Varga Mihály: Háborús helyzetben vagyunk!

2024. április 11. 12:32

A pénzügyminiszter szerint az EU lassan jön ki a válságból, élen Németországgal.

2024. április 11. 12:32
null

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Varga Mihály pénzügyminiszter is jelen volt a csütörtöki Kormányinfón, ahol a tárcavezető többek között arról beszélt, hogy hazánk gazdasága az egyik legnyitottabb a világon, ezért nem mindegy az, hogy a világból milyen hírek érkeznek. A politikus úgy fogalmazott, hogy jelenleg egy háborús helyzetben vagyunk, ráadásul az Európai Unió a válságban lassabban jön ki, élen Németországgal és nem látni egyelőre, meddig tart ez az állapot. 

Gyengék a külpiacok”

– közölte.

Ezt is ajánljuk a témában

Varga Mihály elmondta, a makrogazdaság pályáját a kormány a háborús helyzetre tervezte. Kiemelte, hazánkban lendületvétel történt, amit számos adat is alátámaszt. A pénzügyminiszter szerint a kormány úgy számol, hogy az idei évben a gazdaság visszatér a növekedési pályára, 2,5 százalék körül lehet, ezzel a növekedési rangsor élmezőnyében lehetünk. 

De a növekedési ütem az év második felében fog majd felgyorsulni”

– tette hozzá.

Varga Mihály szerint jelenleg a termelést segítő nagyberuházások vannak folyamatban, így jövőre a 4,1 százalékos gazdasági növekedés megalapozott. Ami a költségvetést illeti, a kormány 4,5 százalékra csökkenti az államháztartás hiányát, jövőre 3,7, aztán 2,9 százalék lesz ennek mértéke. A tárcavezető szerint a kormány ezzel párhuzamosan a költségvetési hiányt is csökkenti, ahogy a Covid-válság óta.

A kormány 675 milliárd forintnyi beruházást átütemez, nem töröljük ezeket, csak késleltetjük”

– mondta a politikus, aki szerint új szabályozás jön a költségvetési gazdálkodás megítélését tekintve, stabilabb és fenntarthatóbb helyzetbe hozzák a költségvetési hiány alakulását, de a családtámogatást és a nyugdíjkiadások kasszáját nem módosítják.

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­ö­g­ö­s­­­ ­­­l­­á­­­n­­y­­o­k­ ­v­­á­­­r­n­­­a­­­k­­ ­­r­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
tizennyolcfok
2024. április 11. 16:42
"Egyébként amikor a költségvetést terveztétek tavaly, nem tűnt fel, hogy a szomszédban háború van?" és hogy ezt miért egy kommentelőnek kell megkérdeznie és miért nem képes rá magyar újságíró, az egy újabb kínzó kérdés.
lauderstenonis-2
2024. április 11. 14:49
675 milliárd forintnyi nem megszorítás. Egyébként amikor a költségvetést terveztétek tavaly, nem tűnt fel, hogy a szomszédban háború van?
Zolotarjov
2024. április 11. 14:44
Folyik az acél, nő a búza! Nem lehet baj..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!