Látóhatáron Európa energiaválságának a vége

2022. október 27. 16:03

Mit árul el a negatív gázár a gazdaságról, a kapitalizmusról és a jövőről?

2022. október 27. 16:03
null
Chris Giles
Financial Times

„Hétfőn negatívba fordult az európai földgáz nagykereskedelmi spot ára. Egy órán keresztül a szolgáltatók csaknem 16 eurót voltak hajlandóak fizetni annak, aki egy megawattóra gázt tudott elszívni, ami nagyjából egy átlagos brit háztartás havi fogyasztásának felel meg. Ez figyelemre méltó fordulat volt egy olyan piacon, ahol augusztus végén rekordot döntöttek a 300 EUR/MWh feletti árak.

Természetesen különleges erők is dolgoztak. Bár a negatív árat az európai gáz fő hollandiai referenciaértékénél regisztrálták, a kontinensen nem mindenhol volt tapasztalható. Csak egy órán át tartott, és a jelenleg 50 €/MWh körüli spot ár továbbra is kétszerese az európai gáz normális árának. Ez azért következett be, mert a cseppfolyósított földgázszállítmányok folyamatosan érkeznek Európába, amikor a tárolók gyakorlatilag tele vannak.

Fontos azonban, hogy ezek a fenntartások ne zavarjanak meg túlságosan. Az összes európai gáz ára zuhant, mióta Vlagyimir Putyin augusztus végén úgy döntött, hogy leállítja a kontinens ellátását az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül. A day-ahead árak az óránkénti árfolyamhoz hasonlóan 50 €/MWh, a novemberi havi árak 100 €/MWh, azaz a csúcsérték kevesebb mint egyharmada, és a 2023 novemberére vonatkozó jövőbeni árak szintén csökkentek, közel 300 €/MWh-ról 140 € körülire.

Magától értetődik, hogy a gáz árának zuhanása nem volt sem Putyin szándéka, sem a konszenzusos várakozás, amikor az orosz elnök nyáron fegyverré tette az európai gázellátást. Akkoriban az ágazati szakemberek arra számítottak, hogy a nagykereskedelmi árak felfelé fognak száguldani, és az ipar aggódott. A német ipar szószólója, a BDI »masszív recesszióra« figyelmeztetett.

A közgazdászok voltak azok, akik a legközelebb álltak ahhoz, hogy megértsék Putyin energiaagressziójának várható hatását; az emberek és az iparágak hajlamosak az árösztönzésre reagálni, ezért azt jósolták, hogy a fogyasztás valószínűleg csökkenni fog.

A gazdasági körülmények Európa-szerte továbbra is nehéznek ígérkeznek ezen a télen, de pontosan ez történt. A műtrágyának szánt ammónia előállításának gázigényes folyamata - amely alacsony hozzáadott értékű üzletág - néhány nappal ezelőttig leállt, a vegyi anyag nagy részét az Egyesült Államokból importálták. Az áramtermelésben a gáz helyettesítésére piszkos szenet és tiszta megújuló energiaforrásokat használtak. Az Ember tanácsadó cég elemzése szerint március és szeptember között az egész EU-ban a nap- és szélerőművek által termelt villamos energia mennyisége rekordot döntött az előző évhez képest.

A leglenyűgözőbb mind közül az ipari és a háztartási fogyasztók gázfogyasztásának csökkenése volt, ami nem csupán az enyhe időjárással függ össze. Az elmúlt hetekben Németország ipari gázfelhasználása mintegy 20-25 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, míg az ágazat termelése augusztusban 2,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. A német háztartások gázfogyasztása is hasonló mértékben csökkent, mivel a családok versenyeznek, hogy meddig bírják ki az őszt a fűtés bekapcsolása nélkül.

Igaz, hogy az energiaágazatban az az uralkodó nézet, hogy bár most télen lehet, hogy lesz elég gáz a hiány és az áramkimaradások elkerülésére, az igazi aggodalom a jövő tél miatt van, mert a gáztárolók nyáron nem fognak feltöltődni az orosz szállítmányok nélkül.

Nem gyakran tudok jó hírekkel szolgálni, de ezek az előrejelzések valószínűleg túlságosan is pesszimisták. Az árjelzés több beruházást fog ösztönözni a cseppfolyósított földgáz-terminálokba és az Európa-szerte működő rendszerösszekötőkbe az egységes gázpiac megteremtése érdekében. A legfontosabb azonban az, hogy a magasabb árak csökkenteni fogják a gáz iránti keresletet, egyrészt a villamosenergia-termelés más módjainak fejlesztésére és használatára ösztönözve, másrészt közvetlenül a fogyasztás mennyiségének csökkentése révén.

Senki sem örülhet annak, hogy ezen a télen többet kell fizetnie az energiáért, de az árjelzés megtette a hatását. Kényszerítette Európát az alkalmazkodásra. A fejlett kapitalista gazdaságok figyelemre méltóan sikeresek ebben a tekintetben.”

Nyitókép: Mandiner-Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. október 28. 18:47
Az ország szegényei leszoktak arról, hogy kastélyuk teljességét és nagyra sikeredett kádjukat fűtsék.
Kivűlálló
2022. október 28. 10:22
Financial Times.... :D Megy már megint a nyugati hazugság propaganda...!
LancelotDuLac
2022. október 28. 08:51
"Látóhatáron Európa energiaválságának a vége" - ezt a bunkó magyarok nem fogják soha látni, mert Orbánék 10-szeres áron adják az energiát, hogy jól járjanak Mészáros és tsa-i!
APESZ72
2022. október 27. 21:29
A behajtók elégedettek. A megfenyegetett boltosok - országok - fizetik a védelmi pénzt. Angolszász rablók, semmit sem változtak.Ki kell őket ütni végre a kormánykerék mögül, mielőtt pénzéhségükkel tönkreteszik a földet. Remélem, végre a világ győz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!