Választott Tirol: visszaesett az Osztrák Néppárt

2022. szeptember 25. 20:05

A tartományi választás után biztos, hogy nem tud folytatódni a tiroli néppárti-zöld kormányzás.

2022. szeptember 25. 20:05
null

Vasárnap választást tartottak az ausztriai Tirolban. A hagyományosan konzervatív alpesi tartományban mindig erős volt a jobboldal. Az eddigi ciklusban egy néppárti-zöld koalíció irányította a tartományt.

A vasárnapi választáson azonban a szavazópolgárok megbüntették az Ausztriát is kormányzó Néppártot: az eddigi adatok szerint közel 10 százalékot visszaesve 34 százalékot szerzett a Néppárt.

A második helyre jött fel a Szabadságpárt (FPÖ), közel 19 százalékon áll most, 3 százalékponttal jobban, mint a legutóbbi választáson. A szocdemek (SPÖ) 17 százalékon állnak – gyakorlatilag megismételve legutóbbi eredményüket –, a Zöldek 1 százalékot csökkenve 9 százalékon, míg a liberális NEOS 1 százalékot gyengülve 6 százalékon áll. Kilenc százalékot szerzett Fritz Dinkhauser tiroli politikus regionális Fritz Listája.

Jelen állás szerint a Néppárt és a Zöldek nem tudnák folytatni többségi koalícióként a kormányzást. A Néppárt vagy a szocdemekkel tudna nagykoalíciót alkotni, vagy pedig a Szabadságpárttal foghat össze. Osztrák lapok szerint a néppárti és a szocdem szavazók jelentős része tudna támogatni egy tiroli nagykoalíciós kormányzást.

 

Fotó: Innsbruck látképe (Tibor Bognar / Photononstop via AFP)

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2022. szeptember 27. 02:53
"Nem ártana a németeknek is egy Kazinczy... ABSZOLÚT igazad van! Amikor én a német nyelvet tanultam, és használtam, (föleg a régi NDK-ban,) a Der/ Die/ Das névelők...rendkívül nehéz és zavaró zavaró volt, és soha nem is tanultam meg rendesen...
Karbantartó9
2022. szeptember 26. 07:27
Hát akkor meg is van a helye, hogy hová kell küldeni a máshol feleslegessá vált illegális bevándorlókat. Ostoba osztrákok!
nempolitizálok
2022. szeptember 25. 21:48
Ott olyan, mintha itt Orbánék átállnának Gyurcsányék oldalára és ezt a választók úgy bűntetnék, hogy a Momentumra szavaznak. Szar ügy. Salátafőzelék helyett répafőzelék.
fatman
2022. szeptember 25. 21:47
FPÖ-nek kell 51% mindenhol, addig nem lesz rend...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!