Önkormányzati választások: hétfőn meg kell semmisíteni a szavazólapokat

2015. január 11. 09:53

Hétfőn meg kell semmisíteni a választási irodákban az októberi önkormányzati választás ajánlóíveit, a szavazólapokat és az egyéb választási iratokat. Ha azonban a választás eredményével összefüggő büntetőeljárás van folyamatban, akkor az érintett iratokat az ügy jogerős lezárásáig kell megőrizni.

2015. január 11. 09:53

Hétfőn meg kell semmisíteni a választási irodákban az októberi önkormányzati választás ajánlóíveit, a szavazólapokat és az egyéb választási iratokat, a jegyzőkönyvek kivételével; utóbbiakat a Magyar Nemzeti Levéltárban őrzik tovább.

 
A választási eljárásról szóló 2013. évi törvény előírja: a szavazás után a szavazólapokat a helyi választási irodában kell elhelyezni, és kilencven napig meg kell őrizni úgy, hogy azok illetéktelenek számára ne legyenek hozzáférhetőek.
 
A szavazást követő kilencvenedik nap utáni első munkanapon a választási iratokat – a jegyzőkönyvek kivételével – meg kell semmisíteni, és a jegyzőkönyvek első példányát a Magyar Nemzeti Levéltárnak át kell adni.
 
Vagyis a szavazólapokat hétfőn meg kell semmisíteni a helyi választási irodákban, ahogyan az ajánlóíveket, a kinyomtatott szavazóköri névjegyzéket, a mozgóurnát igénylő választópolgárok kinyomtatott jegyzékét is.
 
A helyi önkormányzatok szabadon dönthetnek arról, milyen módon semmisítik meg az iratokat, a leggyakrabban ledarálják azokat.
 
Ha azonban a választás eredményével összefüggő büntetőeljárás van folyamatban, akkor az érintett iratokat az ügy jogerős lezárásáig kell megőrizni. A VI. kerületben szeptember végén tett feljelentést a baloldali összefogás választási bizottsági delegáltja, Kékesi Tibor, miután több száz olyan ajánlást talált a Fidesz és a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja által leadott íveken, amelyeken az adatok azonossága másolásra utal. Az ügyben a választási eljárás rendjének megsértése miatt eljárás indult, a rendőrség az ajánlóíveket lefoglalta.
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. január 11. 10:42
Akkor a levéltárat el kell költöztetni Nyíregyházára és összevonni a focipálya intézményével, elnökét le kell cserélni és triplázni a fizetését, a portást ki kell rúgni, a levéltár alapítványának évi 1 milliárdot utalni, az új örző-védő cég háromszoros állománnyal kell dolgozzon. És a gázszerelőt előléptetni. Ezt kívánja a haza!
kjkj945
2015. január 11. 09:56
Jobb későn mint soha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!