Szijjártó: Elfogadhatatlan, hogy Romániában visszalépés történik a nemzeti közösségek jogaiban

2019. július 06. 16:12

Nemzetközi és kétoldalú szabályok védik a kisebbségek jogait, ezeket tiszteletben kell tartani Romániában is – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

2019. július 06. 16:12

Elfogadhatatlan, hogy Romániában visszalépés történik a nemzeti közösségek jogaiban – közölte Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

A bukaresti kormány által sürgősségi rendelettel hatályba léptetett új közigazgatási törvénykönyv – ellentétben a parlamenti többség által korábban támogatott javaslattal – nemhogy nem bővíti a nemzeti közösségek jogait, már meglévő, szerzett jogokat vesz el – mutatott rá.

Szijjártó Péter kiemelte: az új szabályozás értelmében egy nemzeti közösség elveszíti anyanyelvhasználati jogait, ha számaránya 20 százalék alá csökken, holott a korábbi szabályozás garantálta a szerzett jogok védelmét a számarány későbbi változásától függetlenül. Az új szabályozás alapján veszélyben látjuk a helyi anyanyelvi hivatali ügyintézést is, még azokon a településeken is, ahol a nemzeti közösség aránya meghaladja a 20 százalékot – tette hozzá. 

Nemzetközi és kétoldalú szabályok védik a kisebbségek jogait, ezeket tiszteletben kell tartani Romániában is – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

(MTI)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2019. július 07. 13:18
Végre valaki magyar nemzeti külpolitikát folytat. Minden elismerésem Szíjjártóé! Szegény Jeszenszky csak makogni tudott, nem magyar érdeket védeni. Igaz, ő más generáció, más élettapasztalattal.
pemete jakab
2019. július 06. 18:56
"Szijjártó: Elfogadhatatlan, hogy Romániában visszalépés történik a nemzeti közösségek jogaiban" Akkor Szijjártónak elfogadhatatlan a nacionalizmus, hisz a románok egy igazi román alapokon, értékeken álló ország megteremtésén fáradoznak.
Pelso j.
2019. július 06. 18:21
Csak keményen mondogass oda, Péter, ájuldozzanak a hívek, micsoda stramm külügyérük van.
Pierre
2019. július 06. 16:43
Magyarorszagban mindenfele jogban visszalepes tortenik lassan tiz eve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!