Az ukrán nacionalizmusról

2022. október 14. 09:51

Nem szép ez a mai Ukrajna, nagyon nem az, és mindaz, amit az oroszok tesznek sem teszi széppé.

2022. október 14. 09:51
null
Demkó Attila
Demkó Attila

„Az ukrán nacionalizmusról – a Majdan, és a kapcsolatok 2014 utáni megromlása előtt már beindult az elnyomás még a »haladó progresszív« magyar kormány idejében. Ez nem a kárpátaljai többség, de ott van, megy már régen, legalább 2004 óta a gyűlöletkeltés. Velem is előfordult 2015-ben, Gyulai György kollégával, hogy magyarázkodnunk kellett Munkács belvárosában nagydarab, barátságtalan férfiaknak, miért is beszélünk egy jó hangulatú sörözés közben magyarul és nem ukránul - és bizony útlevelet kellett mutatnunk két ismeretlennek, hogy békén hagyjanak. Miért nem szimpatizálnak sokan Magyarországon Ukrajnával, bármilyen borzalmakon is megy keresztül emiatt a barbár orosz agresszió miatt? Ezért. És ez 2014 óta nem elszigetelt valami, hanem államethosz. Egyébként csak a jéghegy csúcsát látjuk, ennél sokkal de sokkal több incidens történt, nem szép ez a mai Ukrajna, nagyon nem az, és mindaz, amit az oroszok tesznek sem teszi széppé.

Az ukrán nacionalizmus üzenete a magyaroknak az, hogy ha szépen, csendben meghúzzák magukat, elnézik, hogy a magyar emlékeket eltüntetik, és ha kell, lojális ukrán polgárként elmennek harcolni és meghalni az oroszok ellen, akkor megtűrik őket Kárpátalján. Megtűrik, ennyi, semmi több.

2009

Augusztus 18: A kárpátaljai magyarság központjának számító Beregszászon ukrán fiatalok vertek meg közterületen egy magyar fiút mert társaival magyarul beszélgetett.

Március: ismeretlenek vörös és sárga-kék festékkel öntötték le az Vereckei honfoglalási emlékművet, illetve olyanokat írtak fel, hogy »Kérj bocsánatot, Budapest, Kárpát-Ukrajnáért!«

Ősz, ukrán tévében: Az ukrán állami televízióban a szvobodások úgy nyilatkoztak, hogy a Beregszász központú nemzetiségi járás kialakításával kapcsolatos, s Budapest által is felkarolt elképzelések célja az, hogy megvalósulásuk esetén a helyi magyarok referendumon kérhessék a terület Magyarországhoz való csatolását. Az adásban megszólaltatott ukrán politológusok törvénybe ütközőnek nevezték a magyar nemzeti zászló, a magyar helyiségnevek használatát, a magyar himnusz éneklését a kárpátaljai tömbmagyarság településein.

A Szvoboda Párt kárpátaljai szervezete 2008-ban megóvta az illetékes területi választási bizottságnál a Beregszász város történelmi magyar nevének visszaállítására igent mondó érvényes helyi népszavazás eredményét.”

Nyitóképen: Azovos fegyveres felvonulók. Fotó: Jevgenyija Makszimova / AFP

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezodor
2022. október 15. 10:54
"Kérj bocsánatot, Budapest, Kárpát-Ukrajnáért!" Meg a jó kva anyátok tolvaj maffia trágyadombi társaság. Még van pofátok ilyet kiírni ??? Ilyen utolsó, gyilkos, hazug, aljas banda még nem tette be a lábát a Kárpát-medencébe. Hozzátok képes a tatárjárás is egy gyerekzsúr volt !
Vasgyari Tibi
2022. október 14. 22:41
Ukrajna történelme során pogrom pogrom hátán lengyelek zsidók románok magyarok stb ellen. A mostani viselkedésük, Zelenszkijékkel az élen is szokatlan egy magyar fülnek, bunkók,agresszívak, követelőznek. Az EU parlamentben simán leütnék Verhoftstadtot, vagy Jourikovát, ha nekik nem tetszőt mondanának. Velük lenne teljes Európa.
Daily
2022. október 14. 20:15
Na jó de most egy zsidó vezeti ezeket az embereket. Ő mintha nem tenne semmit ezek ellen. Viszont rengeteg média szereplése van. Ideje volna rá, tehát beleegyezik.
Úttalan utakon
2022. október 14. 19:51
Bosszúból a Turulért: turulmintás kórházat és iskolát kell nekik építeni, meg turulmintás orvosi felszerelést küldeni. Csak hogy érezzék a törődést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!