Megszüntethetik az előnyugdíjat

2011. május 13. 15:52

Csökkenthető, de akár meg is szüntethető lesz az öregségi nyugdíj előtti nyugellátás annak a javaslatnak az értelmében, amelyet pénteken nyújtott be Lázár János és Balsai István a parlamentnek.

2011. május 13. 15:52

Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető” - áll abban a javaslatban, amelyet a fideszes Lázár János és Balsai István terjesztett az Országgyűlés elé pénteken.

Az indítvány rögzíteni javasolja továbbá azt is, hogy „az ellátáshoz való jog a nyugellátás tekintetében az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, a nyugellátás törvényi feltételeinek megfelelő személyre terjed ki. Törvény az e korhatárt be nem töltött személynek is nyugellátást állapíthat meg”.
  
A javaslat - mint indoklása fogalmaz - módot ad arra is, hogy a törvényhozó a jelenleg már fennálló nyugellátásokat is ezen alkotmányi elveknek megfelelően rendezze át, oly módon, hogy a jelenleg nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött személyek a „társadalombiztosítási vagy a szociális rendszer keretében, illetve a munkaerőpiacra való visszatérés lehetőségének megnyitásával a megélhetésükhöz hozzájáruló juttatásban részesüljenek”.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yac 1961
2011. május 14. 22:31
Nagyapó ugye Te csak elméleti szinten éled át ezt a problémát?
huttinger
2011. május 14. 22:10
És mi lesz a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba mentelével? Ezek hazudnak reggel délben este......
nagyapo
2011. május 14. 22:04
Hát, pedig a foglalkoztatás növeléséhez először is meg kell keresni azokat az inaktívakat, akikből munkanélkülieket csinálunk. És - ugyancsak sajnos - nem lehet előbb munkahelyeket teremteni, aztán keresni hozzá embert. Ahhoz, hogy az a munkahely létrejöjjön, kell az elérhető munkaerő is. Aki az elmúlt időben nem csak otthon ült és várta a segélyt, hanem próbált tenni is azért, hogy a fellendüléskor újból esélye legyen a munkapiacon. (Nem, nem a majdnem nyugdíjasoknak kell képezniük magukat. Az állást kereső ti. jórészt nem a nyugdíjra várókból lesz, hanem akik a helyükre lépnének.) + tudom, hogy nyugdíj előtt pár évvel nehéz állást kapni, de ha a korhatár tolódik, akkor a nyugdíj közelsége miatt is csak később kezdik el nem felvenni az embereket. A magyar rendszerváltás egyik legfontosabb tanulsága, hogy ha a munkakínálatot a pillanatnyi rossz munkapiaci helyzethez igazítod, örökre alacsonyan is marad a foglalkoztatás. Ez az egyik legfontosabb tényező, ami megkülönböztet minket a szomszédainkról (ahol azonos foglalkoztatás mellett sokkal magasabb munkanélküliség is volt a mienknél, a lengyeleknél pl. még 2003-ban is volt 20% - de pár év alatt ki tudták nőni).
kutyi
2011. május 14. 20:14
Elnézést a technikai hibáért !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!