Vidnyánszky, a „román”

2020. augusztus 13. 12:50

Gyurcsány felheccelt törzsrajongóinak véleménye ez Vidnyánszky Attiláról.

2020. augusztus 13. 12:50
Békés Bence
Magyar Nemzet

„Arról az emberről, aki kisebbségi létben, a Szovjetunió állampolgáraként ismerte meg a magyar kultúrát, vált őrzőjévé és alakítójává. Munkássága felbecsülhetetlen értékű abban a romlásban, amit a kommunizmus, majd a rendszerváltást követő évtizedek fogyasztói kultúrájának elterjedése okozott. Gyurcsány mégis üldözéssel és vagyonelkobzással fenyegeti, mert nem tetszik neki egy kormányzati intézkedés. Teszi ezt az ellenzék vezetőjének pozíciójából, a kultúra védelmére hivatkozva.

A vörösterror népbiztosi mentalitásával megfogalmazott fenyegetésre azonnal reagál a DK-szimpatizánsok keménymagja, ők egyenesen Romániába zavarnák »vissza« a Beregszászról származó művészt. Annyi földrajzi ismeretük és műveltségük sincs az évtizedek óta magyarellenes gyűlölettel uszított embereknek, hogy helyesen betájolják a valaha Magyarországhoz tartozó városokat, országrészeket. Közéjük dobta prédaként a volt szocialista miniszterelnök Vidnyánszky Attila nevét, hogy essenek neki, tépjék, lincseljék a magyar nemzeti kultúra egyik kiemelkedő alakját. Egyelőre virtuális módon. És a csőcselék teszi a dolgát, számukra érdektelen apróság, hogy a Trianon utáni határainkon túl rekedt magyar család leszármazottja a Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről vagy a Kárpátaljáról származik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2020. augusztus 14. 10:59
Az 1970-es évek elején fiatal egyetemistaként autóstoppal mentem Erdélybe. A hátizsákomban olyan magyar könyvekkel (mosóporos dobozok közé rejtve), amit Sepsiszentgyörgyre akartam vinni egy ottani magyar költőnek. Segesvár előtt felvett egy román autós, akinek francia egyetemistaként mutatkoztam be, mert tudtam, hogy a trianoni ajándékért oda meg vissza vannak a franciákért. Nem is csalódtam, szinte fejedelmi udvariaskodásban volt részem. Segesvár végén egy idős néni és kisunokája állt az út szélén és tipikus román kézmozdulatokkal stoppolt. Az autós megállt és hosszas román nyelvű alkudozás kezdődött a tarifáról, majd beültek a kocsiba. Ekkor hirtelen elszorult a torkom, mert hátul a nagymama magyarul kezdte el vigasztalni a kis unokát: - Ne ríjjál, kisfiam, nemsokára odaérünk a poliklinikára és meggyógyít téged a doktor bácsi. Ha hátraszólok, és felfedem magam, ezzel lebukok a román sofőr előtt. Lázasan törtem a fejem, hogy adhatnék nekik valami titkos jelet arról, hogy én is magyar vagyok. Nem sikerült. Életem egyik legkeservesebb félóráját éltem át, miközben franciául csevegtem a sofőrrel. Amikor kiszállt a segesvári magyar néni, a sofőr megállt egy eszpresszónál és meghívott egy kávéra valamint kaptam egy román sós perecet is. Megakadt a torkomon a kávé, mert ezt mondta nevetve a sofőröm: - Hehehe, látja, bejött a kávé ára...! Búcsúzáskor megadtam neki egy hamis franciaországi címet, amit ő nyájasan elfogadott és nagylelkűen nem számolta fel a sepsiszentgyörgyi bekötő útig a "fuvardíjat". Már esteledett, amikor gyalog elindultam a kb. 10 km-re lévő színmagyar település felé. Végre jött egy kocsi, lestoppoltam és magyarul szóltam a sofőrhöz. - Jó estét kívánok, magyarországi egyetemista vagyok és a városba szeretnék menni. Elvinne? Éktelen, román nyelvű káromkodás volt a válasz, egy kiköpés, majd elviharzott. Éjfél volt, mire hullafáradtan odaértem Magyari Lajos költőhöz, aki már egy napja várt. Micsoda öröm volt neki, amikor előkapartam az ott beszerezhetetlen könyveket. Hajnalig ettünk és ittunk. Akinek ilyen élményei voltak, az tudja, mit jelentett erdélyi magyarnak lenni a Ceausescu érában, de Beregszászon sem lehetett sokkal különb. Isten tartsa meg jó egészségben sokáig Vidnyánszky Attila színművész urat.
figyelő4322
2020. augusztus 13. 21:47
Qurcsány Böszme, a mocsár magyar(országi) führer...akarom mondani vezetője!
MayorAnna
2020. augusztus 13. 19:15
Ennek az Alföldi Roberta 'értékeit' piedesztálra helyező (ávos) csürhének mindenki értéktelen, akinek van előbőre. Lásd a témában Jordán művész úr véleményét, melyet néhány napja szemlézett ez az oldal.
meskhal
2020. augusztus 13. 16:52
Szerintem Gyurcsány egy pökhendi pöcsfej. Vidnyánszky pedig egy mohó, komplexusos hörcsög. Mi lesz velem, aki mindkettőt a halál f.szára kívánom?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!