Új kormány, régi aggodalmak

2018. január 30. 21:46

Ha minden terveik szerint megy – márpedig semmi jele nincs, hogy ne így történjék –, ma beiktatják a szociáldemokrata–liberális koalíció harmadik kormányát, egy újabb díszes társaságot, amelynek összeverbuválásakor utolsó szempont volt a szakértelem.

2018. január 30. 21:46
Farkas Réka
Háromszék

„Ha minden terveik szerint megy – márpedig semmi jele nincs, hogy ne így történjék –, ma beiktatják a szociáldemokrata–liberális koalíció harmadik kormányát, egy újabb díszes társaságot, amelynek összeverbuválásakor utolsó szempont volt a szakértelem.

Maradtak kétes teljesítményű, de hűséges tárcavezetők, és jöttek újak is, akiknek eddigi munkássága semmi jót nem ígér. Sokan vannak, Európában nincs még egy ilyen népes kormány, mert sok számlát kellett törleszteni, számos éhes szájat betömni.

A párton belüli hosszas egyeztetések, a helyi hatalmasok (bárók) érdekérvényesítése meghozta az eredményt: öt olyan tagja van a leendő kormánynak, akik ellen büntetőeljárás vagy nyomozás folyik, többnyire adócsalás, pénzmosás, hivatali visszaélés, befolyással való üzérkedés miatt. Ismét van egy tanügyminiszterünk, akinek gondot okoz a helyes beszéd, egy egészségügyi miniszter, akinek fiát kábítószer-kereskedelemért ítélték el, s ott vannak a régiek – a munkaügyi vagy a belügyminiszter –, akik már egy éve bizonyítják, nincs, mit keresniük a pártelnök iránti feltétel nélküli hűségük okán elnyert tisztségekben. 

Némi bizakodásra talán csak az ad okot, hogy a pénzügyi tárca élére visszakerült Eugen Orlando Teodorovici, aki többször bírálta elődje fejetlen lépéseit – igaz, korábbi minisztersége idején neki is voltak megkérdőjelezhető javaslatai, például a baksisadó –, és kormányfőhelyettes lett az a Viorel Ştefan is, akit azért takarítottak ki a Grindeanu-kormányból, mert kifogásokat emelt Dragneáék fejetlen osztogató politikája ellen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2018. január 31. 03:37
OK, de szerinted a PNL/USR, stb. alkotta ellenzék miben különb? Hogy sovinabbnak sovinabb az fix!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!