Na’Conxypán hercege – kiállítás mutatja be Gulácsy Lajos, a különös festőzseni művészetét

2023. május 13. 20:30

Minden eddiginél jelentősebb kiállítással tiszteleg a Magyar Nemzeti Galéria a hazai festészet egyik legkülönösebb, Csontváry Kosztka Tivadarhoz hasonlóan társtalan alkotója, Gulácsy Lajos munkássága előtt.

2023. május 13. 20:30
null
Kéri Gáspár

A nagy háború kitörésének híre Velencében érte Gulácsy Lajost, s a válaszreakcióként adott ideg-összeroppanás visszavonhatatlanul megpecsételte azt a gazdag alkotói periódust, amely a századforduló óta töretlenül és figyelemre méltó gazdagságban bontakozott ki.

1914 augusztusában nemcsak a boldog békeévek süllyedtek el végérvényesen, de az a világ is néhány év alatt szerte­foszlott, amit egy kivételes képességű magyar festő bő évtized alatt teremtett Magyarország és az inspiráló atmoszférájú itáliai városok között ingázva.

Bár a Józsefvárosban szerény, de tisztes polgári körülmények között felnőtt Gulácsy

a kor jellegzetes szülötte,

sőt a korszak hazai képzőművészeti és irodalmi életének is elismert és teljes jogú tagja volt, művészete egyedinek, társtalannak és követők nélkülinek mondható.

Hatottak rá a preraffaeliták, a szecesszió és a szimbolizmus, és olykor az impresszionisták természetelvű és látvány­alapú szemlélete is megnyilvánul tájábrázolásain. Rajongott Dante költészetéért és a kora reneszánsz művészetért, és ismételten megmerítkezett a rokokó excentrikus világában is.

Amennyiben úgy gondolnánk, hogy képtelenség ennyi mindenből táplálkozva koherens életművet létrehozni, cáfolatként maguk művek kínálkoznak: Gulácsy számtalan impulzusból táplálkozó művészete

önálló életre kelve teremtett összetéveszthetetlen, a maga törvényszerűségei szerint működő világot.
A művész áhítata, 1902
A művész áhítata, 1902

 

A festő univerzumának kvintesszenciája az általa kitalált ország, Na’Conxypán, melynek éteri hangulatú városait és tájait nemcsak humoros és groteszk alakokkal népesítette be, de saját nyelvet is alkotott nekik. 

Soha olyan teljességre törekvő tárlat nem mutatta még be az oeuvre-t, mint a Magyar Nemzeti Galériában Bellák Gábor és Plesznivy Edit művészettörténészek kurátori munkájának köszönhető Gulácsy. Na’Conxypan hercege című életmű-kiállítás. A Bartók-tavasz művészeti hetek részeként megnyíló tárlat több tematikus szekcióban vezeti végig és avatja be a látogatót Gulácsy festészetébe. A művészettörténeti hivatkozások és utalások mellett képet kapunk az Itália iránti vonzódás kialakulásáról: ha összeadjuk az ott töltött időt, mintegy három évet élt és dolgozott Olaszországban, ott készült vázlatai pedig itthoni munkáit is megalapozták.

A kiállítás külön szekciót szentel a baráti és kollegiális kapcsolatoknak, a csoportos és egyéni kiállításokon túl pedig az irodalmi kapcsolódásokról és a színházi munkákról is képet kapunk.

Na’Conxypán világát most láthatjuk először egybefüggő műcsoportként,

és külön szekció foglalkozik a kertek, tájak és emberek ábrázolásával, valamint a férfi és a nő kapcsolatát megjelenítő művekkel.

A kiállítás Gulácsy kívülállóságára is kitér, majd a háború nyomán született drámai és megrázó képek következnek, ahonnan egyenes út vezetett az alkotás teljes feladásáig. A festő utolsó éveit elmegyógy­intézetekben töltötte, teljes katatóniában, miközben a barátok és kollégák a végsőkig bíztak felépülésében. Életének tragikus végkifejlete volt, de művészete nélkül elmondhatatlanul szegényebb lenne a magyar festészet története.

 

Gulácsy. Na’Conxypan hercege.

Az életmű-kiállítás augusztus 27-éig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galériában

 

Na'Conxypan város a Marsban, 1902
Na'Conxypan város a Marsban, 1902

 

 

Nyitókép: Dante találkozása Beatricével, 1906 körül
Képek: Magyar Nemzeti Galéria

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theresamari
2023. május 14. 11:53
IMÁDOM A NEMZETI GALÉRIÁT!!!!! Utoljára Vaszary festményeit láttam, csodálatos volt! Ezt is megnézem mielőbb !!!!
Odone Ricci
2023. május 13. 20:44
Több vidéki és külföldön élő magyar megnézné a kiállítást, ezért fontos lenne tudni, hogy a Magyar Nemzeti Galéria még a Várban van vagy elköltözött ? Mikor nyitják meg a kiállítást és meddig tart ? Hol van pontosan helyileg ? Nyitvatartási idő ? Kérem, közöljék ezt is mert kedvelt festőről van szó.
Finale*
2023. május 13. 20:41
Melankolikus,szurrealis,bizarr es megis lenyugozo.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!