Potápi: Az ukrán kormányzat évek óta „magyar származású ukránokként” hivatkozik a kárpátaljai magyarokra

2023. szeptember 20. 16:29

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár reagált arra, hogy az ukrán külügyi szóvivő leukránozta a Kárpátalján élő magyarokat.

2023. szeptember 20. 16:29
null
Ádám Rebeka Nóra

Mint arról pár napja beszámoltunk, Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivővel készített interjút a 444, amelynek két legfőbb témája, az ukrajnai magyar kisebbség helyzete, valamint az ukrán -magyar kapcsolatok voltak. A magyar kisebbségről szólva az interjú elején Nikolenko arról beszélt, hogy nincsenek „nagy ügyeik” az ukrajnai magyar közösséggel, ahogy más nemzeti közösségekkel sem. 

Ők ukránok, akik megérdemlik, hogy egyenlően bánjanak velük,

csakúgy, ahogy a nemzet többi tagjával” – hangsúlyozta, majd kifejtette: nem tartja visszalépésnek, hogy az új szabályozás szerint a tanórák bizonyos százalékának ukrán nyelven kell történnie, hiszen ez „egy ablak” új lehetőségekre a magyar származású ukránoknak. Úgy véli, egész átalakítás célja az, hogy több lehetőséget biztosítsanak számukra, hogy sikeresebbek legyenek Ukrajnában, hogy jobban beilleszkedjenek a társadalom különböző rétegeibe.

Az ukrán külügyi szóvivő arra is kitért, 

hogy szerinte Orbán Viktor kormánya a történelem rossz oldalát választotta.

Nikolenko szerint a magyar kormány a kijelentései összhangban vannak az Orosz Föderáció üzeneteivel, amikor az Ukrajna ellen elkövetett agresszióról van szó. Úgy véli: a kabinet nem igazán segíti az Európai Unión belüli egység megszilárdítását, amikor Ukrajna támogatásáról, valamint „a szabadságért és a függetlenségért folytatott küzdelméről van szó”.

Ezt is ajánljuk a témában

Lapunk megkereste a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárát, Potápi Árpád Jánost, mert kíváncsiak voltunk, vajon mit reagál arra, hogy Ukrajna külügyi szóvivője ukránoknak nevezte a kárpátaljai magyarokat.

Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő mondata nem egyedi eset. 

Az ukrán kormányzat évek óta »magyar származású ukránokként« hivatkozik a kárpátaljai magyarokra, 

és ezt a kreált kifejezést használja valamennyi más nemzeti kisebbség vonatkozásában is. Ebben a megfogalmazásban talán benne is van az elmúlt évek ukrán vezetésének nemzetiségpolitikája” – fogalmaz lapunknak Potápi államtitkár úr.

Kifejti: A 2017-től elfogadott ukrán törvényi rendelkezések gyakorlatilag megfosztanák a nemzeti kisebbségeket nemzeti identitásuktól, nyelvhasználatuktól, anyanyelvi oktatásuktól – mindez pedig, mint fogalmaz:

egyenes út az asszimilációhoz.

Mi abban hiszünk, hogy minden embernek joga van hozzá, hogy megőrizze identitását, nyelvét és kultúráját. Csupán annyit kérünk ukrán barátainktól, hogy ezt tartsák tiszteletben a magyar közösség tekintetében is, amely 1100 éve ugyanott, a szülőföldjén él” – mondja az államtitkár.

 

Ez is érdekelheti:

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2023. szeptember 21. 07:48
Benesországnak visszamenőleg is elefes.
konfucius
2023. szeptember 21. 01:59
Jól van, Potápi, csak akkor légy szíves kérdezd meg közkatót, hogy mégis mi a kurva anyjáért sipákolja tele a világot Ukrajna területi integritásáért aggódva! Mi a faszt akartok az ukránokkal megoldani? Semmit soha elérni nem fogunk velük, és mire ők esetleg odáig fejlődnek, hogy valami kis remény nyílna az együttműködésre, addigra már írmagját sem hagyják meg a kárpátaljai magyarságnak. Mire vártok? Az egyetlen lehetséges lépés megmenteni őket a teljes asszimilációtól az, hogy Kárpátalját magunkhoz csatoljuk. Ezen kell dolgozni, semmi máson.
Mich99
2023. szeptember 20. 23:49
A náci zsidó bevándorlóknak nézi a kárpátaljai magyarokat... Kösz, Zselé. Menj a P...ba!
Krupp Skya
2023. szeptember 20. 19:22
A magyarországi magyarok többsége is ukránszármazású miután a II. ukrán front végig baszta Magyarországot. 1,5 millió erőszak történt. nyolcan viszont önkét feküdtek le az ukránokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!