A határok mindig változnak; realitás, vágyak és a történelem

2023. június 08. 08:37

A nyugat sosem szeretett minket, és nem értékelte ezt a gesztust: alig „csatlakoztunk”, rögtön megtámadtak.

2023. június 08. 08:37
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„A rossz tapasztalatok dacára mégis bennünk van a kényszer, hogy jó fiúk akarunk lenni, mindig bizonyítani a hűségünket (ebben mintha most először lenne némi elmozdulás), ám ezeknek nem lehet megfelelni. De aki másoktól várja a piros pontokat a saját érdekeinek érvényesítése helyett, az valójában mások érdekeiért dolgozik, és az egyoldalú szerelemből sosem lesz boldog párkapcsolat. Megtehetjük, hogy olyanok leszünk, amilyennek ők szeretnének, és akkor nem fognak utálni, de akkor azok már nem mi leszünk, és felesleges is megmaradnunk, hogy legyen még egy ugyanolyan. Mi ugyanis nem a puszta létért akarunk fennmaradni (személyenként és nemzetként egyaránt), hanem az egyediségünk, különlegességünk, saját értékeink miatt.

Újra és újra megerősítjük, kijelentjük, tankönyveinkbe írjuk, hogy az István-Koppány-i dilemmában, a kelet vagy nyugat közti választásban, a kompország hányódásában mi kikötöttünk, megállapodtunk a nyugati parton, de valami ezzel még sincs teljesen rendben, mert ezer év után is győzködnünk kell magunkat (és másokat).

A nyugat sosem szeretett minket, és nem értékelte ezt a gesztust: alig »csatlakoztunk«, rögtön megtámadtak, még szerencse, hogy István, András, Búvár Kund és mások lerendezték őket.

Mondhatjuk, hogy a török kiűzésében aktívan részt vettek (miután már Bécs forgott veszélyben, amit mellesleg az a Sobieski János lengyel király mentett fel, akinek az országát száz évvel később lelkiismeret-furdalás nélkül darabolták fel), de igazából hódítókként érkeztek. Hogy a korabeli etnikai viszonyok, a németesítés és a beolvasztási kísérletek dacára ebből végül megerősödve kerültünk ki, az a mi érdemünk, erre senki sem bátorított minket.

Ha meg akarjuk keresni azokat, akik viszont kedvelnek minket, kötődnek hozzánk (mert vannak ilyenek), nem biztos, hogy nyugat felé kell indulni. Európa egyre inkább csak egy fikció. Amihez mi tartozni akarunk, az már nincs.

Megszoktuk: a birodalmak jönnek-mennek; mi legalább ötöt túléltünk, pedig, miként Sztálin fogalmazott, a »magyar kérdés vagonkérdés«.

Hogy ki a győztes és a vesztes, igazán hosszú távon dől el. Batu kán kiütéssel verte IV. Bélát. Nézzük meg most Mongólia világpolitikai jelentőségét; ki ismeri a mongol miniszterelnököt? És vajon a magyarról hallottak már Brüsszelben, Washingtonban? Haynaunak vagy Batthyánynak van-e szobra? Hová lett Csehszlovákia, vagy Jugoszlávia?

Ha az összes magyar emléket eltüntetik Kárpátaljáról vagy a Felvidékről, ha egyetlen magyar sem marad Máramarosban, attól az még Magyarország.

A Kárpát-medence akkor is összetartozó egység, a mindenkori Hungária, ha az aktuális térképeken nem ez van ráírva. Budán 150 évig alig maradtak magyarok, a Mátyás templomból mecsetet csináltak, Egerben a müezzin énekelt a minaretből, Esztergomból elmenekült az érsek. De attól még mindenki tudta, hogy ezek magyar városok, és kiderült, hogy csakugyan.”

Nyitókép: Zsigmond Barna Pál Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DonCiccio
2023. június 08. 21:40
Mongyuk Magyarország határai ezer évig nem változtak
galancza
2023. június 08. 18:02
Hagyjuk má' azt a akoppányos baromságot! Azt acél, erdős, boldizsár, bródi,stb találták ki a magyarság megosztására! Az a rockopera minden idők legaljasabb "magyar" alkotása.
Vakfolt
2023. június 08. 16:36
Tetszik az optimizmusa, kicsit sötétebben látom a jelent, viszont reménykedő vagyok én is.
Szabó A. Imre
2023. június 08. 13:27
Drága jó Ungváry Zsolt, legalább egy keresztény portálon nem csináljanak már bulvárt és agyatlan propagandát a történelmünkből! A Nyugatnak nem konkrétan ránk fájt a foga, hanem Kelet-Közép-Európára, Nagy Károlytól Hitlerig és napjainkig expanziós területnek tekintették-tekintik a térségünket. Már Nagy Károly hadjáratot indított az avarok ellen és megszállta a Kárpát-medence nyugati felét, a honfoglalásunk után is a keleti frankok első dolga volt, hogy nekünk jöttek, Szent István uralkodásának nagyobb része alatt csak azért nem támadtak meg minket, mert István és II. Henrik német-római császár sógorok voltak, úgyhogy a németek a lengyelek és Itália irányába indítottak háborúkat, Henrik halála után, az új császár, II. Konrád egyik első dolga volt, hogy hadjáratot indított ellenünk. De ugyanezt élték meg a lengyelek, a csehek, a morvák, ők ugyanúgy ki voltak téve a a németek folyamatos terjeszkedési kényszerének. Sőt, ha tárgyilagosak akarunk lenni, akkor azt is el kell mondanunk, hogy a nyugatiak egymással is folyamatosan ezt csinálták, Nyugat-Európa története a dinasztikus háborúk története, ezek megállás nélkül tartományokért, hűbérúri jogokért ütötték-vágták, gyilkolták egymást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!