Kihelyezik Kolozsvár háromnyelvű helységnévtábláit

2017. április 07. 16:22

Román, magyar, német és latin nyelvű helységnévtáblákat helyeztet ki Kolozsvár bejárataihoz az erdélyi nagyváros vezetése, jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Emil Boc. Kolozsvár polgármestere szerint ez a kor európai szellemiségű megoldása.

2017. április 07. 16:22

Emil Boc kifejtette, a helyes, és a város történelmét, valamint multikulturális jellegét hűen tükröző feliratok leszögezéséhez a Babeş-Bolyai Tudományegyetem történészeinek szakvéleményét kérte ki. Ennek alapján a város bejáratainál a Cluj-Napoca, Kolozsvár, Klausenburg, valamint egy másik táblán a Hadrianus római császár idejét idéző „Municipium Aelium Napocense Ab Imperatore Hadriano Conditum (117-138)” felirat fog szerepelni. Az elöljáró szerint az utóbbi tábla a város történelmét, az előbbi pedig Kolozsvár multikulturális jellegét hirdeti, és ezzel a megoldással az a célja, hogy a kolozsvári közösség ne szakadjon ketté, hanem egységben éljen.

Emil Boc polgármester így fogalmazott a döntésről:

Ez korunk európai szellemiségű megoldása.

A Kolozs megyei törvényszék február 21-ei döntésében helyt adott a Minority Rights egyesület kérésének, és kötelezte Emil Boc polgármestert, hogy a helységnévtáblákon magyarul is feltüntessék a város nevét, tudósít az Agerpres román hírügynökség.

RMDSZ: Ez volt az egyedüli helyes döntés

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint az egyedüli helyes döntést hozta ma meg Emil Boc.„Ez egy régóta várt lépés, a kolozsvári magyar emberek és minden erdélyi magyar ember sikere. Egy hosszú, több évtizedes időszak vége, amikor is végleg lezárulhat a funari korszak, és amikor esély nyílik a tényleges multikulturalizmus megvalósulására. Külön köszönet illeti azokat a román értelmiségieket és véleményformálókat, akik a magyar közösség mellé álltak, az ügy támogatását pedig nyilvánosan is felvállalták” – írja.

A közlemény arról is tájékoztat, hogy az RMDSZ a következő hetekben olyan közigazgatási törvénymódosítási csomagot terjeszt a parlament elé, amelyben a húsz százalékos anyanyelv-használati küszöb csökkentését is megfogalmazza.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2017. április 08. 07:40
Meglátjuk. Egy fecske nem csinál nyarat. Ráadásul a történelem nem a római, hanem a magyar fennhatóságot jelenti.
noMores
2017. április 07. 22:43
Mondom én, hogy a románok haladóbbak, mint mi..
Akitlosz
2017. április 07. 20:47
"Emil Boc polgármester így fogalmazott a döntésről: Ez korunk európai szellemiségű megoldása." Csak miután elveszített egy bírósági pert. Önként soha nem tette volna.
Akitlosz
2017. április 07. 20:46
"Kihelyezik Kolozsvár háromnyelvű helységnévtábláit" S ez így hír 2017-ben, 98 éve kezdődött román uralom után, ezt is megértük. Tudom, ne legyen az ember telhetetlen. De lesznek magyar nyelvű utcanévtáblák és egyéb pl. intézményi feliratok is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!