Ki kapja előbb a gázt a németeknél vészhelyzetben?

2022. július 13. 07:57

„Félek, hogy szívrohamot kap a német gazdaság ” figyelmeztet gázválság következményeire a német vegyipari szövetség és egyben azt követeli, hogy az energiaellátásban a vállalkozások élvezzenek elsőbbséget a magánháztartásokkal szemben. A vegyipar megkérdőjelezi a magánháztartások elsőbbségét a gázelosztásban, amennyiben életbe lép a német vészhelyzet.

2022. július 13. 07:57
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A vegyipari szövetség (VCI) vezetője arra a kérdésre, hogy a vállalatoknak elsőbbséget kell-e adni a magánháztartásokkal szemben, így válaszolt:

Christian Kullmann a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban még hozzátette:

Az Ukrajna elleni orosz invázió miatt a szövetségi kormány aktiválta a gáz-veszélyhelyzeti tervet, és időközben meghirdette a riasztási fokozatot. Hiány esetén ez alapján döntenek, hogy ki mennyi gázt kap. A magánháztartásokat különösen védett pozícióba sorolták. Prioritást kaptak, számukra továbbra is biztosítani kellene az ellátást. Eszerint hiány esetén először a vállalati szállításokat kellene leépíteni. Az üzleti közösség viszont ismételten felszólított a prioritások megváltoztatására.

Dicséret Habecknek, kritika Söder ellen

Kullmann, a német vegyipari szövetség (VCI) vezetője a Süddeutsche című lapban mély gazdasági válságra figyelmeztetett: „Egy teljes gázembargó esetén a német gazdaság szívrohamától tartok, beleértve az iparunkat is. A vegyipar nélkül Németország megállna, mivel a termelési folyamatok 90 százalékához vegyi termékekre van szükség. A munkavállalókra nézve súlyos következményekkel járna, és szörnyű válság jönne, mind gazdaságilag, mind szociálisan”.

Ne keressük a taktikai meggondolásokat Kullmannnál, de a VCI vezetője kifejezetten méltatta Robert Habeck (Zöldek) szövetségi gazdasági miniszter válságkezelését.

„Robert Habeck jó gazdasági miniszter, le vagyok nyűgözve” - mondta Kullmann a lapnak.

Kullmann viszont élesen bírálta Markus Söder (CSU) bajor miniszterelnököt. Azt mondta: nem elég csak a fákat ölelgetni, Bajorországnak szélerőműveket is építenie kellene. A német szövetségi kormányzat jelentősen könnyítette a szélerőművek telepítését, csökkentette a védősávokat a lakott területektől.  Bajorország ezzel viszont  nem ért egyet.

Kullmann tovább ment, és az energiafordulat kapcsán azt mondta:

„Most gyorsan fejszét kell ragadni, és megkurtítani a polgárok jogát a tiltakozásra az ilyen projektekkel szemben. Ellenkező esetben nem fog sikerülni a megújuló energiák tervezett gyors bővítése”.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. július 18. 17:25
hát, a gázkamrák, nem??? ezek teljesen hülyék...
Tikkadt Szöcske
2022. július 13. 20:41
"Robert Habeck jó gazdasági miniszter, le vagyok nyűgözve" Atyaég....micsoda szerencsénk van ezzel a Habeckel ! Egy rossz gazdasági miniszterrel lehet, hogy nem is lenne ekkora gazdasági válság . Belegondolni is szörnyű! Idióták.
minekkellregisztralni
2022. július 13. 20:31
A zöldeket ki kell takarítani a hatalomból, inkompetens muciológus szarok. Habeck "kvalifikációja" az, hogy írt egy mesekönyvet. Ennyi "tapasztalattal" diktálja egész Európának az energiaválságot.
patópál
2022. július 13. 20:31
"Robert Habeck jó gazdasági miniszter, le vagyok nyűgözve" Konkrétan milyen teljesítménytől vagy lenyűgözve? Attól, hogy most azon sakkoztok, ki ne kapjon gázt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!