Amerika volt mexikói nagykövete: a drogkartellek profitálnak Biden liberális határpolitikájából

2022. október 17. 09:59

Embercsempészettel is foglalkoznak már a mexikói drogkartellek Joe Biden liberális határpolitikája miatt – írja a The Federalist.

2022. október 17. 09:59
null

Mexikó bűnszervezetei sok pénzt kerestek a gyenge határőrizet miatt, és emiatt aztán még több pénzt költenek arra, amiből hatalmuk van – nyilatkozta a The Federalist című lapnak Christopher Landau, az Egyesült Államok volt mexikói nagykövete, aki 2019-2021 közt szolgált a poszton. 

Hozzátette: „a mexikói drogkartellek „hatalmát pénzben és fegyverben mérik. Minél több pénzük és fegyverük van, annál több lesz az erejük, és a befolyásuk Mexikóra”. Márpedig a nagykövet szerint ez teljesen ellentétes Amerika érdekeivel. 

Amerikában 1,6 millió mexikói él. A drogkartellek egymással és a két ország hivatalos szerveivel is háborúznak a mexikói-amerikai határ kontrolljáért. Az előző időszakban ráadásul megerősödtek a drogkartellek a mexikói kormánnyal szemben, és felerősödött a köztük dúló háború is. Ráadásul egyre jobb a kartellek fegyverzete. 

Mint a Federalist megjegyzi: nemrég a Sinaloa-kartell elleni házkutatásban lefoglaltak 2,8 millió lőszert, 89 kézigránátot, 20 gépfegyvert, 6 .50 kaliberes mesterlövész puskát, kézifegyvereket, golyóálló mellényeket, stb. A Sinaloa ma sokfelől szerzi be a fegyverzetét, egész Latin-Amerikából, sőt a mexikói hadseregtől magától, korrupció által. Emellett pedig kiváló katonai kiképzést kapnak az emberei. 

Ráadásul a kartellek kapva kaptak az alkalmon, és Biden határpolitikája miatt elkezdtek foglalkozni embercsempészettel is. 2021-ben sokmillió dolláros üzletté vált az embercsempészet, és a drogcsempészetből származó bevételt is meghaladta az ebből származó profit. 2018-ig a becslések szerint a kartellek 500 millió dollárt kaszáltak évente az embercsempészésen, de 2021-ben 13 milliárd dollárt kaszáltak. A kartellek gyorsan alakítják az amerikai lépésekhez az üzletpolitikájukat. Például volt, hogy az Öböl-kartel „ajánlata” úgy szólt, hogy a kiutasítások veszélye miatt három átjuttatást garantálnak.

Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2022. október 17. 16:37
A Netflixen érdemes megnézni a Narcos sorozatot. Elég rendesen benne van, hogy az amerikai kormányzatok már a 80/90-es években is mennyire leszarták, mennyi drog áramlik be hozzájuk Kolumbia és Mexikó felől.
LetsG0Brand0n
2022. október 17. 13:41
Nem tudom gyerekek, figyelem egy ideje, de nem értem ezt az új módit, hogy pl. "Amerika volt mexikói nagykövete". Régen nem véletlenül használták azt a formát, hogy melyik ország melyik fővárosba delegál nagykövetet.
theseur
2022. október 17. 12:59
Ennek hol volt az esze, meg az amerikai érdeke, míg hivatalban volt?
Szittya66
2022. október 17. 11:19
Na, végre egy Biden politikájával elégedett réteg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!