Golob: a Szabadság Mozgalom szabadságot hozhat Szlovéniának

2022. április 25. 06:00

A győztes balközép vezetője otthonából tartotta meg beszédjét.

2022. április 25. 06:00
null

Robert Golob szerint az általa újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) szabadságot hozhat Szlovéniának. A politikus a vasárnapi választások estéjén videólinken keresztül, otthonából tartotta meg győztes beszédét, mert koronavírustesztje pozitív lett, ezért már a kampányhajrában sem vett részt. A részeredmények szerint a Szabadság Mozgalom nyert, de nem szerzett abszolút többséget a szlovéniai parlamenti választásokon. A leadott szavazatok csaknem 90 százalékos feldolgozottságánál is vezet Robert Golob pártja, a Szabadság Mozgalom – közölte a szlovén választási bizottság. A részleges eredmények tükrében a Szabadság Mozgalomnak 40 mandátuma lesz az új összetételű nemzetgyűlésben. A Janez Jansa miniszterelnök vezette

jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 29 mandátummal a második, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8 mandátummal a harmadik,

a Szociáldemokraták (SD) 7 mandátummal a negyedik, a Baloldal (Levica) pedig 4 mandátummal az ötödik helyen végzett.    

Az ország 1991-es függetlenné válása óta ez volt a kilencedik parlamenti választás. Az eredményekből jól látszik, hogy a baloldal tud kormányt alakítani. A Szabadság Mozgalomnak, az SD-nek és a Baloldalnak összesen 51 mandátuma lenne a szlovén parlementben. Janez Jansa természetes partnerével, a kereszténydemokrata NSi-vel sem tud többséget alkotni. Egy-egy mandátum a magyar és az olasz kisebbségnek jár. Robert Golob a választások estéjén videólinken keresztül, otthonából tartotta meg győztes beszédét, mert koronavírustesztje pozitív lett, ezért már a kampányhajrában sem vett részt. Szavai szerint elérték céljukat a választások megnyerésével, amellyel szabadságot hozhatnak az országnak. Kiemelte a rekordmagas, 68 százalékos részvételi arányt. „Ez ad a mandátumunknak további súlyt” – mondta, hozzátéve: sok szlovén állampolgár bízik abban, hogy végigviszik megbízatásukat. Janez Jansa gratulált ellenfelének a győzelemhez. Ugyanakkor úgy vélekedett: az SDS a választások után erősebb lesz, hiszen a korábbiaknál több képviselői mandátumot szerzett a nemzetgyűlésben. Bejelentette, hogy pártja kész lesz együttműködni, és minden jó javaslatot támogatni fog a parlamentben.    

„Soha nem fogunk úgy viselkedni, mint az ellenzéki pártok többsége tette az elmúlt két évben” – fogalmazott. Matej Tonin, az NSi elnöke elégedett a pártja által elért eredménnyel. Jelezte: ha az NSi ellenzéki szerepet kap az új összetételű parlamentben, akkor sem lép fel bomlasztóan. „Azért vagyunk itt, hogy Szlovéniában jobbá tegyük a holnapot” – mondta. Tanja Fajon, az SD elnöke azt mondta: Szlovéniának szilárd és stabil kormányra van szüksége. „Az emberek ki voltak éhezve a változásra, és most lehetővé kell tennünk ezt a változást” – húzta alá. Közben Luka Mesec,

a Baloldal elnöke pártja gyenge szereplése miatt felajánlotta lemondását.

Borut Pahor államfő, akinek idén jár le a második elnöki mandátuma, korábban jelezte: azt a miniszterelnök-jelöltet bízza meg kormányalakítással, aki az ahhoz szükséges 46 támogatói aláírást fel tudja mutatni. A vasárnapi urnazárás előtt, a közszolgálati televízónak adott interjújában már azt mondta: nem ragaszkodik az abszolút többséghez, a relatív győztest bízza meg a kormányalakítással. Úgy vélekedett: a világjárvány utáni kilábalás lassabb lesz az ukrajnai háború és a világ egyéb geopolitikai feszültségei miatt, amelyek szerinte hosszú távú stratégiai döntéseket követelnek. Emiatt együttműködést sürgetett az új kormány és az ellenzék között.    

A szlovén törvények szerint a parlamentnek a választások után 20 napon belül meg kell alakulnia. Az államfőnek ezt követően 30 nap áll rendelkezésére, hogy javaslatot tegyen az országgyűlésnek a miniszterelnök-jelölt személyére. Megválasztása után a miniszterelnöknek 15 napon belül ismertetnie kell kormánya összetételét. Az új kabinet megalakulásáig a leköszönő kormány ügyvivői feladatot lát el.

Robert Golob 54 éves üzletember nem ismeretlen a politikában.

Korábban alelnöke volt Alenka Bratusek volt miniszterelnök balközép irányultságú pártjának (Stranka AB), és 1999-ben egy évig a gazdasági tárcánál államtitkári pozíciót töltött be. Több mint egy évtizeden át vezette az állami áramszolgáltató vállalatot, amelynek éléről éppen Janez Jansa miniszterelnök váltotta el. Ezt követően döntött úgy, hogy ismét elkezd politizálni, és indul a választásokon.

(MTI)

Fotó: Jure Makovec / AFP

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2022. április 25. 16:56
Így befolyásolta Soros a szlovéniai választásokat. https://888.hu/egy-soros-egy-forditott/soros-elegedett-lehet-a-szloveniai-valasztasok-eredmenyevel-4362540/?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator Nálunk is igyekezett, szerencsére nem sok sikerrel.
Pierre
2022. április 25. 10:25
"A tegnapi szlovéniai választásokon főleg a felvilágosult városlakók és a fiatalok körében begyűjtött szavazatokkal elsöprő győzelmet aratott egy Szabadság! nevű, eddig tök noname, pár hónapos balközép alakulat. Kábé annyi derült ki, hogy a szlovén választók nem kérnek a kormánypárti populizmusból és a jogállam aláásásából, normális, átlagos európai ország szeretnének maradni, nem kérnek a nem létező ellenségekkel való állandó riogatásból meg a sajtószabadság megkurtításából, civilek vegzálásából. Van ilyen. Unalmas európai jogállam. Egy kopasz helyett választottak egy nagyhajút. Az élet megy tovább, kit érdekel, ki a miniszterelnök, fogyó eszköz. Arról, hogy Szlovénia miért jogállam, és hogy miért fontos a jogállamiság, van egy emblematikus történet, legalább egyszer már szó volt róla, de nem lehet elégszer, mert mélyenszántó tanulságai vannak. 2018-ban népszavazást tartottak egy megaprojektről, a kormány 1 milliárd euróért akart 27 km vasutat építeni az olasz határ és Koper között. Nem túl olcsón. A népszavazás az akkori balközép kormánynak kedvező lett, nyert az igen, építsük meg, trallala. Erre jött egy, "Az adófizetők nem adják fel" nevű civilszervezet, amely bíróságon megtámadta az eredményt, mert szerinte az állam megengedhetetlenül kampányolt az igenek mellett, ezért a népszavazás nem volt tiszta és fair. Nos, a szlovén legfelsőbb bíróság helyt adott a keresetnek és nemes egyszerűséggel megsemmisítette a népszavazás eredményét, mert az állam bizonyítottan 95 000 eurót elköltött az igenek népszerűsítésére kihelyezett plakátkampányon keresztül. Mégegyszer: vacak 95 000 eurós állami kampányköltés miatt megsemmisítettek egy teljes országos népszavazást egy 1 000 000 000 eurós projektről. Az akkori balos kormányfő azonnal le is mondott. Érthető, micsoda egy jogállam és hogy miért alapvető a független igazságszolgáltatás, mint külön hatalmi ág? Miért szükséges a végrehajtó hatalom kordában tartására? Ha olyanom van, és úgy látom, hogy adófizetőként méltatlan veszteség ért és hazug plakátozással csalt a kormány, tök mindegy, hogy balos vagy jobbos éppen, ráadásul a csalással el akarja bugázni az adófizetők pénzét egy irdatlan és túlárazott megaberuházással, elmegyek a bíróságra és a szart is kiperelem az államból, mert én vagyok az adófizető, én fizetem a zenét és belőlem élnek, és győzni is tudok, ha igazam van, mert a bíróság független. Na ez a fontos, nem a választás eredménye." Vakmajom
ifrance
2022. április 25. 10:00
csak kapkodtam a fejem a cikk olvasása közben. -a vesztes gratulál a győztesnek -elmondja, hogy minden értelmes dolgot támogatni fog, konstruktív lesz -a másik vesztes párt vezetője így nyilatkozik: "ha az NSi ellenzéki szerepet kap az új összetételű parlamentben, akkor sem lép fel bomlasztóan. „Azért vagyunk itt, hogy Szlovéniában jobbá tegyük a holnapot” -Luka Mesec, a Baloldal elnöke pártja gyenge szereplése miatt felajánlotta lemondását. -a győztesek változásról beszélnek, és nem ifa platóról, lámpavasról és abszolút többség nélküli alkotmányozásról. bonyek, ez az ország egészen úgy néz ki, mint egy egészséges demokrácia.
Vörös Piranha
2022. április 25. 09:30
Golub (amerikai ügynök): "a Szabadság Mozgalom szabadságot hozhat Szlovéniának" Húbazmeg..... annyira lejáratódott szó ez a "szabadság", hogy már egy óriási közhely lett. Mi az a szabadság, ami nem volt meg eddig Szlovéniában?? A világon mindenhol, ahol nem a mainstream balliberális erők vannak hatalmon ott a Nyugati felfogás szerint nincs szabadság. Vajon az a szabadság, ami az USA-ban van?? Egy szétesőben lévő, faji zavargásokkal terhelt, hatalmas társadalmi különbségű ország, amelyik a hatalmát az agresszív külpolitikával próbálja megtartani (lásd petroldollár és a háborúk) Franciaország a sok iszlamista arabbal és négerrel csakis a klasszikus szabadságjogok hazája lehet, ugye? Épp tegnap este a választások utáni zavargásokban lőttek le a rendőrök két embert. Szóval ez lenne a szabadság? A multikulti London lehet talán a szabadság hazája a pakisztáni polgármesterrel, vagy az őrült zeneszerzőre hasonlító kócos Borisszal, a no go zónákkal?? Brüsszel?? Ugyan már! Ezt csak az LMBTQ lobbi buborékban lévő szarrágói mondják szabadnak. Amúgy is a szabadság, mint klasszikus fogalom már nem is értelmezhető a mai világban, hiszen minden lépésedről tudnak, ha akarnak, a különböző mobilok, számítógépek, GPS-ek, bankrendszereken, biztosításokon, térfigyelő kamerákon stb... keresztül. Olyanok vagyunk mint egy hangyabolyban lévő hangyák, akiket megfigyel a biológus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!