fizetési cég szökésben lévő vezetőjének.  A 44 éves Marsaleket, aki szintén osztrák állampolgár, csalás gyanúja miatt keresi a német rendőrség, jelenleg Moszkvában tartózkodik, ahova 2020-ban Ausztrián keresztül menekült. A BBC szerint orosz tisztek 2014-ben szervezték be. 

A jelentések szerint azzal gyanúsítják, hogy az osztrák belügyminisztérium vezető tisztviselőitől származó telefonadatokat továbbított Oroszországnak. 

Állítólag Ott a telefonokat azután szerezte meg, hogy egy belügyminisztériumi hajókiránduláson azok véletlenül a Dunába estek. Majd a készülékek tartalmát lemásolta, és továbbadta Jan Marsaleknek és Moszkvának.

Ott elmúlt 10 évben számtalan kémkedési akcióban vett részt. Az egykori osztrák titkosszolgálati tisztet 2017-ben függesztették fel, miután szövetséges szolgálatok információi szerint több tízezer euróért adott el nyugati adatbázisokból származó bizalmas információkat az oroszoknak. Ott tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el, de jelenleg is őrizetben van. 

Karl Nehammer osztrák kancellár az Egisto Ott-ügyet „a demokráciát és országunk nemzetbiztonságát fenyegető veszélyként” minősítette. Az ügy gyors kivizsgálásra szólította fel a hatóságokat. A hidegháború idején Bécs volt a központja a nemzetközi illegális hírszerzésnek,

de a mostani botrány felélénkítette a félelmeket, hogy Ausztria továbbra is az orosz kémtevékenység melegágya.

Ezt is ajánljuk a témában

Napokkal később a német rendőrség letartóztatott két embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ugyancsak Oroszország javára kémkedtek. 

Sőt, hogy az orosz titkosszolgálattal együttműködve olyan helyszíneket céloztak szabotázsakciót végrehajtása céljából, mint az amerikai katonai bázisok, ezzel aláásva Ukrajna támogatását.

A szövetségi rendőrség letartóztatta Dieter S.-t és Alexander J.-t, és a bajor állami rendőrséggel együtt házkutatást tartott a vádlottak otthonában és munkahelyén. A német-orosz kettős állampolgárokat ügynöki fellépéssel és robbanóanyag-készítéssel is vádolják.  Az akciók célja különösen a Németország és szövetségesei által Ukrajnának nyújtott katonai támogatás aláásása volt. Dieter S. állítólag azt mondta az orosz tiszteknek, hogy kész támadásokat végrehajtani a hadsereg által használt infrastruktúra, valamint a németországi ipari létesítmények ellen. Ezután információkat gyűjtött a lehetséges támadási célpontokról. A megcélzott objektumok egy részét felderítette, fényképeket és videókat készített például katonai szállítmányokról és árukról. Emellett azzal vádolják, hogy egy külföldi terrorszervezethez tartozott, mert az az alapos gyanú, hogy 2014 decembere és 2016 szeptembere között a magát Donyecki Népköztársaságnak (DPR) kikiáltott kelet-ukrajnai fegyveres egység harcosaként harcolt. Németország a letartóztatások után berendelte Oroszország berlini nagykövetét is. 

Olaf Scholz kancellár szerint a letartóztatások rávilágítottak arra, hogy az orosz kémkedés elleni küzdelem továbbra is kiemelt prioritásként kell kezelni. Erre reagálva, Moszkva közölte, hogy a német intézmények nem szolgáltattak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a két férfi valóban orosz kém lenne. 

De a berlini vezetés szerint Németország, amely Kijev egyik legnagyobb katonai segélyszállítójává vált, az orosz kémműveletek egyik fő célpontja.

A német letartoztatásokkal szinte egy időben a román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) jelentésben arról számol be, hogy

Orosz kémek szivárogtak be Romániába az Ukrajnából érkező menekültek közé vegyülve.

A dokumentum szerint az érintettek megpróbáltak információkat gyűjteni Romániáról, a hadgyakorlatokról és az Ukrajnának nyújtott segélyekről. A CSAT-jelentés szerint félretájékoztatási kampány is zajlott a román hadsereg ellen, hogy az emberek azt higgyék, egy konfliktus esetén a hadsereg nem lenne képes megvédeni az országot. Ráadásul ugyanezzel a stratégiával a kémek még az állampolgároknak az ország vezetőiről alkotott véleményét is megpróbálnák manipulálni – számolt be a Krónika.

Érdeklődésünkre a Magyar Külügyi Intézet külső szakértője, Pászkán Zsolt elmondta, hogy például fennáll „a lehetősége az orosz titkosszolgálatok beszivárgásának az ukrán menekültek soraiba”. Mint kifejtette:

Azért ez „meglehetősen soványka” a harmadik évében és akkor, amikor a nagy menekülthullám már rég elmúlt

A sajtó korábban naponta számolt be a határon átlépők számáról, de ez mára teljesen (!) eltűnt. Mint ahogy a merényletekről és a szabotázsakcióról is mint „lehetőségről” írnak! Az elmúlt hónapokban (!) egyetlen esetre sem emlékszem, amikor konkrét személyekről lett volna szó, akiket Romániában értek kémkedésen (még olyan kételyeket jogosan felvető ügyek sem voltak, melyekről a különböző, a háborús hergelésben élen járó országokban – Németország, Lengyelország, a baltiak, például – szinte havonta beszámolnak!). 

Szóval ez nekem inkább tűnik egy kipipálandó és elsősorban Klaus Iohannis személyes érdekeit (NATO-főtitkári „önpályázat”) szolgáló anyagnak 

(mint Magyarország váratlan jó színben való feltüntetése, persze, csak „szőr mentén”!), mint egy különösebben komolyan veendő szakmai munkának – nyilatkozta a szakértő.

Vagyis: kémek, kémek mindenütt – meg dezinformáció.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barnabás.N
2024. április 30. 00:11
Nem tudom, hogy mennyi az itt leírt ügyek valóság tartalma. De azon nem csodálkozok, hogy azután, hogy szinte hadviselő félként vesz részt sok ország az orosz-ukrán háborúban, fokozott orosz kémtevékenység folyik ellenük. Nem csoda, hogy az oroszok gyakorlatilag ellenségként kezelik őket. Ez sajnos várható volt.
Silcon
2024. április 29. 12:10
Csapatmunka, a beosztottak telefonját a FSZB, a kancellárét a CIA hallgatja le.
catalina11
2024. április 29. 10:48
A jelentések szerint azzal gyanúsítják, hogy az osztrák belügyminisztérium vezető tisztviselőitől származó telefonadatokat továbbított Oroszországnak. Állítólag Ott a telefonokat azután szerezte meg, hogy egy belügyminisztériumi hajókiránduláson azok véletlenül a Dunába estek. Majd a készülékek tartalmát lemásolta, és továbbadta Jan Marsaleknek és Moszkvának." Bajnai adathalásza...
2024. április 29. 10:45 Szerkesztve
2017 óta őrzik, mert kém és most még adatokat adott hát. 7 év eltelt, milyen relevanciája lehet a Dunából kimentett adatoknak? Szexvideók? Megint majdnem beszervezték Strachét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!