Főnökök, sport- és cégvezetők: mit tehettek a rasszizmus ellen?

2020. június 10. 07:56

Most, amikor a miniszterelnök újabb évtizedekre betonozza be az intézményes rasszizmust.

2020. június 10. 07:56
Kapronczay Stefánia
Mérce

„Magyarországon nem készült ilyen brutális kép az intézményes rasszizmusról. Annak ellenére nem készült, hogy rasszista gyilkosok évekig vadásztak cigány magyarokra, miközben a nyomozás hemzsegett a súlyos hibáktól. Annak ellenére nem készült, hogy három éve kimondta a strasbourgi bíróság, hogy eltussoltak egy rendőrségi fogdán történt brutális kényszervallatást, amely során egyértelműen utaltak a férfi roma származására. Annak ellenére nem készült, hogy
a brutális erőszak itthon is a jéghegy csúcsa, az intézményes rasszizmus itthon is ott van a mindennapokban, a túl későn érkező mentőben, a vásárláskor követő biztonsági őrben és az iskolai összehasonlításokban.

Hosszú órákig tudnám sorolni, hogy mit kellene tennie a rendőrségnek, a kormánynak, az iskoláknak. Másoknak. Ezt meg is tesszük sokszor, enélkül nincs változás. De most élénken felvillan bennem az, amint kislányként éreztem a helyzet igazságtalanságát, azt, hogy nekem is kellene valamit tennem. Az a kép motivál, amit az egy sor fehér tüntető fejez ki. A változáshoz az kell, hogy megkérdezzük magunkat, tényleg teszünk-e azért, hogy a következő generáció már valamivel egyenlőbb esélyekkel induljon, mit tehetünk még?

Most, amikor a miniszterelnök a polgárok egyenlősége melletti kiállás, a kétharmad adta hatalom a közösség érdekében való felhasználása helyett politikai érdekből indulatokat szít, újabb évtizedekre betonozza be az intézményes rasszizmust. Most még fontosabb, hogy a személyes példa erejét felhasználva magunk mutassuk meg, hogy mit tehetünk még. Minden állami megnyilvánulás, ami a rasszizmus bebetonozását szolgálja, nekem újabb motivációt jelent, hogy jobban akarjam csinálni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2020. június 11. 15:10
Az nagyon-nagyon-nagyonnagyonnagyon fontos, hogy minden progresszív írásba belekerüljön, hogy intézményesített, tehát, hogy in-téz-mé-nye-sí-tett. Különben nem lesz trendi a szöveg!
Jason Bourne
2020. június 11. 13:24
Mit tehetnek? Egyszerű jelszót kell kiadni, amiből ért a nép, mint anno a: Ne dobáld a buzit! volt az egyik pride meneten, nem is dobálták a buzikat. Ki kell adni a jelszót: szeresd a négert! Ez a minimum.
Flagellator1974
2020. június 11. 06:45
Nem mellesleg fletó és bandája tette lehetővé, hogy a debreceni gyilkosok évekig garázdálkodjanak. Némi titkosszolgálati segítséget is igénybe véve.
Flagellator1974
2020. június 11. 06:43
"... hogy rasszista gyilkosok évekig vadásztak cigány magyarokra ..." Akik remélhetőleg életük végéig böriben rohadnak. "Most, amikor a miniszterelnök újabb évtizedekre betonozza be az intézményes rasszizmust." Ha az igazság kimondása - az iskolakerülő, deviáns magatartású vagy a napi iskolai életet szétbaszó cigó ne kapjon pénzt - rasszizmus, akkor legyen. Az élet jobb lenne nélkületek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!