Puccsot kíséreltek meg Orban ellen

2020. december 19. 19:04

Sok nemzeti liberálisnak nem tetszik, hogy Ludovic Orban fontos minisztériumokat engedett át a koalíciós partnereknek.

2020. december 19. 19:04
null

Mint arról tegnap beszámoltunk, hosszas egyeztetések és többszöri kudarc után a romániai jobbközép pártoknak sikerült megállapodni a kormányalakításról, így a december 6-i választást követően felállhat a nemzeti liberális PNL-ből, az USR-Plus-ból, és az RMDSZ-ből álló, Florin Citu vezette új kormány.

A három formáció a minisztériumokat 9:6:3 arányban osztotta el egymás között, a magyar párt a a közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős minisztérium, a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium, valamint az ifjúsági és sportminisztérium vezetését is megkapta.

Az egyezség tető alá hozásában nagy szerepe volt Ludovic Orban korábbi kormányfőnek,

akinek most párton belüli elégedetlenséggel is szembe kell néznie.

Szombaton ugyanis a román sajtó nyomán az erdélyi magyar sajtó arról számol be, hogy a PNL vezetésében többen is felkapták a vizet, amiért Ludovic Orban pártelnök a képviselőház elnöki székéért cserében olyan fontos, nagy pénzek fölött rendelkező minisztériumokat engedett át a koalíciós partnereknek, az USR–PLUS-nak és az RMDSZ-nek, mint a fejlesztési tárca vagy az európai alapok minisztériuma.

A Főtér cikke szerint amíg Orban a másik két párt fejeseivel egyezkedett szombaton, Rareș Bogdan, a párt első alelnöke és Robert Sighiartău pártfőtitkár szétküldtek egy belső üzenetet, amelyben szombat estére összehívták az alakulat állandó politikai tanácsát, ám Orban maga is küldött egy körüzenetet, amelyben leszögezi, hogy ezt csak a párt elnöke, vagyis ő teheti meg.

Azt is leszögezte, hogy a tanács majd összeül, ha befejeződtek a pártok közötti egyeztetések, és minden pohárba tiszta víz került.

Rareș Bogdanék állítólag a sikertelen puccskísérlet után visszakoztak, mert nem sikerült elég nagy ellenállást szítaniuk a párton belül Orban ellen.

A G4Mediara hivatkozó Transindex szerint több helyi és területi liberális vezető is az elégedetlenkedők között van. Források szerint Orban egyedül, csaknem 45 percen keresztül tárgyalt a minisztériumokról a többi pártelnökkel – Dan Barnával, Dacian Cioloșsal és Kelemen Hunorral, a tárgyalási küldöttségek részvétele nélkül. A döntést megvétózni már nem lehet, az elégedetlenek között számos polgármester és a megyei tanácselnök is van, de a központi vezetők között sem teljes az összhang, hiszen egyesek az esetleges miniszteri tárcák várományosaiként figyelték a koalíciós tárgyalások kimenetelét.

A másként gondolkodók táborának mozgásszabadságát azonban a leendő kormány szoros ütemterve korlátozza: december 31-ig egy sor sürgősségi rendeletet kell elfogadni, hogy megakadályozzák több olyan intézkedés érvénybe léptetését, amelyek negatív hatással volnának a költségvetésre, például a GDP 6 százalékának az oktatásra való fordítását. Ez a kontextus korlátozza tehát annak lehetőségét, hogy a tárgyalások eredményeit, sőt Ludovic Orbán helyzetét is megvitassák a PNL-ben, de az elégedetlenség fennáll és több mint valószínű, hogy hangot is adnak neki a párt állandó politikai tanácsának az ülésén, amelynek érvényesítenie kell a kormányzati képletet – állították a G4Mediának nyilatkozó források, írja a Transindex.

Ludovic Orban egy hónapja még az uniós költségvetés körüli viták miatt került előtérbe, a nyugati sajtónak nyilatkozva azt mondta magáról, vezetői körökben csak „jó Orbán”-ként emlegetik, szemben a vétózó, renitens magyar kormányfővel.

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2020. december 19. 23:37
Mennyivel jobban feküdnénk mi is Brüsszelben, ha ilyen "stabil" lenne a belpolitikai helyzet nálunk is.
villogókékfog
2020. december 19. 21:41
A románok profik abban, amikor a főnököt kell falhoz állítani.
Mr. Tommy Lee
2020. december 19. 21:32
https://m.youtube.com/watch?v=ZwtWJ3EjQao&feature=youtu.be De hisz ez egy bohóc. A bohóc még mindig túlélésre játszik. Bohóc. Nem politikus.
Magyarok Pásztora
2020. december 19. 20:26
Az oláhok még iorga-t is megölték nemhogy orban-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!