Telegraph: 2024 a leszámolás éve lesz – a gyenge Nyugatnak alkalmazkodnia kell, vagy elpusztul

2024. január 01. 10:57

Theresa May korábbi stábfőnöke szerint a demokrácia a hidegháború óta nem volt ekkora erőpróbának kitéve.

2024. január 01. 10:57

Nick Timothy, Theresa May brit miniszterelnök korábbi stábfőnöke írt kommentárt a Telegraph-ba. „2024-ben világszerte többen járulnak majd az urnákhoz, mint valaha. Indiától Izlandig, az Egyesült Királyságtól Uruguayig 50 országban több mint kétmilliárd ember dönt majd arról, hogy ki kerüljön kormányra.

Mégis, a demokrácia ritkán érezte magát ilyen bizonytalannak” – írja Nick Timothy.

A szerző szerint a demokrácia erői világszerte a hidegháború óta nem látott kihívásokkal néznek szembe 2024-ben. „Ukrajnában folytatódnak a harcok, és ha Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást idén novemberben, valószínűleg azzal fog fenyegetőzni, hogy megszünteti a Kijevnek nyújtott amerikai támogatást, hacsak Zelenszkij elnök nem tárgyal – és nem enged át területeket – Vlagyimir Putyinnak” – véli Timothy. Szerinte, ha a nyugati stratégiai figyelem nem Kínára és a csendes-óceáni térségre irányult volna, Putyin talán nem lett volna elég magabiztos ahhoz, hogy lerohanja Ukrajnát.

Timothy úgy véli, még inkább meg fog kérdőjeleződni Amerika vezető szerepe a világban, és ez kihat a belpolitikára is. „Ez az egyik oka, hogy hatalomváltás zajlott le Hollandiában, Finnországban, Lengyelországban és Romániában.” 

„Amerikában valószínű, hogy Donald Trump nyeri a republikánus jelölést, majd az elnökséget. Ausztria, Belgium, és Portugália jobbra fordulhat. Előreláthatólag populista hullámot hoz az EP-választás is. Jól áll az AfD, valamint Marine Le Pen” – írja Nick Timothy. Hangsúlyozza cikke végén, hogy a Nyugat erősen megosztott, amibe belejátszik a bevándorlás.

Jobb, erősebb és biztosabb rendszert kell kiépíteni, a régit pedig félre kell söpörni – áll a Telegraph hasábjain.

Nyitókép: Anna Moneymaker/Getty Images

 

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
google-2
2024. január 15. 17:58
Nem, nem a demokrácia, hanem a liberalizmus van erőpróbának kitéve- végre valahára. A kommunizmus óta a legnagyobb átveréstől van szó.
Hesperia
2024. január 01. 15:28
"Jobb, erősebb és biztosabb rendszert kell kiépíteni, a régit pedig félre kell söpörni" - hűh, na ezt vajon hogy érti a kedves szerző? Ez lett volna a legérdekesebb tételmondt az egészben.
Héja
2024. január 01. 15:07
Május Teréz volt akárkijének üzenem: egyelőre január van. A többi meglátjuk. Ami bizonyos: Teréz nem lesz miniszterelnök, Timót kabinetfőnök, stb.
szarvas-2
2024. január 01. 15:07
Legyen igazuk a "jobboldal előretörésének" vonatkozásában. Talán "megreped" a zsarnoki usai deep state zsidó uralom-és felcsillan a tőlük való felszabadulás (!) reménye. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!