A gendersemleges nyelvhasználat miatt perelik a Volkswagent

2022. szeptember 02. 18:21

Németországban első fokon pert vesztett, ezért fellebbez a VW egyik alkalmazottja, akit idegesíteni kezdtek az Audinál a gendersemleges nyelvhasználatra vonatkozóan bevezetett irányelvek. A bíróság szerint az illetőnek nincs joga ahhoz, hogy „békén hagyják”.

2022. szeptember 02. 18:21
null
Dobozi Gergely

A Müncheni Regionális Felsőbíróságon (Oberlandesgericht München) folytatódik annak a Volkswagen-alkalmazottnak az ügye, aki sérelmezte a cégcsoporthoz tartozó Audinál elfogadott gendersemleges nyelvhasználatra vonatkozó munkahelyi előírásokat.

A Volkswagen alkalmazottja a perben általános személyiségi jogainak megsértésére hivatkozik. Az Audinál

tavaly lépett hatályba az az új irányelv, amely a nemi megkülönböztetésre irányuló szóhasználatot kerülendőnek minősíti.

A munkavállalót idegesítette ez, és tiltakozott az ellen, hogy a vele való kommunikációban az új szabályokat bármilyen módon is alkalmazzák. Éppen ezért az Ingolstadti Járásbírósághoz fordult, hogy bíróságon támadja meg az új irányelveket.

Első fokon a bíróság elutasította kérelmét, igaz, technikai okokra hivatkozva. A bíróság arra a következtetésre jutott ugyanis, hogy az irányelvek csak az Audi és az Audi-alkalmazottak vonatkozásában érvényesek, Volkswagen-alkalmazottként a panaszos nem köteles követni azokat.

A bíróság kimondta azt is, hogy nem lehet igaza a panaszosnak pusztán azon az alapon, hogy az irányelvet vele szemben mások alkalmazzák, vagyis, hogy a szabályok „passzív elszenvedője”.

A német nyelvben – ahogy az angolban is – a személyes névmásoknak nyelvtani neme („er”, „sie”, „es”) is van; a szavak ragozása is ennek megfelelően alakul. Ezek közül a harmadik a semleges, éppen ezért a munkahely elvárása az, hogy a fogalmazásmód a – a gender-inkluzivitás jegyében – a semleges nemnek megfelelően történjen.

Ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogy a például a „munkatárs” kifejezést a hímnemű „Der Mitarbeiter” és nőnemű „Die Mitarbeiterin” kifejezés többesszámai helyett egységesen a gendersemleges „Mitarbeiter_innen” kifejezéssel kell szóban és írásban használni. A VW alkalmazottja ezt, és az ehhez hasonló nyelvtani megoldások előírását sérelmezi.

A Volkswagen-alkalmazott fellebbezett a döntés ellen, ügyét a Müncheni Regionális Felsőbíróság tárgyalja csütörtöktől (21 U 5235/22 ügyszámon kereshető).

Az Audi üdvözölte az elsőfokú bíróság ítéletét.

Közleményében az áll, hogy a döntés megerősíti a cég elkötelezettségét a gender-érzékeny nyelvhasználat alkalmazása mellett a cég belső munkahelyi és a külvilággal való kommunikációja területén. 

Kép: SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hazafi Teddymackó
2022. szeptember 05. 17:40
Véletlenül épp Ingolstadtban élek, és a német nyelvet közel anyanyelvi szinten használom. A cikkíró vagy nem tudja, vagy rosszul tudja. A semleges forma ebben az esetben nem létezik, ezért különféle új formulákat találtak ki, amit sem a köznyelv nem vett át, sem az akadémikus nyelvészek többsége nem tart helyesnek. "Mitarbeiter_innen" meg még e dzsenderező woke köcsögöknél sem fordul elő, hanem akkor dzsendercsillaggal és nem alsó kötőjellel írják, így ni: "Mitarbeiter#innen". A létező szabályok alapján is volna egy kifejezés, de az már mellékneves jellemzés: "eine mitarbeitende Person" azaz "egy együttdolgozó személy". Ez sem elfogadható a germanisztikusok szerint, és szerintem sem. A csávó helyében addig ellenálnék, amíg kirúgnak emiatt, utána meg kártérítési pert nyernék, a bíróság kimondaná, hogy az Audi köteles visszavenni a munkahelyre. Erre az Audi felajánlaná, hogy formálisan visszavesz, de ajánl egy szerény, kb. 250 ezer Eurós végkielégítést, ha a munkaviszonyt közös megegyezéssel megszüntetjük. Ha meg nem, a faszom is beleverném, az Audi itt sem egy top munkaadó, a lelkedet is akarják, te rabszolga. Én a vasútnál dolgozom, ami még rosszabb, mert állami kifizetőhely csődött mondott pártkatonák számára(a top menedzsment főleg); osztályvezető és afölött csak politikai káder van, alatta meg terror. De munkaerőhiány is, krónikus, amit ki is használok. Nemhogy nem dzsenderezek, hanem a főnök szemébe megmondom a frankót. Vagy mazochista, vagy bujkáló konzervatív, vagy nagyon is tudja hogy az igazi magyar sosem beteg és mindig túlórázik. Béke van. PEACE!!!
Papa68
2022. szeptember 05. 15:18
13 oldalas doksi.....
Wolfram004
2022. szeptember 04. 18:51
Meine sehr verehrten Damen und Herren, liebe Neger! Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Négerek - kezdte a beszédét Heinrich Lübke Németország szövetségi elnöke Líbiában, 1962-ben. Majd ezzel a mondattal zárta -Na, dann wünsche ich Ihnen noch eine gute Entwicklung da unten-, (Nahát akkor, kívánok még maguknak egy jó kis fejlődést odalenn). Hol vagyunk már ettől? Ma már megszólítani sem lehet a nemeket, vagy felsorolja mind a 17 hivatalosan elfogadott nemet és szexuális eltévelyedést, vagy csak annyit mond: Hé emberek! (Már ha ez nem kirekesztő a majmokra. Bár azt hiszem, ők nem bánják. Több eszük van...)
Reszelő Aladár
2022. szeptember 04. 17:07
Tehát a transz perelhet és nyerni fog azért, mert nem a válaszott nemének megfelelően szólítják. Viszont a heterónak ilyen jogai nincsenek. Amúgy beszéljenek magyarul. Ez eléggé gendersemleges. Ugyanakkor várom a kötelezettségszegési eljárását, hogy nincs külön transz személyes névmásunk sem nemünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!