A béke lehetetlensége

2023. február 03. 14:02

A baloldal sem Magyarországon, sem Európában nem volt képes összekapcsolni a kapitalizmuskritikát a békepártisággal.

2023. február 03. 14:02
null
Antal Attila
Antal Attila
Mérce

„2022 kétségtelenül a háborúról szólt. Pontosabban arról, hogy nyíltan fegyveressé vált egy igen régóta tartó konfliktus, amely felé Magyarország folyamatosan sodródik. Ha ez nem is feltétlenül a putyini agresszióba való nyílt belebonyolódás lesz, akkor is egészen nyilvánvaló – és ezt a háború alapvetően eltérő értelmezései minden eddiginél jobban megmutatták – politikai közösségünk életveszélyesen megosztott, és a táborok közötti szakadékok percről-percre mélyülnek. Nemzeti egység sohasem lesz, de ha a világhelyzet által determinált ellenségnek tekintjük egymást, akkor a szomszédos háború, de főleg annak geopolitikai realitása itthon fog polgárháborúhoz hasonló szembenálláshoz vezetni. Eközben a baloldal beszorult az atlantista és putyinista héják közé, és szinte semmilyen módon nem tudta követelni a békét.

2022-ben számomra megdöbbentő erővel hatott, hogy a hazai közegben mennyire nem lehet a béke mellett érvelni, hiszen az atlantista tábor rögtön putyinistának bélyegez. Az Orbán-rendszer pedig hiába áll ki szavak szintjén a béke mellett, Orbán annyira összenőtt a putyini rendszerrel, hogy egyrészt nem képviselheti hitelesen a béke álláspontját – a háborús agresszortól való sokrétű függés és több mint egy évtizedes belpolitikai háborús retorika miatt. Másrészt pedig mi sem áll távolabb tőle, hiszen a háborús szörnyűséget „brüsszeli bombákkal” és a rendkívüli jogrend végtelen labirintusával eszkalálja.

A béke lehetetlensége tehát itt és most azt jelenti, hogy mind az atlantista, mind pedig a putyinista oldal önmagába van zárkózva, és a béke felvetése mindkét fél számára megalkuvással lenne egyenértékű. Baloldali pacifistaként eltartott egy ideig, hogy ne fulladjak meg attól, hogy a hazai szembenálló táborok kifejezetten agresszíven reagálnak a békével és egy árnyaltabb megközelítéssel kapcsolatos felvetésekre. Ebben a helyzetben nem csupán egy békemozgalom lehetetlen pillanatnyilag, hanem nagyon úgy tűnik, hogy az újabb európai háború eszkalálhatja idehaza a hideg, rosszabb esetben forró polgárháborút: a béke követelésének lehetetlensége, a háború gyökeresen eltérő megítélése, a csakis reálpolitikai pozíciók által dominált politikai gépezetek mind megmutatták, hogy sorsfordító helyzetekben a magyar politikai rendszerben nem az összetartás, hanem a szekértáborok erősödnek fel.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2023. február 03. 17:05
Ugyan már, nem kell pánikolni. Az oroszok lenyomják az ukránokat, Európa pár év múlva meg szépen kénytelen lesz kifarolni ebből az egész oroszokat-jól-meg-kell-szankcionálni-le-kell-győzni ügyből, mint ahogyan teszi migránsügyben, és ahogyan majd tenni fogja zöldenergiaügyben és wokeügyben is. A végén meg megint Orbánnak lesz igaza. Igazán megszokhatnátok már, lassan ez lesz a normál ügymenet.
Ólat a trolloknak
2023. február 03. 17:00
A kapitalizmuskritikát? Még egy empiriokriticista, ifjúmarxista elvtárs? Csak reménykedem, hogy nem a Pázmányon végzett, és az NKE-ben dolgozott..
csulak
2023. február 03. 16:30
baloldali orbanfobia, rotyog a moslek! SOHA TOBBE BALOLDALT !
XTRO
2023. február 03. 16:06
Most már biztos, Óbáán ! Még az értelmesnek tűnő gondolatok is elvesznek a kényszeres fóbiák tornádójában..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!