Széteshet a felvidéki magyar pártszövetség

2023. május 16. 14:31

Lapinformációk szerint a Most-Híd platform néhány politikusa távozhat a magyar pártokat tömörítő Szövetségből.

2023. május 16. 14:31
null

A Szövetség 2021 októberében alakult meg három felvidéki magyar párt, a Most-Híd, az MKP és az Összefogás egyesülésével. Szlovákiában ősszel tartanak parlamenti választásokat. Az MKP-ből még 2009-ben vált ki a magyar-szlovák Most-Híd Bugár Béla vezetésével. Ezután a szlovák parlamentben 1998 óta képviselettel rendelkező MKP, mint magyar etnikai párt 2010-ben kiesett a parlamentből, és azóta nem is került oda vissza, mivel nem érte el sosem az 5 százalékos küszöböt. A Most-Híd választási szövetségben jutott be a parlamentben 2010-ben, közösen a a szlovák Polgári Konzervatív Párttal (OKS), amivel akkor 8,1 százalékot értek el, és közösen 14 mandátumot kaptak a százötven fős szlovák parlamentben.

A három felvidéki magyar párt összefogásának célja az volt, hogy újra legyen képviselete a magyaroknak a szlovák parlamentben. A Most-Híd platform kilépése ezt veszélyezteti.

A Ma7.sk birtokába jutott ugyanis egy határozat, amelyben a Most-Híd a magyar Szövetségből való kilépését Gyimesi György jelölésével magyarázza. 

Mint írják: a platform megnevezését a Most-Híd Országos Tanácsa a holnapi nappal 3. platformra változtatja. Egyúttal megszünteti saját belső szabályzatát, és felmondja a megállapodást a másik két platformmal a Szövetségen belüli arányokat illetően, ide értve a tisztségek betöltését, még az Országos Tanács elnöki posztjára vonatkozóan is, és a jelölést a Szövetség parlamenti és EP-listájára.

A Most-Híd, korábbi döntéseivel összhangban a mai nappal elhagyja a Szövetség pártot

– fogalmaz a Ma7 birtokába jutott állásfoglalás.

Hozzáteszik ugyanakkor: a Szövetség alapszabályának jogi értelmezése alapján megkérdőjelezhető a Most-Híd platform lépésének jogszerűsége. Ugyanis a pártot a tagok alkotják, és nem a platformok. A platform a párt tagjainak jogalanyisággal nem rendelkező hasonló világnézetű, eszmei érdekek alapján történő csoportosulása. A párttagok platformokhoz csatlakoznak, a tagságukból kifolyólag bizonyos jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek.

A platform, mint egész nem hagyhatja el a pártot, azt csak a tagok tehetik meg egyénenként. Ahhoz, hogy a platform megszűnjön, azt el kell hagynia a platform valamennyi tagjának. A kilépési szándékukat a tagoknak írásban kell jelezniük, tagságuk azzal a nappal szűnik meg, amikor kilépési szándékukat a párt felé jelzik. Abban az esetben, ha a platformnak akár csak egyetlen tagja is marad, a platform tovább működik.

A Szövetség pártot három platform alkotja, beleértve a Most-Híd platformot. A platform megnevezését az alapszabály rögzíti. A platform esetleges névváltoztatásáról csakis a Szövetség országos kongresszusa dönthet, amely változtatást ezt követően a belügyminisztériumban be kell jegyezni – írja a Ma7. Vagyis a platform névváltoztatásának kérdésében az alapszabály értelmében csakis a Szövetség országos kongresszusa jogosult dönteni.

A tagok egyénenként kiléphetnek a pártból, de a platform ezáltal nem szűnik meg.

Szlovákiában jelenleg Robert Fico szociáldemokrata pártja, a Smer a legerősebb a felmérések szerint, nemrég pedig Ódor Lajos magyar nemzetiségű közgazdász lett a kormányfő a permanens kormányválságok közepette.

 

Nyitókép: Szövetség FB

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kissjani
2023. május 17. 07:58
Személyesen láttam, milyen feszültségek vannak Gyimesi körül, ez a szakadás szinte borítékolható volt.
kaltran
2023. május 16. 23:16
No beérett a tótoknak Ódor kinevezése. Bizonyára pezsgőt bontranak.
nempolitizálok
2023. május 16. 15:32
Jórésze leve beépített szlovák lehet.
buckafej
2023. május 16. 14:44
Akkor a szlovákiai magyarok hagyják a fenébe a Híd-Most társaságot és vonják meg tőlük a szavazataikat, mint az egység bomlasztóitól. Szavazzanak a Szövetség jelöltjeire.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!