Felmérés: nem erősödtek a baloldali pártok

2024. március 01. 14:01

A Fidesz-KDNP listája a szavazatok 47 százalékát szerezné meg egy most vasárnapi EP-választáson.

2024. március 01. 14:01

A kegyelmi ügy hatására sem erősödtek az elmúlt egy hónapban a baloldali pártok, az eredmények alapján a Fidesz-KDNP nyerne egy most vasárnapi európai parlamenti választást – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

 Az ezer ember telefonos megkérdezésével január elején, valamint február végén készült reprezentatív felmérés szerint 

a Fidesz-KDNP listája a szavazatok 47 százalékát szerezné meg egy most vasárnapi európai parlamenti választáson, 

amely hibahatáron belüli eltérést jelent januári 50 százalékos támogatottsághoz képest. Ez az eredmény azt jelentené, hogy a kormánypártok meg tudnák őrizni a 2019-ben szerzett tizenhárom képviselői helyüket az Európai Parlamentben.

A baloldali pártok támogatottsága nem növekedett az előző hónaphoz képest, a 2022-ben közös országgyűlési választási listán induló (és akkor 36 százalékos listás eredményt elérő) pártok összesen 29 százalékos támogatói bázissal rendelkeznek, ami közel azonos a januári 30 százalékos eredménnyel – olvasható a közleményben.

Ezt is ajánljuk a témában

A Momentum sem tudott előnyt kovácsolni az elmúlt hónapok történéseiből

Mint írták, a Demokratikus Koalíció 14 százalékos eredményével nem mutat elmozdulást januári támogatottságához képest. Ez azonban már nem lenne elegendő a 2019-ben szerzett 4 mandátuma megőrzéséhez a többi, európai parlamenti mandátumot elérő ellenzéki párt támogatottsága miatt.

A Momentum 7 százalékos támogatottsága (januárban 8 százalék) azt mutatja, hogy nem tudott előnyt kovácsolni az elmúlt egy hónap történéseiből, az öt évvel ezelőtt megszerzett kettő mandátumából pedig már csak egyet tudna elnyerni ezzel az eredménnyel – tették hozzá.

Közölték azt is, hogy újonnan bekerülő párt lehetne 

a Mi Hazánk Mozgalom (8 százalék), valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (8 százalék), amelyek kettő-kettő mandátumot szerezhetnének,

ugyanakkor bizonyosan brüsszeli képviselet nélkül maradna az MSZP (2 százalék) és a Jobbik (2 százalék).

Mindez nem jelent változást a januári erőviszonyokhoz képest, valamennyi párt közel azonos eredményt érne el, mint év elején – mutattak rá a közleményben.

Kitértek ara is, hogy az öt évvel ezelőtt még nem létező pártok közül a Mindenki Magyarországa Néppárt (4 százalék) és a Második Reformkor (4 százalék) került az európai parlamenti küszöb közelébe, míg A Nép Pártján továbbra is 1 százalékon áll – olvasható a Nézőpont oldalán.

Nyitókép illusztráció. Fotó: HATIM KAGHAT / BELGA MAG / Belga via AFP 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:27
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­ö­g­ö­­s­­ ­l­­­á­n­­­y­­o­k­ ­v­­á­r­n­­a­­k­ ­­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
masikhozzaszolo
2024. március 01. 17:03
És kijön mandátumszámban 13:8. Ja, a módszertan. Jó módszer, nekem tetszik.
istvanpeter
2024. március 01. 16:09
Egyáltalán még mindig túl sokan támogatják a nemzetrontó hazaárulókat.
llnnhegyi
2024. március 01. 14:59 Szerkesztve
57% az a 47!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!