Orbán Viktor Habsburg Eduárd könyvéről: Közös történelmünk folytatásra vár

2023. június 11. 22:09

„Talán a sors különös humora, hogy a Habsburg-könyv előszavát éppen egy kuruc írta” – vezette fel a miniszterelnök gondolatait Orbán Balázs.

2023. június 11. 22:09
null

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója arról számolt beközösségi oldalán, hogy nemrég megjelent Habsburg Eduárd könyve, a „The Habsburg Way – 7 Rules for Turbulent Times” címmel, amelyben a szerző azt a hét alapelvet osztja meg az olvasóval, amelyek a Habsburgok gondolkodásának, cselekvésének, politikájának és családi életének gyökerét jelentette.

„Habsburg Eduárd írása mellett érdemes odafigyelni Orbán Viktor miniszterelnök előszavára is, amely szintén értékes nézőpontokat tár az olvasó elé” – hívta fel a figyelmet a politikai igazgató.

„Talán a sors különös humora, hogy egy Habsburg-könyv előszavát éppen egy kuruc írta” – zárta bejegyzését Orbán Balázs.

Orbán Viktor miniszterelnök előszavát változtatások nélkül közöljük: 

„A magyar nemzet és a Habsburg-ház történelme ezer szállal kötődik egymáshoz. Ez a két, sokszor csakugyan ellentétes elv évszázadokon keresztül alakította egymást. Sőt, a másik nélkül olykor mindkettőt elnyelte volna a történelem.

Közös múltunk jóval régebbre nyúlik vissza, mint azt számon szokás tartani. A Habsburg család közel 800 éve megkerülhetetlen európai tényező. Évszázadokkal ezelőtti felemelkedésükben pedig a régi magyar királyok is segítették Habsburg várának urait. Vagyis – pontosabban – segítettük egymást fegyverrel a csatamezőn és szövetségesként a politikában. Hála első történelmi együttműködésünknek, jelen kötet írójának távoli őse, Habsburg Rudolf a Szent Római Birodalom királyaként végül megmentette trónját. De mi, magyarok is nyertünk a közös üggyel: akkor helyreállt az egykori Magyar Királyság szuverenitása, területi egysége.

Pár évszázaddal később az Európa leghatalmasabb dinasztiájává vált Habsburgok megszerezték a magyar trónt is. Magyarország egy lett a nagy birodalom sok-sok országa közül, ez pedig szükségképpen konfliktusokat szült. A függetlenségéért mindig oly hevesen dobogó magyar szívet nem volt mindig könnyű összebékíteni a birodalmi érdeket vasakarattal előremozdítani igyekvő Habsburgok szándékaival. Formáltuk egymást, és ez néha fájt.

Közös történelmünk emlékei még ma is a magyar közbeszéd részei. A függetlenségpárti magyarok ma is elődeiknek tekintik az egykori, a Habsburgok ellen síkraszálló szabadságharcosokat. De mára »a harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés« – ahogy József Attila írja. Mi, magyarok függetlenné váltunk, a Habsburgokat pedig nem nyomja többé egy birodalom kormányzásának terhe. Tehát semmi sem tarthat vissza minket attól, hogy tanuljunk egymástól, felismerjük saját vonásaink, saját történelmünk lenyomatát a másikban.

Mert ha a módszerekben és a politikai pozícióban volt is különbség, a magyarok és a Habsburgok mindenkori célja mégiscsak ugyanaz volt: megtalálni, hogyan maradhatunk évszázados távlatokban önmagunk, és miként tehetjük erős, önálló világpolitikai szereplővé Közép-Európát. Habsburg Eduárd könyve megmutatja, hogy mennyi mindenben gondolkodunk ugyanúgy. Valljuk, hogy az ember a családjában találhatja meg a boldogságot. Hisszük, hogy a kereszténység tart meg minket önmagunknak. És tudjuk, hogy Európát integrálni az európai emberek akarata ellenében lehetetlen vállalkozás.

Így már az sem meglepő, hogy egy tőről metszett magyar szabadságharcos (a maga nem kevés sebhelyével) ír előszót a Habsburgok könyvéhez. Azonos oldalra kerültünk újra, és ismét együtt indulunk csatába, mint 800 évvel ezelőtt.

Közös történelmünk folytatásra vár.”

Nyitókép: Orbán Balázs Facebook-oldala

***

Összesen 245 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. június 14. 09:06
Minek nevezzem Orbán Viktort a Habsburgoknak benyalásért? A Habsburgokat, mint a magyarok és Magyarország barátainak eladni próbálásáért? A Habsburgokkal - mintha lenne politikai, gazdasági súlyuk - közös jövő bejelentéséért? És minek nevezzem Orbán Balázst a benyalás reklámozásáért? Egyáltalán miből élnek nálunk a Habsburgok? Dolgoznak valamit, valahol? Tud erről valaki?
kérdés
2023. június 13. 14:33
Öregapám mögmondta. Az, aki Isonzót megjárta. Aratógazda volt, de aztán a téeszcsé jóindulatából vénségére csősz lehetett a saját elkomenizált földecskéjén, hogy legyen valami kis nyugdíja. Ült a gangon, a hatvanas évek vége felé volt, sodorta a cigerettát....Korona van, köll, lesz kerál. Majd jön egy István.
kérdés
2023. június 12. 18:26
Soros tata se sok újat tanált ki az ún. nyílt társadalmával...egyszerűen a habsburgi politikát aktualizálta, ill. fölturbózta a 20.szd. technikai eszközeivel.
P.S.
2023. június 12. 16:43
Apróságok a Habsburgok utolsóiról: Ferencz J. Apostoli jogon nem engedte megválasztani a szabadkőművesek támogatta Rampolát pápának, egy éven belül megszűnt az apostoli cím. Tisza a nádor jogán tette fel a Szt. Koronát együgyű IV Károly fejére, József főherceg halálosan megharagudott Tiszára. Meg is gyilkolták. Az együgyű király a királyi kéz jogát a Magyar Királyságban a legnehezebb időkben átadta József főhercegnek. Jött az őszirózsa, József főherceg kinevezte a nyúlszájú barmot (Károlyi) miniszterelnöknek (választás nélkül). Károlyi tündöklése után jóváhagyta a Lenin-fiúkat is. József főherceg a kis-kommünt átnyaralta bántódás nélkül Alcsútdobozi kastélyában. 1920-ban volt pofája kérni a kormányzói kinevezést. Hála Isten vitéz nagybányai Horthy Miklós lett a kormányzó. Ennyit a Habsburg család hatalmának végkifejletéről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!