Nem akarnak szülni az olasz nők, mélyponton a gyermekvállalás

2024. március 14. 07:46

Beköszöntött a demográfiai tél.

2024. március 14. 07:46
Italy Daily Life 2024

Nyitókép: Életkép Olaszországban.
Forrás: Emanuele Cremaschi / Getty Images

 

A legtöbb európai országhoz hasonlóan, Olaszország termékenységi rátája is folyamatosan csökkent az 1960-as évek óta, az utóbbi évek társadalmi változásai és a migráció miatt. Most mégis egyfajta mélyponthoz érkezett az ország a gyermekvállalás elutasítása terén, ugyanis 

az olasz nők körében egyre nagyobb mértékű az anyaság szerepének elutasítása.

A Fortune szerint azért, mert magasak a gyermekgondozás költségei, az ország gazdasága vérszegény, az anyaság pedig mára már csupán egy a „választható életpályák” között. 

Jelenleg 1,24 az ország termékenységi rátája, ami gyakorlatilag az egyik legalacsonyabb a világon, a szakértők szerint „beláthatatlan távolságra van” a népességfenntartáshoz szükséges 2,1-es szinttől.

Ehhez képest a szomszédos Franciaországban 1,8 a ráta, ahol nemrég Emmanuel Macron azon aggódott, hogy fel kell lépni „a demográfiai időzített bomba ellen”.

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:09
🍓 ️ ­A­ ­­d­­­ö­­­g­­­ö­s­­ ­­­l­á­­­n­y­­­o­k­ ­v­­­á­r­­­n­a­­­k­ ­r­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
auditorium
2024. április 08. 07:54
A gyermekvállalás drága mulatság Itáliában. Ameddig egy állami bölcsőde havi hatszáz euró, a privát pedig ezer, addig sokan maximum egy gyereket vállalnak, ha találnak maguknak megfelelő partnert. Mert ez is probléma. A férfiak vonakodnak a házasságtól, mert válás esetén a nejnek marad a lakás a gyerekkel és a havi gyerektartás v. nőtartás is lekopasztja őket. Ezért sok pár együtt él, gyerekkel vagy anélkül, nem tartják fontosnak a házassági anyakönyi kivonatot és a lagzi sem kerül negyvenezer euróba. A nők többsége diplomás, karriert akar csinálni, de családdal, időnként beteg gyerekekkel, idős szülőkkel ilyesmi kizárt, mert időnként a család miatt szabadnapokat vesznek ki. Az anyaság SOCIÁLIS ÁLDOZAT is, amit a társadalom jelenleg nem méltányol. Más a helyzet, ahol a bevándorlók meghaladják a lakosság 15-2O %-át, ott a három gyerek teljesen normális. A nej háztartásbeli és csak az "urát" szolgálja. Nekik elég a kapott szociális segély és ingyenes óvoda, iskola, kórház.
salmonella
2024. március 16. 06:56
Aliék megoldják a problémát.
makucsera
2024. március 14. 21:49 Szerkesztve
Franciáknál csak az nincs kibontva, hogy származás szerint ebből mennyi a fehér és mennyi az idegen, bevándorló csemete! ... valószínűleg siralmasabb helyzet, mint az olasz ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!