Titkosszolgálati jelentés: Oroszország jelenti a legnagyobb biztonsági fenyegetést Svédország számára

2024. február 21. 16:35

„Moszkva megváltoztatta taktikáját, és új módszereket alkalmaz” – jelentette ki a svéd titkosszolgálati vezető.

2024. február 21. 16:35

Oroszország jelenti a legnagyobb biztonsági fenyegetést Svédország számára, továbbá az, hogy „külföldi ellenségek megpróbálhatják kihasználni az iszlamisták és a szélsőjobboldal által alkalmazott erőszak fokozott kockázatát” – közölte a svéd titkosszolgálat szerdán.

Mindannyiunknak meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a súlyos biztonsági helyzettel”

 - jelentette ki a titkosszolgálat vezetője, Charlotte von Essen azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatta az országot fenyegető veszélyekről szóló éves jelentést.

Kína és Irán is dolgozik

Hozzátette, hogy az orosz fenyegetésen kívül Kína és Irán is azon dolgozik – szerinte részben közösen –, hogy megváltoztassák a jelenlegi nemzetközi biztonsági rendszert.

A titkosszolgálat szerint Svédország külföldi ellenségei tovább gerjeszthetik mind a szélsőjobboldali, mind az iszlamista csoportok részéről érkező fenyegetéseket. „Külföldi hatalmak erőszakos szélsőségeseket és más típusú szervezeteket és személyeket használhatnak fel arra, hogy a biztonságot veszélyeztető tevékenységeket folytassanak” – áll a közleményben.

A titkosszolgálat műveleti vezetője, Fredrik Hallström a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy mivel egyre több orosz kémet utasítottak ki nyugatról, 

Moszkva megváltoztatta taktikáját, és új módszereket alkalmaz”.

A svéd titkosszolgálat tavaly augusztusban a belpolitikai és nemzetközi feszültségeket is okozó Korán-égetések miatt az ötszintes skálán hármasról négyesre emelte a terrorkészültségi fokozatot.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2024. február 23. 22:32
Persze, Putyin küldte hozzátok a több millió agressziv mohamedán migránst, akik minden nagyobb svédisztáni városban már fegyveres összetüzésekkel köszönik a vendéglátást. Ez ellen a NATO-tagság nagyon fog segíteni, agyhalott felsöbbrendü hülyegyerekek....
Speer
2024. február 22. 05:28
A svédországot lassan eluraló migránsok oroszok?
ubulka57-2
2024. február 21. 20:35
Nem kell Poltaváig vonulni a svéd seregnek és akkor nem lesz baj.
2024. február 21. 20:14 Szerkesztve
a svédeket fenyegetik állítólag az iszlamisták, közben ők égetnek Koránt... hogy a francban van ez? tényleg meghülyítik az embert!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!