Látlelet a kapitalizmusról

2023. március 20. 10:34

Alig egy-két szereplő határozza meg a piacot, nincs számonkérhető tulajdonos.

2023. március 20. 10:34
null
Vajda Zoltán Tamás
Népszava

„Ma a nagy cégek monopóliumokra törekszenek, de ha ez nem sikerül, akkor legalább arra fókuszálnak, hogy egész iparágakban csak néhány szereplőre korlátozódjon a számuk. Olyan világban élünk, ahol tűzzel-vassal irtják és tiltják a szakszervezeteket, ld. Magyarországon a Hankook gumigyárat, vagy a »nemzet autóját« (?) gyártó Suzuki működését. A közép- és hosszútávú következményekkel semmit sem törődve károsítják a környezetet, legyen szó Göd akkugyárral terhelt kertvárosáról vagy a brazil esőerdők ész nélküli irtásáról.

A globálissá, hálózativá lett kapitalizmus a legtöbb iparágban megszűnt versenyzőnek lenni, alig egy-két szereplő határozza meg a piacot. Az egymást tulajdonló hálózatokban nincs beazonosítható, megszemélyesíthető, számonkérhető tulajdonos. A teljesség igénye nélkül azért említsük meg példának az üdítőital-piacot uraló Coca-Colát és a Pepsit, a nemzetközi csomagszállításban vezető szolgáltatókat, mint a UPS, a Fedex, és a DHL, a bankkártyáknál a Visát és a Mastercardot, vagy a mobiltelefonok szoftverjeit uraló Androidot, valamint az iOS-t gyártó Apple-t. A sort folytathatnánk az öt globális autóipari csoporttal, amely a világ autóiparát fedi le, vagy azzal a három globális légitársaság szövetséggel, amely a légiközlekedést vette szárnyai alá – csak hogy stílszerűek legyünk. Itt tartunk most. Az összkép sajnos a lehető legkevésbé sem szívderítő.”

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2023. március 21. 15:17
Megyünk a madáchi falanszter felé, ez kétségtelen.
Takarító
2023. március 21. 06:04
Nagy igazság. Fájó valóság. Ez a realitás.
Chardonnay99
2023. március 20. 19:45
A Hankook-ot a szocik hozták ide, és érdekes, hogy Mal Zrt. vörös iszap katasztrófáját elfejtette betenni környezetvédelmi sirámok közé, persze az kedves Bakonyi úr és fiacskája biznisze, a céget 10 millió (nem vicc!) forintért privatizáltak 1995-ben. Az nem zavarja Vajda urat.
istvánkeve
2023. március 20. 18:28
Feleim, az algoritmusok korát éljük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!