Nyugalom

2019. október 25. 12:46

Az összefogásnak ára volt és ára lesz. Bár a politikában lassacskán irreleváns kategóriának tűnik, de leginkább „morális árról" van itt szó.

2019. október 25. 12:46
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Origo

„Azt gondolom, hogy nyugalom, higgadtság és józan ész szükséges az önkormányzati szavazás eredményeinek értelmezéséhez. Mert hogy többről van itt szó, mint ami első pillanatra szemmel látható. Mi történt?

Ha tömören össze akarjuk foglalni az október 13-ai voksolás történéseit kormánypárti szempontból, akkor azt lehet mondani, hogy a Fidesz-KDNP önmagához és a korábbi eredményekhez képest jól teljesített, a várakozásokhoz képest azonban nem Főleg, ami Budapestet illeti. Országosan a pártszövetség a szavazatok több mint 52%-át szerezte meg, ami a belföldi voksarányokat tekintve 2010 óta a legjobb eredmény, pláne 9 év kormányzást követően. Ezzel szemben az ellenzéki összefogás a leadott szavazatok alig 42%-át hozta el, ami – a tavaszi EP-választást leszámítva – az azt alkotó pártok (összesített) legrosszabb eredménye az elmúlt 9 évben. Beszédes adat, hogy míg a 4 százalékkal magasabb részvétel ellenére utóbbi erők az 5 évvel ezelőtti önkormányzati választáshoz képest 60 ezer szavazatot vesztettek, addig a kormánypártok 200 ezerrel többet szereztek. Ugyanakkor Tarlós István helyett ma már Karácsony Gergelynek hívják a főpolgármestert, 14 fővárosi kerületet már balos polgármester vezet és 7 megyei jogú város került át ellenzéki kézre.

A Fidesz-KDNP megyei listáira, illetve a megyei jogú városokban és a fővárosi kerületekben indult képviselő-jelöltjeire megközelítőleg 2 millióan szavaztak, miközben az ellenzéki összefogás ugyanezen vetítési alapon kevesebb, mint 1,6 millió voksot kapott. Az is jól látszik, hogy míg a megyei jogú városokban kiegyenlített a helyzet, Budapesten az ellenzék 10%-ot vert rá a kormányoldalra, utóbbi azonban 20%-ot előbbire vidéken.

Kissé elnagyolt ecsetvonásokkal tehát úgy festhetjük le a helyzetet, hogy míg a nagyvárosi régiók a balliberális oldal felé orientálódnak, ahogy megyünk a kisebbek felé a településszerkezetben, úgy növekszik a jobboldal támogatottsága – ez persze nem új jelenség, de az 5 évvel ezelőtti helyhatósági választásokhoz képest még inkább szembeötlő a megosztottság (akkor a megyékben 7%-ot vert rá a Fidesz az össz-ellenzékre). Ráadásul ha a mostani voksokat transzformáljuk át az országgyűlési egyéni választókerületekre, akkor a Fidesz-KDNP 81 mandátumot szerezne: 78-at vidéken, 3-at Budapesten – ami egy 52%-os listás eredménnyel nem kétharmados, de nagyon stabil többséget eredményezne a parlamentben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
retsag
2019. október 26. 09:59
Tisztelettel felhívom rá a figyelmet, hogy az ellenzéki oldalon nincsenek elvek, tehát nincs szükség pártokra sem. Én a Fidesz helyében azzal számolnék, hogy mind egyéniben, mind listán egy ellenfele lesz 2022-ben. A jogi kiskapukat majd megtalálják.
brekker
2019. október 25. 22:50
A közvéleménykutatásaitokat, amik teljesen csődöt mondtak, ki irányította pupák?
brekker
2019. október 25. 22:47
Ha bevallanátok, hogy direkt basztátok el megnyugodnánk. :) De még ehhez is hülyék vagytok.
Mich
2019. október 25. 18:03
"Az összefogásnak ára volt..." Ez az, amit NEM teljesített a fideszes kampány-stáb az önkormányzati választásokon...! Meg azt, sem hogy az öt libsibolsi botránynak legyen nagyobb a következménye, ne az egyetlen fideszesnek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!