Miért bukott orra Klúzsnaboca, és miért győzött Temesvár?

2016. szeptember 21. 14:06

Mert Klúzsnapoka nem európai város. Hála Funarnak, Bocnak és a hasonszőrű szalonnackóknek. Többek között.

2016. szeptember 21. 14:06
Hans Hedrich
Főtér

„Ez az első alkalom, hogy azt látom, a hivatalos Európa jogos és igazságos, megfelelő időben érkezett gesztust tesz a jelenlegi erdélyi, illetve bánsági helyzettel kapcsolatban: Temesvárt, a történelmi Bánság fővárosát jelölték ki arra, hogy 2021-ben egy szerbiai/montenegrói és egy görögországi várossal együtt betöltse az Európa Kulturális Fővárosa szerepet.

Kluzsnaboca annak ellenére vesztett, hogy kulturális profilja jelentősebb, mint Temesváré. Kluzsnaboca egyszerű okból vesztett: NEM európai város, akkor sem, ha megfeszül! Még egy polgármesterré és miniszterelnökké lett UTC-titkárnak (Emil Boc a Kommunista Ifjak Szövetségének volt a titkára – a szerk.) is fel kell ezt majd fognia!

Örülök, hogy a zsűri nem hagyta magát átverni a Szamos-parti hivatalos ravaszkodók által, hiszen a Polgármesteri Hivatal és az egyetem (Babeş–Bolyai Tudományegyetem – a szerk.) szintjén ilyen a hivatalos Kolozsvár: képmutató, kétszínű, nacionalista. Kluzsnapoka a maga fasisztoid-infantilis címerével olyan hely, ahol az elavult és áldozati szerep mögé rejtett etnohegemonizmus, a nyílt rasszizmus és a klientúra-alapú lehúzósdi intézményesült és vállalt közpolitikává vált.

A legsúlyosabb példák több száz kilométerről látszanak, de a magát regionális, sőt, európai fővárosnak képzelő provinciális beképzeltség semmibe veszi őket. Nem vagy európai és még kevésbé főváros csak azért, mert van egy (magyar) Wizzaired, egy (Bukarestben kitalált) filmfesztiválod, külföldi orvostanhallgatóid (akik odahaza nem érték el a bejutási jegyet), egy Ecsetgyárad és néhány tucatnyi elfogadható kávézód, borozód és klubod.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atatürk
2016. szeptember 21. 18:49
Temesvárt is tisztelem (főleg 89 óta), de Kolozsvár nekem egy európai valami. Sok - sok éve autóstoppal érkeztem - Erdélyből - az út végpontjára, a "hozó" a főtéren szerzett egy takaros magyar hölgynél szállást (háromszáz méterre a szobortól), betettem a hátizsákot, nekiestem a városnak. Este a szállásadó hölgy kérte, menjek át hozzájuk, román férje cujkával stb. fogadott elbeszélgettünk (akkor már románul sem voltam buta). Még egy nap, este kértem hajnalra ébresztést a vonathoz, meg taxi után kérdeztem, a mosolygó román mondta, hogy csak nyugodtan menjek le a bérház kapujához, ott egy rendőrautó várt és szirénázva, nevetve, cujkázva vittek az állomásra. Ott nem volt semmi konfliktusom, Vásárhelyen és Régenben igen. Azóta vagy féltucatszor is jártam arra, nehéz innen bármit mondani, de nekem ilyen színesen is tetszik.
Knerten
2016. szeptember 21. 15:56
Remélem, az Amnesty International és a Helsinki Bizottság folyamatosan monitorozza a kolozsvári - s általában a határon túli - magyarság emberi jogi helyzetét, különös tekintettel a nyelvhasználatra, vallásgyakorlásra, a jelképhasználatra, a nemzetiségi oktatásra és a kulturális örökségvédelemre. Ja, nem. Ők csak az afgán megszállóknak osztogatott szendvicsbe néznek bele, hogy van-e benne elég sült csirkehusi és friss rukkola.
fogd a pénzt és kuss
2016. szeptember 21. 14:44
ez (nem) kicsit köpködősre sikeredett ráadásul mitől fasisztoid a címer, max infantilis
Ellensúly
2016. szeptember 21. 14:35
Kolozsvár példája is remekül mutatja, hogy a szíreknél sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a magyarságra az oláhok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!