„Nincs százszázalékos védelem” – szakértőt kérdeztünk Szijjártó életveszélyes ukrán fenyegetése kapcsán

2024. január 23. 16:36

Ha mindenképpen tárgyalni akarunk, akkor azt egy harmadik, semleges területen kellene megejteni – hangsúlyozza Földi László.

2024. január 23. 16:36
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tervek szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 29-én találkozik Ungváron ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával. A magyar külügyminiszter ezzel kapcsolatban korábban kijelentette: abban bízik, hogy a találkozón sikeresen végig tudják venni a legfontosabb kétoldalú kérdéseket, elsősorban a kárpátaljai magyar nemzeti közösség korábban elvett jogainak ügyét, valamint a két ország közötti kapcsolatok hosszú távú jövőjét.

Ezt is ajánljuk a témában

A találkozó közeledtével azonban a Külgazdasági- és Külügyminisztérium ukrajnai képviseletei egy ukrán nyelven íródott e-mailt kaptak, amelyben életveszélyesen megfenyegették Szijjártó Pétert.

Magyarok, gyűlöljük a kormányotokat, amely továbbra is mindent megtesz azért, hogy elveszítsük a háborút. Azt hiszitek, hogy a miniszteretek az Ukrajna elleni támadások után csak úgy eljön hozzánk? Mi nem így gondoljuk. Január 29-én tehát robbanásveszélyes üdvözletre számíthatnak. Egy páncélvonat nem fogja megmenteni önöket. Javasoljuk, hogy adjon megrendelést egy temetkezési irodának, hogy elkezdhessék elkészíteni a koporsót Szijjártónak, és az illeszkedjen a magasságához. Isten megbocsát, de az ukránok nem” – állt a levélben.

Szijjártó megerősítette a hírt

Brüsszeli sajtótájékoztatóján a magyar külügyminiszter megerősítette: a hír igaz. Mint mondta: hétfőn értesültek róla, hogy a kijevi nagykövetségen keresztül érkezett a személye ellen egy halálos fenyegetés ukrán forrásból, Szijjártó Péter szerint jól láthatóan azzal a céllal, hogy a jövő hétfői külügyminiszteri találkozóra árnyékot vessen vagy annak megrendezését megakadályozza.

Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajnával jó legyen az együttműködésünk. Kárpátalján 150 ezres nemzeti közösség él, az ő érdekükben próbálunk majd valamilyen megállapodásra jutni az ukrán kollégákkal jövő hétfőn. Az ukrán hatóságok arról biztosítottak minket, hogy a legkörültekintőbb biztonsági intézkedéseket fogják foganatosítani annak érdekében,

hogy Ungváron az ukrán-magyar külügyminiszteri találkozót a lehető legnagyobb biztonságban lehessen megtartani” 

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A magyar hatóságok is folyamatos kapcsolatban vannak az ukrán társhatóságokkal, mindent megtesznek azért, hogy a hétfői találkozó a valódi tartalom helyett ne másról szóljon” – tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

Reagált a szakértő

Lapunk megkereste Földi László titkosszolgálati szakértőt az ügy kapcsán. Földi elmondta, hogy Szijjártó Péter jelenleg is védelem alatt áll, mert kiemelt személynek minősül.

Ennek a fokozása egy olyan szakmai, technikai kérdés, amit nyilván a szakemberek meg tudnak oldani minden további nélkül. 

Viszont azt, hogy a magyar külügyminiszter kiutazik Ukrajnába, én személy szerint nem tartom helyesnek. 

Ez ugyanis egy olyan kérdés, hogy vagy összejön, vagy nem. Vagy valóra válik ez a fenyegetés, vagy nem” – fogalmaz lapunknak a szakember.

Földi László úgy véli, hogy a jelenlegi állapotban nem csupán védelmi és biztonsági szempontból, hanem külpolitikai értelemben sincs ok – mint fogalmaz: nincs értelme – ezzel a jelenlegi kijevi vezetéssel bármit is tárgyalni.

Nincs százszázalékos védelem

Ezt egyébként Novák Katalin találkozója után is láttuk, hiszen emlékezhetünk rá, hogy a találkozót követően a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban még a magyar nyelvű zászlókat sem engedték kirakni az évnyitón.

Magyarán gesztusokat nem igazán lehet várni ettől az ukrán vezetéstől.”

Ezt is ajánljuk a témában

A titkosszolgálati szakértő szerint az ukránok jelenleg egyetlen egy dologra koncentrálnak – hogy írjuk alá azt a paktumot Brüsszelben, ami arról szól, hogy megkapják a szükséges forrásokat, támogatásokat. 

Márpedig a magyar kormány azt nyilatkozta, hogy ezt nem fogja megtenni. Ennek fényében én a magam részéről nem értem, hogy miért kellene akár a Szijjártó Péternek, vagy bárkinek is kiutaznia. 

Ha mindenképpen tárgyalni akarunk, akkor szerintem egy harmadik, semleges területen kellene ezt megejteni. 

A 29-ei találkozónak a biztonsági kockázata valóban túlságosan nagy, még akkor is, hogyha csupán egy blöff, vagy egy nem illetékesnek a fenyegetése” – fogalmaz a szakember.

Földi szerint a közösségi hálón ma már bárki bármit megtehet, sajnálatos módon ilyen jellegű fenyegetéseket is küldhet, és ennek hírértéke lesz, hírértékké válik.

Ha Szijjártó Péter úgy dönt, hogy kiutazik, akkor gyakorlatilag számítani kell rá, hogy nincs százszázalékos védelem. 

Ez arról szól, hogy a védelemnek különböző fokozatai vannak, és a kitett fokozat azt jelenti, hogy a cselekmény, az esemény, a történés elmarad. Ez az egyetlen védelem, minden más védelem csupán esetleges” – szögezte le a szakértő.

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. január 24. 01:23
A fittyedtszájú Andi most hol szolgálja a Pártot?
paracelsus-2
2024. január 23. 21:46
Hálás volnék, ha a cár letörölné a térképről fuckrajnát az utolsó féregig.
EX_Terminator
2024. január 23. 21:44
A védelemnek rétegezettnek kell lennie, a pofonnak meg nagynak.
pollen
2024. január 23. 20:35
Garantáljuk, hogy nem fogják megölni Budapesten, míg itt lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!