Pórul járt világbajnokok – kiderült, kik voltak a legjobbak legjobbjai 2023-ban!

2023. december 28. 13:03

Kihirdették a kategóriák TOP 3-as listáit, közülük kerülnek ki az év sportolói. Fabio Cannavaro is díjat ad majd át.

2023. december 28. 13:03
KOZÁK Luca; MILÁK Kristóf

Ez a verseny már nem a sportpályákon zajlik, a sportújságírók szavazatai döntenek. Illetve döntöttek, mert a magyar szövetség (MSÚSZ) tagjai már voksoltak. A rekordot jelentő 471 leadott szavazat alapján kialakult a végső sorrend, amelyet csak január 8-án, a Magyar Állami Operaházban a 66. Év Sportolója Gálán hoznak nyilvánosságra. A szűkített listát viszont már csütörtök délelőtt, az M4Sport élő műsorában kihirdették. 

Szoboszlaiék mindent visznek?

Egyéni világbajnokok (Koch Máté, Losonczi Dávid, Muszukajev Iszmail) nem kerültek be a legjobb három közé a férfiak versenyében! A végső győztes a Liverpool FC és a magyar labdarúgó-válogatott sztárja, Szoboszlai Dominik, a Pro Reccóval Bajnokok-Ligája győztes, a vízilabda-válogatottal világbajnok Zalánki Gergő és a 200 méteres hátúszásban vb-aranyérmes Kós Hubert hármasából kerül ki.

A csapatok között is versenyben maradt a férfi foci- és a póló-válogatott, valamint a Ferencváros Bajnokok-Ligája döntős női kézilabdacsapata. Az edzőknél a futballistákat veretlenül, csoportelsőként az Európa-bajnokságra vezető Marco Rossi, a pólósok sikerkapitánya, Varga Zsolt és Fradi női kéziseinél töltött 15 évet BL-ezüsttel megkoronázó Elek Gábor a legjobb trió.

A kétszeres olimpiai bajnok korábbi vízilabdázó, Fodor Rajmund szerint Szoboszlai Dominik lesz az egyéni győztes, de szorít Zalánki és a csapat sikeréért. Az év csapatával többször is díjazott pólós szerint fontos a versengés.

Emlékszem, a vívókkal meg a kajakos fiú és lány négyessel jutottunk általában a legjobb háromba. Magam is meglepődtem, mert ezt nem tartottam annyira számon, de hat alkalommal nyertünk, amikor én csapattag voltam 1993 és 2008 között. 

Ez egy óriási dolog, minden sportoló szerintem szeretne itt is nyerni. Ez egy nagyon komoly verseny. Idén a foci-válogatottal egy vb-arany száll harcba.

 Érdekes a Marco Rossi Varga Zsolt párharc is. A két sportág szereti is egymást, ettől függetlenül az idei futball-eredmény rendhagyó, valamint a két szakág itthon és világviszonylatban nincs egy kategóriában. Lehet, hogy a futballcsapat megelőzi a vb-aranyat, azért bízom benne, hogy mi nyerünk.

Világsztár jön Budapesttre

Fodor Rajmund bizakodásának némileg ellentmond az egyik bejelentett díjátadó személye. 

A korábban Marco Rossit méltató olasz sikeredző, Fabio Capello után Fabio Cannavaro fogadta el a szervezők meghívását.

 A világbajnok, aranylabdás egykori hátvéd jelenléte legalábbis arra utal, a futball nem marad üres kézzel...

Kard ki kard

A hölgyek között – ahogy a férfiaknál is – több világbajnok nem fért be a legjobb háromba: Elekes Enikő (Szumó), Márton Luána (taewondo) és Korok Fatima (mélymerülés világrekorder). Az erős mezőnyből a vitorlázó, olimpiai versenyszámban világbajnok Érdi Mária, a budapesti vb-n negyedik helyezett hétpróbázó, Krizsán Xénia és a Giro-szakaszgyőztes, U23-as országúti világbajnok kerékpáros, Vas Kata Blanka egyike lesz a 2023-as esztendő legjobb magyarja.

Az egyéni sportágak csapatversenyében a férfi kajaknégyes vb-ezüstje és előolimpiai sikere sem volt elegendő a végjátékhoz, a legjobbak közé az egyaránt világbajnok női- és férfi kard-válogatott került a saját sportágában szintén a világ legjobbjának bizonyult férfi vitorlás csapattal.

Egy díjazott kilétére máris fény derült: 2023 legjobb magyar e-sportolója Orbán Dominik lett. A rocket league (az autóversenyzés és a labdarúgás kombinációja) szakágban jeleskedő fiatalember bronzérmet szerzett az Európa Játékokon, csapatban és egyéniben is országos bajnok.

A gálán összesen 10 díjat adnak majd át. Megválasztják a legjobb fogyatékos sportolókat (3 kategóriában), a legnépszerűbb szabadidős sporteseményt és az év sportpillanatát (Kákosy Olívia parakarate világbajnoki aranyérmes Budapesten, Szoboszlai Dominik szólógólja a Magyarország–Montenegró 3-1 labdarúgó-Eb-selejtezőn, Vogel Soma „aranyat érő” utolsó ötösvédése a Magyarország–Görögország vízilabda világbajnoki döntőn) is.

Nyitókép: Kozák Luca gátfutó és Milák Kristóf úszó a 2022-es év férfi és női sportolója, MTI/Illyés Tibor

 

 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eref
2023. december 29. 09:55
Remélem, Cannavaro tiszteletére bejátszák majd a 2006-os magyar-olasz góljait is.
Medici
2023. december 28. 14:59
"Fabio Capello után Fabio Cannavaro fogadta el a szervezők meghívását." Fabio Cannavaro apai ágon magyar (mégpedig palóc) származású. Az apja 1956-ban került Olaszországba. Azelőtt egy Nógrád vármegyei tehenészetben dolgozott, Kánnáváró Fábián néven. UI. Gondoltam közel a Szilveszter, kezdésnek jó lesz.
Töki
2023. december 28. 14:06
Megmondom az őszintét, én óriási futball őrült vagyok, de mégis a vizipólósoknak adnám a díjat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!