Egyre durvább számok jönnek, minden fronton romlik a migrációs helyzet

2022. december 04. 06:00

A magyar börtönökben 13 százalékra nőtt az embercsempészet miatt elítélt bűnözők száma. A határ mentén lassan folyamatosak lesznek a lövöldözések, miközben a magyar határon átjutni igyekvők száma rekordokat dönt.

2022. december 04. 06:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Szintet lépett múlt héten az illegális bevándorlási veszélyhelyzet, miután migránsok ismét éles fegyverekkel támadtak egymásra a szerb határ közelében fekvő Horgoson. A térfigyelőkamerás felvételek tanúsága szerint az illegális bevándorlók egy csoportja fegyverekkel, konkrétan kalasnyikovokkal vonultak az utcán. Ezt a videót már a térfigyelő kamera rögzítette. A csoport – amelyben legalább tucatnyian voltak – feltehetőleg egy másik migráns-csoporttal került összetűzésbe.

A fegyveres konfliktusok július óta zajlanak, akkor a Szabadkán többször is volt példa arra, hogy éles lőfegyverrel támadtak egymásra a migránsok. A településen jelenleg is folyamatos a rendőri jelenlét.

Minden héten több ezren próbálkoznak

A rendőrség kérdésünkre közölte, hogy folyamatosan értékelik a határrendészeti operatív helyzetet, és a jogszabályok betartásával, a szükséges erő és eszköz biztosításával reagálnak az új helyzetekre. Az ORFK Kommunikációs Osztályától azt is megtudtuk, hogy

november 21-ig 817 határvadász kezdte meg szolgálatát a déli és az uniós külső határokon.

A helyzet súlyosbodását jól bizonyítja, hogy Bakondi Görgy, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójának tájékoztatása szerint idén eddig 250 ezernél is több határsértőt fogtak el, míg tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám 108 ezer volt.

A police.hu statisztikája alapján 2022-ben minden héten több ezer illegális migráns próbált bejutni Magyarország területére. A legkirívóbb számokkal október közepén lehetett találkozni, a 41. és 42 héten meghaladta a tízezret azon migránsok száma, akiket a magyar hatóságok feltartóztattak, visszakísértek vagy elfogtak, és eljárás alá vontak.

Forrás: police.hu
Forrás: police.hu

Bakondi hangsúlyozta: „az illegális migráció súlyos belbiztonsági veszélyeket rejt valamennyi érintett országban, valamennyi érintett ország polgárát fenyegeti.”

Még több embercsempész

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára júliusban közölte, hogy a magyarországi büntetésvégrehajtási-intézetekben meghaladta a tíz százalékot azon fogvatartottak aránya, akiket embercsempészettel összefüggő bűncselekmények miatt ítéltek el. Mint megtudtuk, azóta tovább romlott a helyzet, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) lapunknak küldött tájékoztatása szerint

jelenleg 2583 embercsempészet miatt elítélt személy tölti büntetését a hazai bv-intézetekben, amely meghaladja a teljes fogvatartotti létszám 13 százalékát.

Ahogy a hírekből kiderül, egyre nagyobb fejtörést okoz a nyugati országok hatóságainak is, hogy megfékezzék a migránsokat. A bűncselekmények elszaporodása mellett legutóbb Brüsszelben arról is ízelítőt kaphatott mindenki, milyen az, ha egy bevándorló tömeg randalírozni kezd a városban.

Nyitókép: Illegális bevándorlók Horgoson 2022. november 25-én. Fotó: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Töki
2022. december 04. 11:50
Lelőni az összeset, aki illegálisan jön át! Ennyi.
nempolitizálok
2022. december 04. 11:37
Most akkor adjunk ötleteket?
makám
2022. december 04. 10:49
a maradék 87% meg cigány.
pitypang1125
2022. december 04. 09:18
Tűzparancs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!