Küszöbön az újabb háború: Irán hamarosan Izrael ellen indulhat

2024. április 12. 20:59

Irán válaszcsapással fenyegetőzik az Izraelnek tulajdonított damaszkuszi támadás miatt, amire amerikai tisztviselők szerint akár napokon belül sor kerülhet. Az USA izraeli nagykövetsége már kiadta a figyelmeztetést, a francia diplomaták családtagjait evakuálják.

2024. április 12. 20:59
null

Nyitókép: A személyzet egyik tagja felállítja az iráni zászlót Irán damaszkuszi nagykövetségének új konzuli melléképületének tetején az avatás napján, 2024. április 8-án. ( Louai Beshara/AFP)

Iráni támadástól tartva az Egyesült Államok korlátozta az izraeli nagykövetségén tartózkodó alkalmazottai mozgását; a személyzetet mindenhol arra utasították, „óvatosságból” ne utazzanak Jeruzsálem, Tel-Aviv és Beér-Seva nagyvárosi területein kívülre – írja a BBC News. Erre azért volt szükség, mert Irán Izraelt hibáztatja a szíriai konzulátusát április 1-jén ért, 13 halálos áldozatot követelt támadás miatt, és megtorlással fenyegetett. Két amerikai tisztviselő úgy nyilatkozott a CBS Newsnak, hogy a válaszcsapásra hamarosan, akár a hétvégén sor kerülhet,

 és ennek során az irániak több mint 100 drónt, több tucat cirkáló- és talán ballisztikus rakétákat is bevethetnek majd izraeli katonai célpontok ellen. 

Múlt vasárnap egy iráni tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy Izrael nagykövetségei „már nem biztonságosak”, és arra utalt, hogy a konzulátus épülete lehetséges célpont lehet. Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter erre azt közölte amerikai kollégájával, hogy bármilyen közvetlen iráni támadás izraeli terület ellen megfelelő izraeli választ követelne Iránnal szemben.

Izrael tagadja, hogy ő lenne a felelős a konzulátus megtámadásáért, de ezt széles körben vitatják. Irán ugyanis támogatja az Izrael ellen Gázában harcoló Hamászt, és számos más régióbeli proxycsoportot,  többek között a libanoni Hezbollahot, amelyek gyakran hajtanak végre csapásokat az izraeliek ellen. Az április 1-jei támadásban magas rangú iráni katonai vezetők is életüket vesztették, miközben az egész egy olyan kényes időszakban történt, amikor folyamatos diplomáciai manőverek szükségesek annak megakadályozására, hogy a gázai háború az egész térségre kiterjedjen. 

Joe Biden amerikai elnök szerdai beszédében „vasszigorú” támogatást ígért Izrael számára az iráni fenyegetések ellen, a közel-keleti amerikai műveletekért felelős parancsnok, Erik Kurilla „előre hozott látogatásként” Izraelbe utazott, hogy a biztonsági fenyegetésekről tárgyaljon a tisztviselőkkel. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig kijelentette, hogy kormánya védekezésben és támadásban is készen áll bármilyen biztonsági kihívásra, és arra figyelmeztetett, 

hogy Izrael az összes olyan országnak visszavág, amelyik kárt okoz neki.

Az iráni külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetését követően Lord Cameron brit külügyminiszter szintén a további eszkaláció ellen szólított fel, úgy fogalmazva, hogy „Irán nem vonhatja a Közel-Keletet egy szélesebb körű konfliktusba”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Kína, Szaúd-Arábia és Törökország külügyminisztereivel beszélt, ugyancsak a további eszkaláció ellen érvelve. Ezt követően Kína az Egyesült Államok sürgetésébe kezdett, felszólítva az USA-t, hogy játsszon konstruktív szerepet a Közel-Keleten, ugyanakkor elítélte a széles körű feltételezések szerint Izrael által elkövetett  damaszkuszi konzulátusi támadást. 

Mindeközben a brit külügyminisztérium is frissítette Izraelre vonatkozó utazási tanácsait, bár az október 7-i Hamász-támadás óta támadás óta amúgy is óva intenek mindenkit Izrael és a megszállt palesztin területek nagy részeire való utazástól. Franciaország a britekhez hasonlóan figyelmeztette állampolgárait, hogy az elkövetkező napokban tartózkodjanak az Iránba, Libanonba, Izraelbe és a palesztin területekre történő utazástól, az Iránban tartózkodó francia diplomaták családtagjait evakuálják. 

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­­ö­g­ö­s­­­ ­l­­­á­n­­­y­­­o­­k­­ ­­­v­­á­r­n­­a­­k­­ ­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
Szvv
2024. április 13. 23:58
Miert ilyen hulyek a magyarok? Tenyleg ennyire a beka szaftos segge ala sullyedt az intelligencia szintjuk? Biztos hogy ez csak az oktatas alacsony szinvonala?
antal-2
2024. április 13. 14:17
Hahahaha! Ez, a cigány és zsidajfelszopó pártlap megint etet. Az USA most fogja lebombázni az iráni atombombagyártáshoz szükséges létesítményeket.
Patika
2024. április 13. 05:15
Ha a palesztinoknak nem sikerült s a j á t f ö l d j ü k r ő l elűzni a zsidókat, akkor Irán is bepróbálkozhat ugyanezzel. Úgy tűnik a zsidó tényleg sehol sem fér senkivel össze...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!