Gyurcsányék viszik tovább az SZDSZ örökségét

2021. március 11. 07:02

A DK reménytelen, ha a határon túli magyarokról van szó. Ha a Gyurcsány-párt hatalomra kerülne, a nemzetpolitika megszűnne létezni.

2021. március 11. 07:02
null
Szilvay Gergely
Mandiner

Nyitókép: plakát a 2004-es kettős népszavazás idejéből

 

„Mi nem tartjuk igazságosnak emberek kezébe adni a döntést a haza sorsáról, akik soha nem éltek itt, nem itt nevelnek gyereket, nem itt fizetnek adót, és semmilyen formában nem viselik a döntésük következményét” – írta a minap a DK-s Arató Gergely. A párt másik országgyűlési képviselője újra előrukkolt azzal, hogy a DK továbbra is elvenné a külhoni magyarok szavazati jogát. Vadai Ágnes is felkérdezte a kormányt: hány határon túli jutott oltáshoz magyar készletekből?

Arató nem foglalkozik olyan apróságokkal, hogy a külhoni magyarok csak listára szavazhatnak, egyéni képviselőjelöltre nem. 
Leginkább viszont a „merjünk kicsik lenni” kommunista mentalitása érződik ki a szavaiból, valamint a történelem és a nemzeti mivolt iránti érzéketlenség.

A nemzet nem pusztán adófizetők közössége, hanem kulturális és nyelvi közösség is.

A kultúrnemzet koncepciója nem azt nézi, ki hová fizet adót, hanem hogy kik tartoznak egy politikai közösségbe kulturális alapon.

A határon túli magyaroknak biztosított állampolgárság a Trianon okozta sebeket kívánja gyógyítani. Az állampolgárságnak viszont része a szavazati jog. Ilyen egyszerű. 

Mindezt persze a DK és benne Arató Gergely is tudja, de az ő szavazói bázisuk érzéketlen a határon túli magyarok iránt, sőt, a dékás kommentelők világát figyelve: elemi gyűlölet van bennük. Az ő fejükben a határon túl északra csak szlovákok, keletre csak románok meg ukránok vannak, és ennyi. 

A posztkommunista DK reménytelen, ha a határon túli magyarokról van szó. Nekik Pozsony Bratyiszlava, Kolozsvár Kluzs, és épp olyan érdektelenek számukra, mint Kisinyov vagy Tirana.

Ha a Gyurcsány-párt hatalomra kerülne – és egy ellenzéki győzelem esetén jó eséllyel ők lennének a legnagyobb párt a kormányban –,

a nemzetpolitika megszűnne létezni.

Évtizedek munkája, építkezések, sebek gyógyítása menne veszendőbe.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2021. március 12. 02:00
... höhöhö ... Eltartott vagy 25 évig, de a fidesz végre beteljesítette az SZDSZ lázálmát: "Mihályi Péter: ...Ne zárjuk be az iskolákat a kistelepüléseken? Az orvosi rendelőket is be kell zárni, a postát is. ... Az állam feladata, hogy arra ösztönözze az embereket, mozduljanak el onnét, ahol vannak. Magyar Nemzet: Szűnjön meg a falu? Mihályi Péter: Persze. Középkori hagyomány, miért kéne fenntartani?" https://mno.hu/migr_1834/faluv.. ... ez pedig már az Orbán-tettek eredménye: (Schmidt Jenő TÖOSZ elnök 2018) „Azok a falvak lesznek még nehéz helyzetben, amelyek környékén túl jó a föld, ugyanis a nagybirtokos mezőgazdaság nagyon kevés embernek ad munkát... .a 3100 önkormányzatból 2700-nak szinte nincs adóbevétele, csak a központi költségvetésben meghatározott támogatásból gazdálkodik." https://issuu.com/horizontmedi.. A maradék földjeik az osztatlan közös tulajdonból nemsokára átkerülnek a fidesz agráriparosaihoz, az eladhatatlan házaikból pedig tömegével fognak - hogy is mondta Mihályi? - "elmozdulni"....
A ló kérdez
2021. március 11. 21:28
A nemzetpolitika 11 év Fidesz kormányzás után gyakorlatilag megszűnt létezni. A Fidesz szétverte, működésképtelenné tette a határon túli magyar szervezetek egy jó részét, és gyakorlatilag semmiben nem sikerült előbbre lépnie az elmúlt évtizedben. A kettős állampolgárág ügye megrekedt még az elején, a szlovákok és az ukránok épp a napokban törölték fel a padlót Szíjjártóval ebben az ügyben. Több országban visszaszorult a magyarság politikai képviselete, az erőszakos, hozzá nem értő nyomulás - a nemzetpolitikai stratégia hibája - miatt megosztottá váltak a magyar szervezetek és több helyen kiszorultak a helyi parlamentekből. Erdélyben hosszú küzdelem után mégis az RMDSZ maradt a porondon, a románok valószínűleg jól szórakoztak rajta, ahogy a magyar kormány az erdélyi magyar politikai szervezetek ellen hadakozik. Hasonlót láthattunk Szlovákiában is, meg is lett az eredménye, a Fidesznek sikerült szinte teljesen felmorzsolnia a szlovákiai magyarok politikai szervezeteit. Hogy Gyurcsány mit tett volna, azt nem tudjuk, legfeljebb Szilvay. Hogy a Fidesz mit tett azt látjuk és nincs benne köszönet.
simonvitéz
2021. március 11. 15:18
Az Ószövetség népe, tisztelet természetesen a szép számu kivételnek, nem tud másban gondolkodni, mint adóban, pénzben, anyagiakban. Mondjuk megkérdezném a dk-s barmokat: az az egyetemista, aki nem nevel gyermeket, és esetleg nem is tervez családot alapítani, nem fizet adót, mivel nem dolgozik,szóval akkor annak mi a büdös retkes f.sznak van szavazati joga? A példákat még lehetne sorolni.
Palepoli
2021. március 11. 14:10
Nekem Kisinyov Kisjenő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!