Soros szerint a CEU megvédte az akadémiai szabadságot Orbánnal szemben

2020. január 24. 08:28

„Újfajta globális oktatási hálózatra van szükség” – emelte ki az üzletember.

2020. január 24. 08:28

Úgy gondolom, hogy hosszú távú stratégiánkban kiemelt szerepe van a minőségi oktatáshoz való hozzáférésnek” – mondta Soros György a davosi világgazdasági fórumon. Hozzátette: a kritikus gondolkodás és az akadémiai szabadság megerősíti az egyén autonómiáját.

30 évvel ezelőtt felállítottam egy oktatási intézményt, amely pontosan ezt teszi. Közép-európai Egyetemnek (CEU) hívják, és küldetése a nyílt társadalom értékeinek előmozdítása.

Soros elmondta, hogy az elmúlt 30 év alatt a CEU a világ egyik legjobb társadalomtudományi diplomát adó egyetemévé vált. 120 országból tanulnak hallgatók az intézményben, és több mint 50 országból érkeznek oktatók.

Orbán Viktor bírálata sem maradt el

Az elmúlt években a CEU globális hírnévre tett szert azért, mert megvédte az akadémiai szabadságot Orbán Viktorral szemben, aki meg akarta semmisíteni” – állította Soros György, aki felszólalásában Orbán Viktort „Magyarország uralkodójának” nevezte.

Kitért arra is, hogy a CEU egyesíti a különféle kultúrákat és hagyományokat képviselő hallgatókat és oktatókat, akiknek lehetőségük nyílik vitázni egymással. Elmondása szerint a CEU bebizonyította, hogy az aktív polgári szerepvállalás kombinálható az akadémiai kiválósággal.

Új globális oktatási hálózatra van szükség

Ugyanakkor kiemelte: a CEU önmagában nem elég erős ahhoz, hogy olyan meghatározó oktatási intézménnyé váljon, amelyre a világnak szüksége van.

Ehhez újfajta globális oktatási hálózatra van szükség” – szögezte le az üzletember.

Majd hozzátette: szerencsére megvannak az építőkövek egy ilyen hálózat létrehozásához: a CEU és a Bard College az Egyesült Államokban már hosszú ideje partnerek. Mindkettőt a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatja. A Bard College és a CEU számos sikeres kapcsolatot alakított ki a világ kevésbé fejlett részein.

Soros úgy ítéli meg, elérkezett az idő, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány ambiciózus terveket indítson egy új és innovatív oktatási hálózat felépítésére, amelyre a világnak valóban szüksége van. 

„Az új ötlet egyedi lesz. Nemzetközi platformot kínál majd az oktatás és a kutatás számára” – fejti ki Soros György. „Közös tanfolyamokat tartunk a világ különböző részein található egyetemek hallgatói számára. Az OSUN a CEU és Bard mintájára folytatja a magas színvonalú oktatást igénylő helyek elérését, és az elhanyagolt népesség, például menekültek, bebörtönzött emberek, a cigányok és más lakóhelyüket elhagyni kényszerült népek kiszolgálását.”

Összesen 268 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2020. március 05. 15:52
Na akkor amilyen erővel idehoztad, éppen olyan erővel vidd nyugatra! Boldogítsd őket a CEU förmedvényeddel. Nem kívánt vendégnek kifelé nyílik az ajtó. A kormány helyében már nem kitessékeltem volna az egészet, hanem kirugdostam volna. Nem érdekes te vén szarházi, hogy egyedül ez a szarbázis nem akar megfelelni a törvényeknek, minden más oktatási intézmény igen?
Kristály
2020. január 27. 20:37
Ez a hála hogy megmentették az éltedet a németektől hogy tönkre akarod tenni az országot a genderizmusuddal .
zakar zoltán béla
2020. január 24. 20:00
1944/1998(CBS) a kiskápó, aki 1944-ben a saját fajtáját..., majd 98-ban mosolyog rajta!!! Tessék újra megnézni!
Menhetten
2020. január 24. 17:53
Ez tényleg ellentétes a Fidesz (O. V.) elveivel. Nála a butítás a cél. A gondolkodó embernek kisebb eséllyel lehet mosni az agyát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!