Párizsi kilátások

2022. április 12. 07:07

Macron tudja, hogy Orbán Viktor stabil támogatottsággal bíró politikus.

2022. április 12. 07:07
null
Őry Mariann
Őry Mariann

„Egyelőre nehéz megmondani, milyen eredmény születik a 24-i második fordulóban. A papírforma az lenne, hogy mindenki összefog Le Pen ellen, és nyer Macron, mondván, meg kell állítani a »szélsőjobboldali veszélyt«, ahogy a balliberális hisztériasajtóban szokták írni. Le Pennek azonban ezúttal tartalékai is vannak, ráadásul Zemmour is a támogatására biztatta a híveit, így ez a kérdés még nyitott.

Magyarországról nézve persze az a legfontosabb, hogy mit jelent mindez ránk nézve. Emmanuel Macron, ahogy legutóbbi budapesti látogatása előtt maga megfogalmazta, ideológiai ellenfelének, ám politikai partnerének tekinti Orbán Viktort. Ezzel jól összefoglalta az elmúlt éveket.

Volt, amikor Macron Orbán Viktorral szemben fogalmazta meg a saját Európa-koncepcióját – ez amúgy azért nem semmi, hogy a magyar kormányfő politikája ilyen szinten nyom a latban –, de volt olyan is nemegyszer, hogy szövetséget alkotva sikerrel léptek fel közösen a két ország számára fontos ügyekben az Európai Tanácsban. Macron tudja, hogy Orbán Viktor stabil támogatottsággal bíró politikus, akinek az ország méretén túlmutató politikai befolyása van, és építeni lehet a szavára.

Ha Marine Le Pen nyer, akkor természetesen nem kérdéses, hogy óriási lendületet kap a háború miatti véleménykülönbségekkel némileg megtépázott jobboldali szövetségépítés Európában. Megerősítést nyerne a nemzetek Európája elve, ami számunkra kulcskérdés, hiszen erős Európa csak erős nemzetekre épülhet.”

Nyitókép: Eric Feferberg / Pool / AFP

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2022. április 12. 16:36
Kizárt, hogy hagyják Le Pent győzni..és talán jobb is lesz neki is..az biztos, hogy ha nyer, egész gépezet indulna meg ellene..és nem biztos, hogy túlélné..Macront is utálják, de aki fontos, bankárok, Amerika meg ugye a tudjuk kik...őt támogatják. A többi meg, hiába vannak többen, nem számit..az EU boldog lesz és Macron meg Scholtz továbbra is vetélkedve. mosolyogva utálhatják egymást..hiszen mindkettő ugyan azt akarja..uralni Európát.
Rocktoberi
2022. április 12. 15:42
Szorítsunk Le Pen-nek!
Vata967
2022. április 12. 12:53
A cikk alapján nekem az jött le, bármelyik fél lesz a nyertes, inkább hajlani fog az együttműködésre mint a konfrontációra. Ez jó, Lehet persze drukkolni Le Pennek, de a végén a francia választók akarata fog érvényesülni. Ha Macron lesz a befutó, akkor vele kell mgtalálni a hangot. Az eddigiek alapján ez nem tűnik lehetetlennek.
istvanpeter
2022. április 12. 12:10
Hát bizony, a liberális globalisták számára M. Le Pen győzelme némileg megrendítő lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!