Árulás, rasszistázás, zsidózás, két polgármesterjelölt: ilyen az ellenzéki politizálás Miskolcon

2023. november 16. 11:50

A borsodi megyeszékhelyt irányító Veres Pál a DK-nak nem elég ellenzéki, az LMP-nek pedig nem elég zöld, így helyette a Gyurcsány-párti Hegedűs Andreát ajánlják.

2023. november 16. 11:50
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Áll a bál az ellenzéknél Miskolcon, a szivárványkoalíció egyik fellegvárában. A tét, hogy ki legyen a közös polgármesterjelöltjük a jövő júniusi választáson: maradjon tovább Veres Pál, aki bejelentette, mindenképp indulni akar, vagy legyen más, például a DK-s Hegedűs Andrea. 

Az akadékoskodókat lenyomják Gyurcsányék

Amikor a Demokratikus Koalíció nem tudja relatíve finomabb eszközökkel, zsarolással, fenyegetéssel vegyes tárgyalásokkal lenyomni az akadékoskodó ellenzéki szövetségeseit, akkor drasztikusabb módszerekhez folyamodik, mint például a borsodi megyeszékhelyen, ahol a regnáló polgármesterrel szemben állít saját jelöltet, s ebben most segíti az LMP is, amely az elmúlt hetekben hűséges fegyverhordozójává vált. 

2019-ben még mindkét párt támogatta Veres Pált, aki a szivárványkoalíció által létrehozott Velünk a Város szerveződés színeiben indult, és győzött tíz százalékponttal a fideszes ellenfelével szemben, de a minap Gyurcsány Ferenc egy helyi sajtótájékoztatón bejelentette, jövő júniusban Hegedűs Andrea DK-s országgyűlési képviselőt állítják ringbe. A pártelnök azzal érvelt a pálfordulás mellett, hogy 

a polgármester nem teljesítette maradéktalanul a 2019-es ígéreteit, 

s az az egyik legfőbb problémája vele, hogy kuratóriumi tagságot vállalt a Miskolci Egyetemen. Ebből pedig azt a következtetést vonta le, hogy nehéz eldönteni, Veres inkább az ellenzék vagy a kormánypártok oldalán áll. 

Schmuck Erzsébet, a zöld párt társelnöke kissé szakmaibb alapon próbálta megindokolni a váltást. Azt mondta, zöldebbé kellene tenni Miskolcot, és nem lehet tudni, a polgármester mit gondol arról, hogy a kormány akkumulátor-nagyhatalmat szeretne csinálni Magyarországból. Majd kijelentette, fontos volt nekik az is, hogy nő legyen a polgármesterjelölt, mert kevés a nő a hazai politikában. 

A DK-t kihagyták a fontos pozíciókból

A gyurcsányi és a schmucki érvek jól hangzanak, csak persze más okok is fellelhetők a háttérben. Ezek egyik legfontosabbika az országosan erős DK és a helyben erős MSZP konfliktusa, valamint a pénz. A városvezetés ugyanis egy folyamat részeként kihagyta a Demokratikus Koalíciót azokból a pozíciókból, ahol az anyagi kérdések eldőlnek, nem kaptak például alpolgármesteri tisztséget – holott van a Momentumnak, a Jobbiknak, és van egy független is –, és nem kerültek jelentős pozícióba az önkormányzat legnagyobb cégében, a Miskolc Holding Zrt.-ben.

Ugyanakkor továbbra is Veres Pál mögött áll a Jobbik, az MSZP – valamint a farvizén evező Párbeszéd –, a Mindenki Magyarországa Néppárt (MMNP), viszont a Momentum még nem fedte fel a kártyáit, vannak olyan hírek, miszerint a lilák is beszállnak a jelöltek küzdelmébe.

Így nem véletlen, hogy a Miskolcot irányító Velünk a Város koalíció – amelynek az élén egy MSZP-s politikus áll – is kezd szétbomlani, sokan úgy vélik, elárulták, hátba szúrták a polgármestert. 

Volt olyan jobbikos, aki átlépett az LMP-be, más a DK-ba, hogy a Gyurcsány-pártnak is lehessen újra önálló frakciója.

A polgármesterjelölti vitában a megoldást az jelenthetné, ha előválasztást tartanának – Márki-Zay Péter mint az MMNP elnöke is ezt szorgalmazza –, ezzel a kisebb pártok egyetértenek, de a DK-nak ez nem érdeke. Közben megy az adok-kapok a felek között, írja a boon.hu. A jobbikos Cseléné Figula Edina a DK-s Mokrai Mihály egyik Facebook-posztjára kommentelt. Azt írta, Mokrai egy párttársa nyíltan rasszistának nevez jobbikos politikusokat, s kifejtette, ennek a politikusnak a viselkedése sokszor vállalhatatlan, emiatt már sokan elhatárolódtak tőle.

Szalonképtelennek tartják egymást

Mokrai erre a reagálva egy kérdést tett fel: „Edina emlékszel, amikor lezsidóztál?” Majd kijelentette, nem kérte, hogy emiatt a jobbikos politikust zárják ki a Velünk a Város frakcióból, pedig ez ugyanolyan vállalhatatlan egy jobbikostól. Azt is leszögezte, az ő értékrendje rendben van, amibe azonban Cseléné nem fér bele. A posztot még aznap törölték.

A Boon megkereste a vitázó feleket. Cseléné Figula Edina azt mondta, továbbra is fenntartja, amit írt, miszerint DK-s politikus rasszistának nevez jobbikosokat, a zsidózást azonban tagadta. Mokrai is vállalja az általa leírtakat, szerinte nem fordult elő, hogy DK-s rasszistának nevezett volna jobbikosokat, ha lett volna ő lett volna az első, aki ez ellen szót emel. Az ominózus zsidózás pedig szerinte a 2019-es önkormányzati választás után történt. Szalonképtelennek tartja az ilyen embereket, és az eset óta nem keresi a képviselő társaságát.

Bartha György MSZP-s képviselő a Mandinernek azt mondta, jelenleg valóban úgy tűnik, hogy az ellenzéknek két polgármesterjelöltje van, de ez még nem végleges állapot, jövő június 9-e messze van. A politikus szerint van remény arra, hogy lesz megállapodás, de az sem kizárt, hogy nem, így végül mindketten ringbe szállnak a választáson. A pártja elképzelhetőnek és jó megoldásnak tartja, hogy előválasztást tartsanak, ha a tárgyalóasztal mellett nem tudnak dönteni, persze kérdés, hogy erre hajlandó lenne-e a másik fél is.

Senki nem volt még ilyen nehéz helyzetben, mint Veres

Megkérdeztük a politikustól, mit szól ahhoz a DK-s és LMP-s vádhoz, miszerint Veres Pál gyakran a kormánypártok szekerét tolja, ezért akarják helyette Hegedűs Andreát indítani. Bartha úgy véli, a Covid, a háború, az energiaválság, a nyolcmilliárdos állami elvonás – ebből csupán hárommilliárdot kompenzáltak – miatt a rendszerváltás óta egyetlen miskolci polgármester sem volt olyan nehéz helyzetben, mint a jelenlegi. Így nem véletlen, hogy Veres a város, az itt élők érdekében keresi a megoldásokat, 

igyekszik egyensúlyozni és a kormánnyal is jó viszonyban akar lenni, és most egyesek ezt vetik a szemére.

Arra is kíváncsiak voltunk, milyen a hangulat az önkormányzat vezetésében, amikor a frakciótársak lerasszistázzák, lezsidózzák egymást. A szocialista városatya kijelentette, ők nem barátságra szerződtek, hanem arra kaptak felhatalmazást, hogy vezessék a várost, s ezt meg is teszik. Az ilyen konfliktusokat pedig berkeken belül kezelni tudják.

Nyitókép: Facebook/Miskolci DK

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szilvarozsa
2023. november 20. 07:50
Hegedűs Andrea kitűnő választás! Általános iskolai énektanár volt. Ha egy kórust el tud vezetni, akkor egy várost is!
akkor ki
2023. november 16. 15:53
Szeged, Pécs, Miskolc, Salgótarján, na ezeket a MoszBrüsz-eket kell már végre megtisztítani a neokommunistáktól!
Töki
2023. november 16. 15:50
Pfff! Szeretett városom, mi lett veled? Mindig is balos volt - SAJNOS - Miskolc, de ha ebből nem kapnak észhez, akkor miből?
Szles
2023. november 16. 14:05
moslék két cupákkal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!