Ukrán oktatási törvény: a magyar szervezetek és egyházak üdvözlik a Velencei Bizottság ajánlásait

2017. december 13. 13:26

Üdvözlik a Velencei Bizottság ajánlásait az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban a kárpátaljai magyar szervezetek és történelmi egyházak, ám ugyanakkor kritizálják is a testületet, aminek szerintük naiv a hozzáállása az ukrán hatóságokhoz. A kárpátaljaiak a megoldást továbbra is a törvény kritizált pontjainak módosításában látják.

2017. december 13. 13:26

Közös állásfoglalásban üdvözlik az ukrajnai magyar szervezetek és történelmi egyházak a Velencei Bizottságnak az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban megfogalmazott ajánlásait, de emlékeztetnek arra, hogy a kárpátaljai magyarságot létében érintő probléma megoldását változatlanul az oktatás nyelvét szabályozó 7. törvénycikk módosításában látják.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) vezetői és a Kárpátaljai Református Egyházkerület, Kárpátaljai Római Katolikus Egyházmegye püspökei, valamint a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerületének esperese által jegyzett, az MTI-hez szerdán eljuttatott állásfoglalás szerint az aláírók üdvözlik, hogy a Velencei Bizottság állásfoglalásában jelentős részben visszatükröződnek azok az aggályok és kritikai észrevételek, melyeket az elmúlt év folyamán és különösen a törvény ez év szeptember 5-i elfogadása után a dokumentum 7. cikke előírásait illetően fogalmaztak meg.

Fontosnak és a probléma megoldását elősegítő lépésnek tekintik a szervezetek és egyházak, hogy a Velencei Bizottság indokoltaknak minősíti azokat a kritikai észrevételeiket, amelyek szerint a 7. cikk normatív szövege alapvetően különbözik attól, amelyről a kisebbségi szervezetekkel tárgyalások folytak, a jogerőre emelkedett előírások lényegesen csökkentik a kisebbségi nyelveken történő oktatás lehetőségeit, ami aránytalan beavatkozás a nemzeti kisebbségek már meglévő jogaiba, továbbá, hogy a vonatkozó nemzetközi és alkotmányos rendelkezések betartása alapvető fontosságú a nemzeti kisebbségek már meglévő és jól megalapozott jogait érintő átfogó reformok bevezetése során.     

„Teljes egészében egyetértünk a Velencei Bizottság azon megállapításával, amely szerint a megfelelő megoldás minden bizonnyal a 7. cikkely módosítása lenne, és a jelenlegi rendelkezés cseréje egy kiegyensúlyozottabb és világosabb megfogalmazással bíró szövegre” – szögezik le az állásfoglalás aláírói. Mindazonáltal szerintük a bizottsági dokumentum számos tétele érthetetlen, illetve értelmezhetetlen, így nem tudják értelmezni a dokumentum 116. és 117. pontjainak azon részeit, amelyek szerint a 7. cikkely jogszűkítő és diszkriminatív rendelkezései annak végrehajtási folyamatában orvosolhatók lennének az e törvénytől függő speciális törvényben, illetve alacsonyabb rendű jogszabályokban, hiszen akkor feloldhatatlan törvényi ellentmondás keletkezne.     

„Érthetetlen számunkra, mire alapozzák a Velencei Bizottság tagjai azon tételüket, hogy az ukrán hatóságoknak szándékában áll a kisebbségek nyelveinek oktatásán túl egyéb tantárgyak tanításának a biztosítása ezeken a nyelveken, és hogy a kisebbségekkel majdan folytatandó konzultációkon kialakíthatók megfelelő biztosítékok a kérdést illetően, hiszen az ukrán hatalmi szervek magatartása ennek az ellenkezőjéről tanúskodik, ráadásul Ukrajnában egy ilyen dialógusnak sem a jogszabályi, sem az intézményi feltételei nem adottak” – állapítják meg a magyar szervezetek és egyházak. 

„Mindezekkel együtt a bizottság által megfogalmazott ajánlásokat – jóllehet azok csak részben kínálnak megoldást a dokumentum elemző részében feltárt problémákra – támogatandónak tartjuk, és a magunk részéről mindent megteszünk azok megvalósítása érdekében, bár tudjuk, hogy erre a jelenlegi ukrajnai politikai helyzetben az esély minimális” – mutatnak rá az aláírók. 

„Ugyanakkor ismételten hangot adunk azon álláspontunknak, amely szerint a közösségünket létében érintő kérdés számunkra megnyugtató rendezését szervezeteink továbbra is az ukrán oktatási törvény 7. cikkelyének Ukrajna Alkotmányának és törvényeinek, valamint nemzetközi kötelezettségeinek megfelelő, a nemzeti kisebbségek szerzett jogait tiszteletben tartó módosítása jelentheti” – emlékeztetnek az ukrajnai magyar szervezetek és történelmi egyházak. 

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2017. december 13. 21:40
A Jobbik Magyarországért Mozgalom az ukrán műállam szétesését fogja üdvözölni. Novorosszija 80%-át megszállás alatt tartják! Az orosz, a magyar, a lengyel nép haragja pontot tesz majdan az ukrán nevű tákolmány végére. A 2011-es lengyel-terv. http://www.budaorsiinfo.hu/wp-content/uploads/2014/03/ukrajna_felosztas_zsirinovszkij_2014.jpg Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
Lehel
2017. december 13. 14:51
"Nem ugy volt, hogy ez a bizottsag is Soros kezeben van???" De pont úgy van és képzeld, hogy még így is, hogy zsigerből útálnak bennünket, még így is az ukrán törvény ellen döntöttek! Ha nem lenne Soros befolyása alatt, akkor már régen egy fasiszta államnak nyilvánította volna azt a bábállamot!
noMores
2017. december 13. 13:30
Nem ugy volt, hogy ez a bizottsag is Soros kezeben van??? Ezt meg tavaly mondta a Nemeth Szilard! Most akkor mivan???? Tisztara osszezavarjak ezek a hithu fideszeseket, komolyan mondom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!