Ludovic Orban válaszolt a bizalmatlansági indítványra

2020. augusztus 20. 16:03

A román kormány az alkotmánybíróságon fogja megtámadni az ellenzéki szociáldemokraták által beterjesztett bizalmatlansági indítványt – jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök.

2020. augusztus 20. 16:03
null

A kormányfő azt követően nyilatkozott csütörtökön, hogy a parlamentben felolvasták a Szociáldemokrata Párt (PSD) által hétfőn beterjesztett, a kormány megbuktatására irányuló indítvány szövegét. A kormány szerint az indítvány azért alkotmányellenes, mert rendkívüli parlamenti ülésszak keretében nem lehet indítványt beterjeszteni.

Ugyanakkor a szociáldemokraták úgy vélik, hogy ez csak a liberálisok újabb taktikázása azért, hogy meghosszabbítsák a hatalmukat. Orban közölte: csütörtökön vagy pénteken fogják benyújtani az alkotmánybírósághoz a keresetet. Úgy vélte, addig amíg a testület nem hoz döntést, alkotmányellenes lenne az eljárás folytatása.

A kisebbségi liberális kormánynak mintegy 20 százalékos támogatottsága van a parlamentben

Amennyiben az indítvány megszavazza 233 törvényhozó, vagyis az összes képviselő és szenátor fele plusz egy honatya, akkor az elfogadottnak tekinthető, ami automatikusan a kormány bukását jelenti. Az indítványt 205 törvényhozó írta alá, elfogadásához a szociáldemokratáknak más kisebb pártok honatyáinak a támogatását is meg kell szerezniük. A kisebbségi liberális kormánynak mintegy 20 százalékos támogatottsága van a parlamentben. Az indítvány szerint a szociáldemokraták főleg a járványhelyzet kezelése miatt váltanák le a kormányt. Marcel Ciolacu PSD-elnök bejelentette, hogy készen állnak a kormányzásra abban az esetben, ha az indítványt elfogadja a parlament.

 A román média szerint a PSD azért akarja megbuktatni a kormányt, mert az elmúlt hónapokban számos polgármesterük átiratkozott a liberálisokhoz, ezt a kilépéshullámot akarják megállítani a szeptember 27-i önkormányzati választás előtt. Másodsorban Marcel Ciolacu ideiglenes PSD-elnök meg akarja erősíteni pozícióját az augusztus 22-i tisztújító PSD-kongresszus előtt, ahol harcba száll a párt elnöki tisztségéért.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2020. augusztus 20. 22:15
Fölöttébb komikus, ahogy ezek a civilizált világot utánozva jogállamosdit játszanak. A tepesi hagyományok jobban passzolt a személyiségükhöz.
A teremburáját
2020. augusztus 20. 20:56
Az odaát mindig inog, a román politikusok pont annyira megbizhatók a belpolitikában mint a külügyi téren s azt sajnos jól ismerjük! A köpenyük akár szélmalom is lehetne annyiszor forgatják egy egy parlamenti ciklus alatt. A pártok átjáróházak, nem is igazán román politikus az, aki nem fordult meg legalább 2-3 pártban (akár homlokegynesen eltérő idológiájúban is) az utóbbi 30 év alatt!
olajfa1
2020. augusztus 20. 20:21
Inog a szék?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!