Nagyívű beszédet mondott Európa jövőjéről Macron

2024. április 26. 08:27

A francia elnök síkra szállt Európa energia-autonómiája és az atomerőművek építése mellett.

2024. április 26. 08:27
null

Fotó: Christophe PETIT TESSON / POOL / AFP)

 

Megfogalmazta Európa energiapolitikai jövőjéről vallott nézeteit Emmanuel Macron. A francia elnök a patinás párizsi Sorbonne Egyetemen mondott beszédet az európai választások előtt – írja az Euractiv.

Macron méltatta Európát, hogy szembe tudott nézni az elmúlt hét év kihívásaival – a klíma- és energiaátállási politikát hangsúlyozva. „Az európai zöld deallel Európa az egyetlen térség a világban, amely ilyen átállást tervezett” – mondta Macron a sokak által vitatott zöld átállásról. 

A francia elnök azt is üdvözölte, hogy Európa magáénak érzi az „állami tervezés” eszméjét.

Emmanuel Macron kifejtette: egy integráltabb uniós közös piacra van szükség az energia terén – ez megegyezik Enrico Letta volt olasz miniszterelnök nemrég bemutatott stratégiai jelentésének következtetéseivel. A francia elnök szerint minél hamarabb átállunk az új energiapolitikára, annál hamarabb tudjuk visszaszerezni a versenyképességet az Egyesült Államokkal és Kínával szemben.

Macron úgy látja, a „dekarbonizált”, szénmentesített energia a kulcs a szuverenitáshoz,

a klímakérdéshez és a foglalkoztatottsághoz. Európának áram-nagyhatalomnak kell lennie, egy olyan piaccal, ahol szabadon áramolhat az elektromos energia. Ehhez még több kapcsolatot kell kiépíteni a nemzeti elektromos hálózatok között.

A még több áramhoz viszont még több áramtermelő egységre van szükség – 

ehhez pedig atomerőművek kellenek – szögezte le a francia elnök.

Macron szerint a klímacélokat a megújuló energiaforrások, a nukleáris energia, valamint az energiahatékonyságok segítségével lehet elérni.

Ehhez szükség van a „nukleáris szövetségre”, az atomenergia-barát országok csoportjára, amit Macron megerősítene. Franciaország 2023 februárjában kezdeményezte ezt a csoportosulást, aminek 15 uniós tagállam, köztük Magyarország is a tagja.

A Sorbonne-on elmondott beszédében Macron továbbá üdvözölte, hogy Európa csökkentette függését az orosz energiától. Emellett 

szorgalmazta, hogy Európa fejlessze és megvédje olyan stratégiai jelentőségű szektorait, mint az akkumulátorgyártás és a hidrogénfelhasználás.

Emellett a kisméretű atomreaktorok fejlesztését is fokozni kell.

Macron végül arról beszélt: Európa határait az energiapolitikában is védeni kell a versenytársaktól, ezért erősebb vámokra van szükség, karbonadókkal terhelve az energiaimport terén.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. április 26. 09:40
Úgy bizony, több atomerőmű lesz Franciaországban! Legyen Romániában is! Bőgicséljenek a magyarkák is, meg a zöldtálibok! Ehhez értenek.
Gullwing
2024. április 26. 09:26
Mit, hogy mindenki buzi lesz vagy meghalunk???🤣
pipa89
2024. április 26. 09:22
Ez egy idióta Rothschild-szélkakas! Lesz@rom, hogy mit beszél a globalista páholy-töltelék!
Pernahajder
2024. április 26. 09:14
Ha orbán mondja ezt, az jó, ha Macron, akkor rossz... Ennyit értek, bugris selejtek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!