Alternatíva Németországnak, választási lehetőség Európának

2023. június 29. 10:03

A demokrácia lényege a népakarat.

2023. június 29. 10:03
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„Mi abban nőttünk fel, hogy a baloldal a diktatórikus, az elnyomó, a nemzetietlen, a hazaáruló, az idegen megszállók kegyéből kormányzó banda. A rendszerváltáskor a »szélsőjobb« fogalma értelmezhetetlen volt számunkra, mert amit a baloldal negyven éven át elkövetett, arra semmilyen válasz nem minősülhetett szélsőségesnek. Ehhez képest a könnyed, kedélyes átmenetet rövid idő múltán az állítólagos náci és fasiszta veszéllyel való riogatás uralta. Nem a balos diktatúra kiszolgálói és alakítói (politikustól újságíróig és vállalkozóig) jelentettek fenyegetést a demokráciára, hanem a végre előbújó nemzeti jobboldal.

Azóta is az a felosztás Európában, hogy a baloldali és liberális mozgalmak a jók, a demokratikusak, míg ellenben a jobboldali nemzeti, keresztény, konzervatívok a mumusok.

A demokrácia lényege a népakarat. Vagyis, hogy olyan politika legyen az uralkodó, amely a többség rokonszenvével találkozik. Meg kell adni a lehetőséget az embereknek, hogy kinyilvánítsák az akaratukat, és ezt a politikusoknak le kell követniük. Az utóbbi években azonban mintha Európa ezt elfelejtette volna: tartanak ugyan választásokat, de nincs jelentős különbség a pártok között (így végül is mindegy, ki kormányoz), ha pedig mégis akad eltérő, valódi alternatívát nyújtó programmal fellépő erő, azt megbélyegzik, nem lépnek vele koalícióra, a létét is veszélyesnek minősítik. Esetleg, ha egy ilyen társaság mégis győzni tudna, kormányra kerülve megváltozik, beáll a sorba, illetve a senki által nem választott pénzemberek civil szervezeteiken és médiájukon keresztül gyorsan kicsinálják. Így egy szűk kör akarata érvényesül, de míg a feudalizmusban legalább léteztek lokális kötődések (a földbirtok nem egy mozgékony dolog), mára a globális tőkének tök mindegy, hol van.”

***

Nyitókép: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. június 29. 18:33
Az alternatívát addig engedjük, amíg arra megy amerre mondjuk. Nade ez már sokk: https://mandiner.hu/cikk/20230627_kulfold_nemetorszag_gazdasag_europa_kepviselono_bayer_zsolt_velemeny
Akitlosz
2023. június 29. 16:10
"Vagyis, hogy olyan politika legyen az uralkodó, amely a többség rokonszenvével találkozik. " Nem vagyis. Nem a többség rokonszenvével kell találkozni, hanem a többség szavazatával. Ahol nem a népszavazás a legfelsőbb döntéshozó fórum az nem demokrácia. A parlament uralma a nép felett oligarchia.
Akitlosz
2023. június 29. 16:08
"A demokrácia lényege a népakarat." Így van. Ezért nem demokrácia egyik olyan ország sem, amelyikben az országgyűlés akarata érvényesül a népakarat helyett.
Rasdi
2023. június 29. 15:00
Szerintem pedig a demokráciának nem a "népakarat" a lényege, hanem a tájékozott polgárok tudatos választása. Amely meghatározásban mind a "tájékozott" mind a "tudatos" jelzőknek fontos szerepük van, amelyek nélkül az egész üres formalitás. Hiába lesz valami a "nép akaratából", ha azt az akaratot félrevezetésekkel, üres ígéretekkel, "rohadt krumplival", félretájékoztatással vagy bármilyen hamis eszközzel keltik fel. A "népből" ilyen eszközökkel nagyon könnyen lehet "csőcseléket" faragni, és ki lehet hozni belőle a "feszítsd meg őt" indulatot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!