A gyerekfejlesztésről szól Polgár Judit szombati Világsakkfesztiválja a Várban

2021. október 06. 20:41

Október 9-én a Magyar Nemzeti Galériában rendezik meg Polgár Judit évi nagy egynapos rendezvényét, a Világsakkfesztivált. Idén az oktatás, az újító, alkotó gondolkodásra nevelés lesz a középpontban.

2021. október 06. 20:41
null
Balázs Boldizsár

Pontosan egy Polgár-lány bármiféle mérce szerint megfelel édesapjuk tételének, miszerint

zsenit nem szülni kell, hanem nevelni lehetséges.

Ami furcsa, hiszen ha a tétel igaz, akkor mindhármuknak zseninek kéne lennie; azt viszont világosan látjuk, hogy nem hamis. Judit, a legfiatalabb, a legjobb 10 közé jutott a férfiak között a világranglistán és tíz férfi világbajnokot vert meg pályafutása során – köztük Kaszparovot, Karpovot, Anandot és Magnus Carlsent.

Polgár László életen át bizonyítani vágyott tétele persze igaz, amennyiben a valóság az, hogy mindhárom lányából zsenit nevelt, csak éppen Judit túl magasra tette a lécet. Ezeket az önkényes címkéket az érintettek bizonyára amúgy is hangosan kacagják ki egymás között. Mert

mi máshogy reagálhatna például Polgár Judit, egy üdítően egészséges sikerember arra, hogy rendszeresen a világ legokosabb nőjének nevezik?

Polgár Judit és a főszponzor Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője a Világsakkfesztivál sajtótájékoztatóján.
Polgár Judit és a főszponzor Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője a Világsakkfesztivál sajtótájékoztatóján.

 

Akárhogy kategorizálunk is, egy külső szemlélő felületességével nyilvánvalónak tűnik, hogy a húg nővéreiét jelentősen meghaladó eredménysorához a nevelésen kívül szükség volt valami veleszületettre is. 

Többet viszont nem nagyon lehet mondani, és ez valószínűleg jó ideig így is marad: azt, hogy

az öröklődés és a tanulás milyen arányban járul hozzá az egyén képességeihez,

aligha abban a korban fogja megfejteni az emberiség, amikor a DNS(!) egyik felfedezőjét példátlanul meghurcolják egy rasszok közötti IQ-kutatása miatt – és nem azért, mert a végkövetkeztetéseit szakszerűtlenül érte volna el, hanem mert azok nem felelnek meg az ideológiai elvárásoknak.

Ettől még az igyekvő szülőknek, pedagógusoknak valami támaszt adni, vagy adni próbálni, ebben a korban is kötelesség. Ezen lesz most szombaton reggel 10 órától este 6-ig a ‘sakk ezer arcát bemutató’ Világsakkfesztivál azzal, hogy idén elsősorban a gyerekek sakkon keresztül elérhető fejlesztését járja körül.

A program

A Nemzeti Galériában megrendezett program ingyenes, így vélhetőleg sokaknak egy potya festménynézegetéssel kezdődik.

10:15-től Polgár Judit másfél órában ismerteti az analitikus gondolkodást játékosan serkentő, 4-10 éves korosztálynak kifejlesztett oktatási módszerét. A Polgár Judit Módszer több országban, köztük természetesen Magyarországon is, a közoktatás választható része.

12:00-tól Polgár Judit, Nagy Tímea és Kőbán Rita beszélgetnek a technológiáról, mint a sportágaikat alakító megkerülhetetlen tényezőről.

Mindeközben látható például egy műalkotás, amely Polgár Judit győztes rapid partiját mutatja be a jelenlegi világbajnok, Magnus Carlsen ellen. A partiról Polgár Judit a fesztivál sajtótájékoztatóján egy váratlan kérdésre gondolkodás nélkül felelve elmondta, 2012-ben Mexikóvárosban volt, sötéttel nyert, egy semmiből jött, váratlan lépéssel. (Carlsent sokan minden idők legnagyobbjának tartják. Ami biztos: a valaha volt legnépszerűbb sakkozó a 23 éves kora óta megszakítatlanul világbajnok norvég csodagyerek.)

A délután folyamán a világ számtalan elismert oktatási szakértője, köztük Rubik Ernő beszél a sakk kreativitást, innovatív készséget elősegítő erejéről, ennek kiaknázási módjairól.

Az egész nap folyamán természetesen játék, játék és játék. Csontváry képek között.

A teljes program itt érhető el.

Boldog gyerekek

Rendszeresen felmerülő kérdés, hogy zseninek, teljesítményre felnevelt gyerekek pszichéje lehet-e ép és egészséges. 

A sajtótájékoztatón kiderült: lehet. Emberi és gépi intelligencia kapcsolatáról, sakkjátszmák ritmusának szabályozásáról feltett, természetük szerint megválaszolhatatlan kérdéseimre Polgár Judit pontosan azzal a kissé értetlen, de mély, kedves türelemmel felelt, mint mindenki, aki ért valamihez, és valaki pár perc alatt akarja kiszívni és hazavinni az életnyi tudását, összefüggésrendszerét.

Ezzel együtt is némi kétely merült fel a fekete-fehér táblával nevelés egészséges voltával kapcsolatban, amikor pár vidám slide erejéig a sakkozó gyerekek majdani üzleti sikereit bizonyítgató kutatásokat mutattak be. Például: a kutatásban megkérdezett diákok többsége szerint a sakk jó hatással lehet karrierjükre; a megkérdezettek 45%-a azért játszik, mert fejleszteni akarja logikai képességeit.

Szerencsére az emberi valóság nem ilyen haszonelvű arcát mutatta. A Sakkvilágfesztivál főszponzorát, a Morgan Stanleyt képviselő, a budapesti irodájukat vezető sakkmesterjelölttől, Fogarasi Norberttől kérdezték meg: 

Megnyugtató. A világ mégsem azoknak van berendezve, akik rafinált számításból kezdenek bele a világ talán legnemesebb játékába.

 

Azt látták már, hogy Polgár Judit hogyan vélekedik a 2024-ben Budapesten rendezendő Sakkolimpiáról? 

Ebből a Szabó Lászlóval, a Sakkszövetség elnökével készült videóból megtudhatják:



Nyitókép: Polgár Judit a Világsakkfesztivál sajtótájékoztatóján, szeptember 30-án, Budapesten.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!