Ráérez-e a felvidéki magyar politika a választók igényeire?

2021. május 08. 17:54

Az elmúlt időszakban azért szavaztak a magyarok szlovák pártra, mert azok ugyan sajátos módon, de érzékelték, mitől hangos a közbeszéd, és mire fogékony a választó.

2021. május 08. 17:54
Hajtman Gábor
Ma7.sk

„Az egységes politikai szubjektum csakis gyűjtőpárt lehet. A felek mostanra belátták, csak egységes és széleskörű együttműködés hozhat hatékony és sikeres parlamenti képviseletet. Ehhez azonban rengeteg feltételnek kell egyidejűleg teljesülnie, amely nem kis munkát igényel.

Elsősorban vonzóvá és sokkal láthatóbbá kell tenni magát a formálódó pártot, amely nemcsak azért szólítja meg a magyar szavazókat, mert felvállalja a témákat, amelyek a felvidéki magyarok jogos igényeit elégítik ki, de országos problémákkal is foglalkozik. Versenybe száll azokkal a pártokkal, melyek megpróbálják a szlovákiai magyar választókat magukhoz csábítani.

Az elmúlt időszakban azért szavaztak a magyarok szlovák pártra, mert azok ugyan sajátos módon, de érzékelték, mitől hangos a közbeszéd, és mire fogékony a választó. A szlovákiai magyar politika ezzel szemben régóta le van maradva, ezért tűnhetett úgy, hogy a parlamenti választásokon a magyar pártok mintha egy másik osztályban játszanának.

Nem feltétlenül emiatt nincs a parlamentben magyar párt, de az új és főleg a fiatalabb szavazók inkább más pártokhoz vándoroltak át. A Szövetségnek fel van adva a lecke, hiszen úgy szerezhetnek új szavazókat, ha sikerül felzárkózniuk, és átérzik az adott választási időszak fő üzenetét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza
2021. május 09. 11:31
Gábor! Arról kéne írnod nyiltan hogy vegyespárti trükkös béla báék teljesen tudatosan verték szét a felvidéki magyar politikát, teljesen tudatosan járatták le azt, mert éppen olyan magyargyűlölő komcsinácik mint donátova,sabau,libás gordi, megyó, fletóné,fegyőr, körmös fióka,fegyőr. béláéknak pont az volt a cáljuk hogy a felvidéki magyarok undorítónak lássak a felvidéki magyar politikát, hogy még könnyebben asszimilálódjanak önként. Sajnos ezt CSP, BGY,BM, DM nem tudta értelmesen kommunikálni,mert sajnos abszurd álomvilágban éltek.És arról is írnod kéne hogy az elmúlt évtizedekben elképesztő megfélemlítés volt Felvidéken az állam részéről,amit béláék totálisan támogattak. Magyar többségű falvakban nem merik kiírni a szlovák felirat alá magyarul, hogy étterem,cukrászda, krumpli,répa,rizs, liszt, állomás,stb. és az eladók,pincérek sok esetben nem mernek magyarul beszélni.Akkor mi van ott ahol 50% alatt van a magyarok aránya???........... Gyakorlatilag senki nem mert kiállni nyiltan M.Hedvig mellett, holott az ügy elejétől kezdve egyértelmű volt hogy igazat mond. Gábor! Miért kussolsz a kollégáiddal Falat Zsuzsi kálváriájáról? És a mai napig gyakorlatban isélő benes dekrétumokról, és sok minden másról..........Mert Te is félsz!!! Csak ezt gátlástalanul tagadod.Amíg ezekről a magyargyűlölő témákról felvidéki újságírók, politikusok nem mernek írni addig teljesen értelmetlen felvidéki magyar politikáról írni.
lististerc
2021. május 08. 18:58
Nagyon jó és logikus az egész gondolatmenet. A nagy kérdés valóban az, a Szövetség meg tudja-e szólítani a magyarokat. Egyelőre számomra ez egy összetákolt valaminek tűnik, ahol a cél a Parlamentbe visszajutása néhány percembernek.Bűnben fogant az egész: a Híd régi tagjai benne vannak.Ez megbocsáthatatlan bűn és hiba.Akárcsak az, hogy az Összefogás, a fiatalok magyar pártja valódi alapítóit szépen kirugdalták munkahelyeikről (a Szövetség magyarjai), már nem politizálnak.Ezt a tényt, hogy egyéni ambíciók mozgatják az egészet, lehet hallani bármelyik Kauflandban, sörözőben, azaz tudják a felvidékiek, és várhatóan ismét protestszavazatok jönnek - a szlovákoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!