A brit kormány szerint elfogadhatatlan, hogy kikerültek a nagykövet megjegyzései

2019. július 08. 18:03

May megvédte a washingtoni brit nagykövetet, míg külügyminisztere súlyos következményekről beszélt, Liam Fox kereskedelmi miniszter hazafiatlannak nevezte a kiszivárogtatást.

2019. július 08. 18:03

Theresa May ügyvezető brit miniszterelnök töretlen bizalmáról biztosította hétfőn az Egyesült Királyság washingtoni nagykövetét, akinek a Trump-kormányzatról összeállított, lesújtó megállapításokat tartalmazó bizalmas jelentései a hétvégén kiszivárogtak a brit sajtóhoz. Az incidens diplomáciai válsággal fenyeget a két atlanti szövetséges között.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter hétfői londoni sajtóértekezletén kijelentette: nem ért egyet azzal az értékeléssel, amelyet Sir Kim Darroch nagykövet adott a külügynek küldött, meglehetősen nyers hangvételben megfogalmazott diplomáciai táviratokban Donald Trump amerikai elnökről és kormányáról.

Feladatteljesítés magánvélemény szintjén

Hunt – aki hivatali elődjével, Boris Johnson volt külügyminiszterrel verseng a Konzervatív Párt és a kormány éléről távozó Theresa May tisztségéért – kijelentette: a nagykövetek munkájának nagyon fontos eleme, hogy őszintén tudassák Londonnal az állomáshelyükön zajló eseményeket és az azokról alkotott véleményüket, és ebben az értelemben a washingtoni brit nagykövet a feladatát teljesítette a diplomáciai jelentések összeállításával.

Jeremy Hunt hozzátette ugyanakkor, hogy a kiszivárgott átiratok Sir Kim Darroch személyes véleményét tükrözik, amely nem azonos a brit kormány véleményével. A brit külügyminiszter szerint London úgy ítéli meg, hogy Donald Trump elnöksége alatt az amerikai kormány igen hatékonyan működik, és a nemzetközi porondon Nagy-Britannia legjobb barátja.

Hunt mindazonáltal bejelentette, hogy a diplomáciai táviratok kiszivárogtatása ügyében a kormány vizsgálatot indított, és a felelős – ha sikerül megtalálni – súlyos következményekre számíthat.

Theresa May szóvivője hétfői tájékoztatóján közölte, hogy a miniszterelnök sem ért egyet a washingtoni brit nagykövet jelentéseiben megfogalmazott, gyakran súlyosan bíráló megállapításokkal, ám úgy értékeli, hogy a nagykövetek feladata „véleményük őszinte, kozmetikázás nélküli” kifejtése. A Downing Street illetékese szerint Theresa May „abszolút elfogadhatatlannak” tartja a bizalmas nagyköveti jelentések kiszivárogtatását.

Működésképtelen amerikai kormányzat?

Liam Fox külkereskedelmi miniszter, aki éppen Washingtonban tartózkodik, a BBC rádiónak nyilatkozva hétfőn „etikátlan, hazafiatlan, nem profira valló” eljárásnak nevezte a kiszivárogtatást. Fox kilátásba helyezte, hogy az ügyben jogi büntetőeljárás is indulhat.

A washingtoni brit nagykövet Londonnak küldött bizalmas jelentéseiből a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglapban jelentek meg részletek.

E jelentésekben Darroch egyebek mellett annak a véleményének ad hangot, hogy Trump elnöksége alatt a Fehér Ház „eddig egyedülálló módon működésképtelenné vált”, a kormányzati munkát „késhegyig menő” belvillongások jellemzik, és az elnök pályafutása az egymást követő botrányok miatt "dicstelen véget érhet". A brit nagykövet szerint Trump gazdaságpolitikája romba döntheti az egész világkereskedelmi rendszert.

Darroch a kiszivárgott diplomáciai táviratok tanúsága szerint valószínűtlennek tartja, hogy a Trump-kormányzat a jelenleginél valaha is „számottevően normálisabb, kevésbé működésképtelen, kevésbé kiszámíthatatlan, kevésbé megosztott, diplomáciailag kevésbé ügyetlen” lesz.

Belpolitikai oka volt a támadás lefújásának?

Az Iránnal szembeni amerikai politikát Sir Kim Darroch egy júniusi táviratában következetlennek és kaotikusnak nevezi, és kétségbe vonja, hogy Trump – ahogy az amerikai elnök beszámolt róla – az utolsó pillanatban azért fújta volna le az iráni célpontok ellen tervezett rakétatámadást, mert azt a tájékoztatást kapta a hadseregtől, hogy a légicsapás 150 ember életébe kerülhet.

A nagykövet szerint Trumpot nagyobb eséllyel inkább az aggasztotta, hogy a jövő évi elnökválasztási kampányban miként festene, ha az Egyesült Államok jelentős fegyveres konfliktusba keveredne.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2019. július 08. 21:43
Baromállat, sőt címeres ökör volt a washingtoni brit nagykövet. De hát már a kib....tt Brit Birodalom is "pótcselekvés" volt, miután az amcsik pacallá verve őket kivívták a függetlenségüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!