Zelenszkij úr, hasznos lecke volt, köszönjük!

2023. május 15. 07:18

Az ukrán elnök őrült ötlete ki kell, hogy józanítson minket. Constantinovits Milán írása.

2023. május 15. 07:18
null
Constantinovits Milán
Mandiner

A Washington Post értesülései szerint Zelenszkij komolyan felvetette a Barátság kőolajvezeték felrobbantásának döbbenetes tervét. Arról most felesleges is értekezni, hogy az ötlet irracionalitását nem is egy NATO-tagállam elleni szabotázs jelenti, hanem a politikai rövidlátás. Magyarország ugyanis az aktív háborús szerepvállaláson kívül mindenben Ukrajna segítségére volt, elég például a menekültek segítésére gondolni. 

Zelenszkij ötlete így hazája egyik legmegbízhatóbb humanitárius partnere ellen irányult, 

ami közvetve vagy közvetlenül sem eredményezhetné a magyar kormány Ukrajna-politikájának radikális változását, sőt.

Nem, erről a nyilvánvaló aspektusról kár is hosszabban beszélni, soroljuk csak a háborús lázálmok közé. Sokkal inkább két lehetséges fejleményre érdemes koncentrálni. Egyrészt szövetségeseink elvárható reakcióira, másrészt a mindezek fényében kialakított magyar külpolitikai álláspontra.

Ami az első pontot illeti: jogos és méltányos volna az értesülések igazságtartalmáról való meggyőződés után a NATO és egyébként az Unió vezetésének elítélő nyilatkozata. Magyarország egy katonai szövetségi rendszer részeként megilleti az a védelem, amit egy nagyhatalom vezetője részéről érkező (egyelőre verbális) agresszióval szemben fel kell mutatni. Az Unió oldaláról pedig egyértelművé kell tenni, hogy az Ukrajnával való kapcsolat a kölcsönös bizalmon és megbízhatóságon alapulhat csak. Bármennyire is fantazmagóriának hat ez a megállapítás, semmilyen korrekt diplomáciai viszonyba 

nem férhet bele egy tagországgal szembeni terrorcselekmény fikciója.

Zelenszkij ezzel a kijelentésével ugyanis olyan határt lépett át, ami nem csupán jóhiszeműségének kérdését veti fel, hanem a magyar biztonságpolitika számára is kijózanító hatású. Mégis azt hiszem, hogy az incidens meg kell acélozza hazánk eddig következetesen képviselt külpolitikai álláspontját: a kívülmaradás politikáját.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne volna szükségszerű a leghatározottabban visszautasítani az elfogadhatatlan és ellenséges felvetést, ahogy ez meg is történt. A konzekvens érdekképviselet azt jelenti, hogy 

a háborúba tevőleges szereplőként továbbra sem avatkozunk be, 

a kárpátaljai magyarság védelmét minden diplomáciai és gazdasági eszközzel biztosítjuk, és a hozzánk érkező menekültek számára továbbra is minden segítséget megadunk.

Mindezeken túl ismerjük, értjük és a megfelelő módon értékeljük a kijevi vezetés hozzánk való viszonyát, a feltételezhető jóhiszeműségét és politikai partnerségét. Hasznos lecke volt, köszönjük.

***

 

Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2023. május 15. 15:34
Elnézést, Constantinovits elvt., ez az ítélet...
polárüveg
2023. május 15. 14:52
A nem létező és megnevezhetetlen Bankár Birodalomnak szálka Magyarország a szemében. Ezért jobban megéri neki Magyarország tönkretétele, a gazdaság tönkretételével a magyar vagyonelemek megszerzése, mint Magyarország minden más segítő, rendező szerepe. Lásd az ukrán gabonával való közép-európai játékot. Az, hogy Zelenszkij amúgy elfogadhatatlan megoldáson törte a fejét, az jelzi, hogy Zelenszkij úr nem az ukrán népet, hanem a Birodalmat képviseli mindenek felett. Azért is ez az érhetetlen önteltsége Zelenszkij úrnak, mert a Birodalom speciális és nagyon fontos geopolitikai feladattal megbízott képviselője. Ennek a feladatnak csak része az ukrán állam vezetése, nagyobb része Európa vazallus gyarmattá tétele, és még Kína manipulálása. Ebből az is kiderül, hogy csak akkor lesz tűzszünet vagy béke, ha a Birodalom akarja, vagy a Birodalom összeomlik vagy a Birodalom vezetése egy új Birodalomba száll át. Egyelőre egyik történet sincs a nyílt színen.
Krupp Skya
2023. május 15. 13:43
Gyurcsány Ferenc: Nem én voltam az ötletgazda, ne lássam többet Vágó Pista bácsit, a Gálvölgyit a Havas Henrikkel együtt, ha nem így van!
jostothu
2023. május 15. 12:56
szerencsétlen Ukrajna élet-halál harcot vív az agresszorral. De a rezsim nem tárgyal hogy békét teremtsen. Kiszolgálja eltartói érdekét. Ez a soviniszta agresszív rezsim nekünk az ellenségünk, volt, van és lesz. De az ellenségünk ellensége nem a barátunk, soha nem is volt, van és lesz. Ideje leszoknunk az olcsó hamis demagógiákról, a cél sem szentesíti az eszközt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!