Egymillió

2017. december 19. 19:51

Ma sokkal szervesebben, sokkal erősebben illeszkednek egymáshoz anyaországi és külhoni magyarok egyéni és intézményi szinten is, mint korábban.

2017. december 19. 19:51
Farcádi Botond
Háromszék

„A mérleg pozitív: ma sokkal szervesebben, sokkal erősebben illeszkednek egymáshoz anyaországi és külhoni magyarok egyéni és intézményi szinten is, mint korábban. Köszönhetően a 2010-es nemzetpolitikai fordulatnak, a korábbi évekhez viszonyítva ma már sokkal jobb az együttműködés a budapesti kormány, illetve országgyűlés és a külhoni magyar egyházak, politikai szervezetek, kulturális, oktatási intézmények között. A Határtalanul program révén például ma már természetesnek számít, hogy az anyaországi fiatalok ellátogatnak azokba a szomszédos országokba, ahol jelentős számú magyar él kisebbségben, újabban pedig a gazdaság vagy éppen a sport vonatkozásában is szorosabbá vált a kapcsolat. Immár nemcsak mi, külhonban élő magyarok szurkolunk a magyar válogatott sikereiért, de az anyaországiak is szorítanak a dunaszerdahelyi DAC vagy a Sepsi OSK helytállásáért, labdarúgó-, jégkorong-, ökölvívó-akadémiák létesülnek Magyarország határain kívül is a magyar sport fellendítése végett a nemzeti összetartozás jegyében.

Azt is a pozitívumok közé sorolhatjuk, hogy a jelenlegi magyar kormánypártok által kezdeményezett nemzetpolitikai fordulatot illetően továbbra is majdnem teljes a konszenzus a magyar pártok körében – azért pedig remélhetőleg tesznek az anyaországi és a külhoni magyar választók, hogy Gyurcsány Ferencnek a külhoniak szavazati jogának megvonásáról szóló jogkorlátozó, nemzetellenes kezdeményezését a bukott politikus újabb kudarcba fulladt, kétségbeesett próbálkozásaként említsék majd a krónikák. Gunarason, Székelyföldön és Budapesten is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2017. december 20. 05:57
Ja, neked az anyaország pénzéből épített labdarúgó-, jégkorong-, ökölvívó-akadémiák jelentik a nemzeti összetartozást? Elmész te a ..............ba, te magyarság szégyene.
Mbear
2017. december 19. 23:24
Stadiont nekik! Mindenkinek stadiont!!! Meg TAO-pénzt.
madarasi.abel
2017. december 19. 22:45
Az a baj, Botond, hogy te az anyaországiakat összekevered a kormánnyal. Súlyos hiba. Az itteniek nagy része azt sem tudja, hol van Torockó, és nem is érdekli. A Sepsi OSK-ról még én is most hallok először, szégyelljem magam :)
madarasi.abel
2017. december 19. 22:42
csak azokat a stadionokat ne emlegetnéd. Van már elég szórvány iskola? Akkor meg minek látványberuházások. Istenem, fociakadémia Csíkszeredában... ész megáll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!