Jobb- és baloldal – kibékíthetetlen az ellentét?

2016. november 14. 08:53

A merev polarizáció mérgező a nemzetre és az egyénre nézve is. Ha meg tudnánk fogalmazni olyan alapvető emberi célokat, amik magukba foglalják a kölcsönös tiszteletet, az empátiát, a toleranciát és a kompromisszumkészséget, egy sokkal biztonságosabb világban élhetnénk.

2016. november 14. 08:53
Mindset Pszichológia
Mindset

„Létfontosságú lenne, hogy félretegyük a dühünket, mind politikai mind pszichés értelemben. Törekednünk kellene az őszinte párbeszédre, kimondottan azokkal, akikkel nem értünk egyet. Alapvető fontosságú a fenyegetettség érzetének csökkentése, hogy ne a szorongás és az énvédő mechanizmusok uralkodjanak rajtunk, hanem az alkalmazkodás és a kooperáció legyen viselkedésünk alapja.

A merev polarizáció mérgező a nemzetre és az egyénre nézve is. Ha meg tudnánk fogalmazni olyan alapvető emberi célokat, amik magukba foglalják a kölcsönös tiszteletet, az empátiát, a toleranciát és a kompromisszumkészséget – egyéni, nemzeti és nemzetközi szinteken –, életminőségünk javulása mellett egy sokkal biztonságosabb világban élhetnénk.

Most sokan azt gondolhatják, hogy ezek elrugaszkodott, utópisztikus gondolatok, de mindez sokkal fontosabb, mint hinnénk. Saul Levine »érzelmi lábnyom« elmélete szerint sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk az érzelmi jelenlétünkre. Emellett törekednünk kellene mind a személyes, mind a politikai életben az asszertív és kooperatív megoldásokra. Levine szerint a kulcs a jóakaratban és az asszertív megoldások felé való elköteleződésben van.

Erre lenne szükség ahhoz, hogy békében tudjunk élni individuumként és közösségben is. Bár a kihívás az egész emberiség számára hatalmas, mégis teljesíthető.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szamossy dezső
2016. november 15. 09:06
Közös minimum többször is meg lett fogalmazva, csak a "progresszív"-ok újra és újra tovább és tovább akartak menni, időről időre felrúgva az egyezséget.És nem nyughatnak, mindig provokálnak. Ez a lételemük. Eljutottunk a demokráciáig. Rendben, most kutyuljuk össze a népeket! Eljutottunk a szexuális másság kriminalizálásának mellőzéséig. Rendben, most házasodhassanak, fogadhassanak örökbe, és legyen külön wc-jük az "egyéb neműeknek"! Miért győzött Trump? Mert a többség úgy érezte, eddig, és ne tovább!
szotyiratöbbpénzt
2016. november 14. 14:48
Csak egyet tudok érteni a szerzővel.
amayyudan2
2016. november 14. 12:26
Az "alapvető emberi célok" társadalmi szinten a "nemzeti minimum" fogalmában öltenek testet, ennek magyarországi kivitelezése a magyarországi baloldal nyíltan, következetesen és 100%-ban magyarellenes attitűdje miatt lehetetlen. Más közép-európai országokban persze simán ment a nemzeti-szocializmus (lásd pl. Ceausescu és társai kőkemény nacionalista szocializmusát), de a jelek szerint a kommunizmusban már több, mint 100 éve a magyar nép "kiirtandó, alsóbbrendű fajként" lett elkönyvelve és ezt a szovjet/nemzetközi mozgalom is mindig így gondolta, az állítólagos antirasszista kommunista elvek ellenére. Amíg a magyarországi (értelemszerűen etnikailag sem magyar) baloldal a magyarság megsemmisítésében utazik, addig egy ilyen "nemzeti minimum" lehetetlen. Hogy a Saul Levine-ozók is értsék: pont olyan a szitu, mintha mondjuk egy palesztin őslakó gyerek és egy őt éppen legéppisztolyozni készülő zsidó megszálló terrorista "alapvető közös emberi céljairól" szorgalmaznánk párbeszédet kettejük között: nonszensz.
Mich
2016. november 14. 11:02
"A merev polarizáció mérgező a nemzetre és az egyénre nézve is." Néz akkor meg Amerikát...! Sokan lelkesen szívják magukba ezt a mérget az utcákon... (Soros papa meg tüzeli őket - ott is...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!