Von der Leyenék ellen is vizsgálódik az Európai Ügyészség – itt az éves jelentés

2024. április 14. 09:25

Laura Codruța Kövesi nem optimista, de legalább a Covid-vakcinabeszerzéseket vizsgálják.

2024. április 14. 09:25
EPPO, Eu ügyészség
Veress Csongor Balázs

Nyitóképen: Laura Codruta Kövesi (fotó: John Thys/AFP)


A napokban tette közzé éves jelentését az Európai Ügyészség, amelyben kiemelik, hogy a tevékenységük megkezdése óta eltelt csaknem három év alatt mintegy 2000 ügyet vizsgáltak, amely összértéke 20 milliárd euró, vagyis közel 8 ezer milliárd forint. Laura Codruța Kövesi európai legfőbb ügyész az ismertetett beszámolóban hangsúlyozta, hogy a bűnözés elérte a legmagasabb szintet, különösen az úgynevezett „fehérgallérosok” körében.

Kövesi kijelentette, hogy a szervezett bűnözés már Európa biztonságát veszélyezteti.

Codruța Kövesi hangsúlyozta, hogy az általuk vezetett vizsgálatokhoz anyagi források kellenek, ezért levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben 

további 7,8 millió eurós kiegészítő összeget kért a működésük fenntartásához. 

Az ügyészség munkáját dicsérve a főügyész elmondta, hogy csak 2023-ban 1400 ügyük volt, amik összesen 12 milliárd eurós, Uniónak okozott kárról szóltak, valamint bejelentette, hogy 1,5 milliárd eurót foglaltak le. 

Elmondása szerint a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (2021-2026) alapokkal kapcsolatos csalások számának növekedése a leglátványosabb, és a tendencia folytatására számít európai szinten. Ez érthető is, hiszen az EU jelenleg a legnagyobb pénzügyi kerettel rendelkezik a Marshall-terv óta, és mivel kisebbek a lebukási kockázatok, ezért a szervezett bűnözés az áfa-csalások és az európai források csalása felé orientálódik. Ehhez az alaphoz nem fér egyelőre hozzá Magyarország. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az Európai Ügyészség a Covid elleni oltásokkal kapcsolatos beszerzéseket is vizsgálja. Pontosabban 

az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója között a lezajlott gyanús tárgyalásokat.

Az eredetileg Belgiumban indult vizsgálat közfeladatokba való esetleges beavatkozásra, SMS-ek megsemmisítésére, korrupcióra és összeférhetetlenségre vonatkozik. A nyomozás 2023-ban kezdődött, amikor a liège-i ügyészek megvizsgálták egy helyi lobbista által benyújtott büntetőfeljelentést. Később a magyar és a lengyel kormány is csatlakozott az ügyhöz, utóbbi azonban visszavonta támogatását, amint a Tusk-kormány került hatalomra. Ezt az a vizsgálatot vette most át az Európai Ügyészség.

Az ügyet Pfizergate néven emlegetik, 

melyben az eredeti panasz egy állítólagos szöveges üzenetváltásra összpontosított von der Leyen és a Pfizer vezetője között,

a Covid-világjárvány közepette, amelynek tárgya az Európai Unió legnagyobb oltóanyagüzlete volt. A megállapodás becsült értéke meghaladta a 20 milliárd eurót, vagyis közel 8 ezer milliárd forintot, pont annyit, mint amennyit az ügyészség három év alatt kétezer ügy kapcsán vizsgál. Az Európai Bizottság nem volt hajlandó felfedni a szöveges üzenetek tartalmát, sőt meg sem erősítette azok létezését.

Miközben az európai ügyészek állítólagos bűncselekmények ügyében nyomoznak, az ügyben még senki ellen nem emeltek vádat.

Ne feledjük azt sem, hogy a Pfizer beperelte hazánk mellett Lengyelországot és Romániát is arra hivatkozva, hogy az oltóanyag-szállítások után nem fizetett ez a három ország. Azonban a kormány túlkínálatra és az ukrajnai háború pénzügyi feszültségére hivatkozva nem törlesztett.

A 2021-ben, a járvány csúcspontján megkötött megállapodást eredetileg von der Leyen győzelmének tekintették. Ám a megvásárolt oltóanyagok puszta mennyisége gyanús volt: később ki is derült, hogy legalább 4 milliárd euró értékben túlbecsülték a keresletet, így azt elpazarolták. 2022 -ben az Európai Ügyészség bejelentette, hogy általánosan vizsgálja az EU vakcinabeszerzését, de ez az első alkalom, hogy a hivatalt kifejezetten kapcsolatba hozzák a Pfizergate-tel. 

Mindez azzal a kockázattal jár, hogy további vizsgálat alá vetik a Bizottság elnökének a megavakcina-ügyletben betöltött szerepét. Így elméletileg telefonokat és egyéb releváns anyagokat foglalhat le a Bizottság irodáiban, esetleg más európai országokban, például Von der Leyen szülőföldjén, Németországban. Többen kérték a Bizottságot, hogy tegye átláthatóvá az ügyet, de Von der Leyen mindeddig kerülte, hogy foglalkozzon vele. Nem véletlenül,

hiszen számára mindez egy rendkívül kényes pillanatban történik, ugyanis Von der Leyen a második ciklusra készül a Bizottság élén.

Ezt is ajánljuk a témában

A Luxemburgban székelő Európai Ügyészség (EPPO) az Európai Unió független szervezete, amit a Lisszaboni szerződésben foglalt megerősített uniós együttműködés elve alapján hoztak létre. Több ország mellett Magyarország sem támogatta az EU pénzügyi érdekeit sértő csalások ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló irányelvjavaslatot (PIF), valamint egy európai ügyészség (EPPO) létrehozásáról szóló tervezetet. Dánia kívül maradt, hazánk mellett Írország és Svédország sem vesz részt az ügyészség munkájában, de tetszőleges időpontban bármikor csatlakozhatnak. A tavalyi választások után Lengyelország is kérte csatlakozását a nyomozati szervhez.

Magyarország nem látta értelmét az Európai Ügyészség létrehozásának,

mivel az olyan intézmények, mint az uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust) vagy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelenleg is eljárnak az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben. 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:10
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­­­ö­­­g­­ö­s­­ ­l­á­­n­y­­o­­k­­ ­v­­­á­­r­­­n­­­a­­­k­­ ­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
formaegy-2
2024. április 14. 13:16
formaegy-2 2024. április 14. 13:16 folyt.: Máskülönben pedig a jobboldal a legnagyobb vétkes! Fosos gatyával nézték - semmit nem tettek - hogyan vágják ezek a rühes nácik gerincre Európát! Már az első szankciós csomagnál lépni kellett volna, mert Biden, a rühes gyilkos USA parancsára cselekedtek úgy, hogy tudták, tisztában voltak vele, hogy az európai emberek, az európai gazdaság megnyuvasztása, gerincre vágása lesz! A terrorista USA gyarmatává tették Európát!
formaegy-2
2024. április 14. 13:16
Korrupcióval vádolják a Bizottságban Von der Leyent, a politikus is megszólalt: Ez már az EP-választás kampánya, minden jel szerint kezd csúcsra járatódni a politikai sárdobálás és a pozícióharc Brüsszelben. Meg a kurva anyád! 2 éve nem volt kampány! Szégyen, hogy a bandáddal együtt te rühes Európagyilkos korrupt lotyó nem egy börtönlyukban szenvedsz! Akkor még nem esett szó arról, hogy hogyan vágtad gerincre a bandáddal Európát, az európai embereket a rühes terrorista USA érdekekért! Hogyan gyilkoltatod le az ukrán embereket az USA érdekekért! Hogyan asszisztáltál a bandáddal az USA-nak a háború kirobbantásáért, hogyan hunytok szemet az Északi-Áramlat felrobbantásához amihez a rühes Bidennek Scholz adta meg az engedélyt! stb. stb. Gyalázat, hogy az ilyen aljas bűnöző gyilkos nácik Leyen vezetésével még szabadlábon lehetnek, pofázhatnak! Ügyészség? Ugyan már! Az ő kutyájuk! folyt.:
dzso bacsi
2024. április 14. 11:29
Orbán vakcinabezserzéseit vajon ki fogja vizsgálni Magyarorszgon? Csak vicceltem... :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!